Termometrelerin 50 Dereceye Yaklastigi Arap Ülkelerinde 'Sicak' Alarmi

Bazi ülkelerde okullarda egitime, is yerlerinde de çalismaya ara verilirken, bazi ülkelerde vatandaslara günesin yogun oldugu saatlerde evden çikmama uyarisi yapildi.

Hava sicakliginin 50 dereceye yaklastigi Arap ülkeleri, okullarda egitime, is yerlerinde de çalismaya ara verme ve vatandaslara günesin yogun oldugu saatlerde evden çikmama seklinde uyarilarda bulunma gibi bir dizi tedbir alma yoluna gitti.

Hava sicakliklarini izleyen El Dorado Weather sitesi, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Irak'in bazi kentlerinin son 24 saat içinde dünyada en yüksek sicakliklarin yasandigi 15 bölge arasinda oldugu bilgisini paylasti.

Aralarinda Irak, Kuveyt, Libya, Cezayir, Misir ve Suudi Arabistan'in da bulundugu bazi Arap ülkeleri, etkili olan sicak havalarin olumsuz etkilerinden kaçinmak için vatandaslarina çagrida bulundu.

- Irak

Bu kapsamda, Irak'in Basra, Diyala ve Kerbela gibi bazi vilayetlerindeki kamu kurumlarinda bugün ve yarin çalismaya ara verilirken, Salahaddin vilayetinde çalisma saatleri azaltildi.

Ülkedeki meteoroloji kurumundan yapilan açiklamada da, cumartesi gününe kadar devam edecek asiri sicak havalar nedeniyle günesin en yogun oldugu saatlerde disari çikmama uyarisi yapildi.

Sivil Savunma Müdürlügü de trafigin yogun oldugu saatlerde araç kullanmama, araç içinde patlayabilecek sarj ve parfüm gibi esyalar birakmama ihtarinda bulundu.

Yapilan açiklamada ayrica, sicak havalarda yuvalarindan çikmaya meyilli yilan ve akrepler konusunda da vatandaslar uyarildi.

- Libya

Libya'da da özellikle ülkenin güney bölgelerinde yogun görülecek hava sicakliginin gölgede 48 derecenin üzerine çikacagi, asiri sicaklarin hafta sonuna kadar devam edecegi uyarisinda bulunuldu.

Ülkenin batisindaki el-Havamid kentindeki okullarda bugün ve yarin egitime ara verildi. Misrata kentinde de sicaktan bunalan bölge sakinleri denize girerek rahatlamaya çalisti.

"Libya El-Ahrar" kanali da ülkede 13 gündür devam eden sicak hava dalgasinin 1987'den bu yana en uzun süreli sicakliklar oldugunu belirtti.

- Misir

Misir'da da özellikle ülkenin güneyindeki etkili olacak sicak hava konusunda uyarida bulunuldu.

Pazar günü baslayan ve 9 Temmuz'a kadar devam etmesi beklenen sicaklar havanin 2 Temmuz'da en yüksek seviyesine çikip Kahire'de 43 derece, güneyde ise 47 dereceyi bulacagi ifade edildi.

Yetkililer, günesin yogun oldugu saatlerde disari çikmama, araç içinde patlamaya elverisli esya birakmama uyarisi yapti. Iskenderiye kentinde de yeni tip koronavirüs önlemleri gölgesinde açilan sahillere sicak hava nedeniyle çok sayida kisinin gittigi görüldü.

- Cezayir

Cezayir'de de ülkenin güney bölgelerinde hava sicakliginin 48 derecenin üzerine çikacagi açiklandi.

Ülke vatandaslarina sicak havanin olumsuz etkilerinden kaçinma çagrisi yapildi.

- Suudi Arabistan

Suudi Arabistan'daki yetkililer ise ülkedeki asiri sicaklar konusunda uyarida bulundu.

Ülkenin kuzey ve dogu bölgelerinde hava sicakliginin 50 dereceye yaklasacagini ifade eden yetkililer, Medine, Riyad ve Kasim'da sicakligin, 45 ila 48 derece olacagini kaydetti.

- Kuveyt

Kuveyt'te de hava sicakliginin bugün 50 dereceye ulastigi, persembe günü 51, cuma günü de 53 dereceye çikacagini ifade eden ilgili kurumlar, sicak hava nedeniyle uyarida bulundu.
Kaynak: AA