Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisinin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'Iki doz asi olmus 50 yas ve üzeri vatandaslarimiz ile saglik çalisanlarimiz yarindan itibaren istedikleri asi ile üçüncü doz asilarini olmak üzere randevu alabilecekler' 'Elde edilen yeni veriler isiginda BioNTech asisinin ilk dozunu olan vatandaslarimizin ikinci dozlarini 4 hafta sonra olabilecek sekilde randevu almalari uygun bulunmustur' '(Kovid19 geçirenler) Hastaligin üzerinden 6 ay geçtikten sonra asi hakki tanimlaniyordu. Bugünden itibaren bu süre 3 aya indirilmistir'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Kovid-19 ile mücadele kapsaminda iki doz asi olmus 50 yas ve üzerindekiler ile saglik çalisanlarinin yarindan itibaren istedikleri asiyla üçüncü dozlarini olmak üzere randevu alabileceklerini bildirdi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, Türkiye'nin salgin hastalik gündeminden çiktigini belirterek, "Bu sözlerimin bir ümit cümlesi olmadigini bilmenizi isterim, küresel salginin esaretinden kurtulusunuzun ifadesidir." dedi.

Asilama programinin planli ve her bir vatandasa en konforlu sekilde asinin ulastirilmasi için tam bir seferberlik haliyle ilerledigini vurgulayan Koca, Türkiye'nin, günlük 1 milyon dozun üzerinde asilamayla nüfusunu en hizli asilayan ülkelerden biri oldugunu kaydetti.

Koca, bugün itibariyla yaklasik 50 milyon doz Kovid-19 asisi yapildigini bildirerek, "Ilk doz asisini olan vatandaslarimizla ikinci doz asi zamani gelen vatandaslarimizin takvimleri birlestiginde günde 1,5-2 milyon dolaylarinda asi yapiyor olacagiz. Asilarimizi ne kadar erken dönemde olursak milletçe salgindan o derece erken kurtulmus olacagiz. Aydinlik yarinlarin bizim oldugunu artik hepimiz görüyoruz." diye konustu.

Vatandaslari daha önce de bu son dönemeçte temkinli ve teyakkuzda olmaya davet ettigini hatirlatan Koca, sunlari söyledi:

"Bildiginiz gibi koronavirüs bir RNA virüsü ve çok kolay mutasyona ugruyor. Eldeki asilar mutasyonlara karsi da belirli seviyelerde koruyucu görünüyor. Ancak mutasyonlara firsat vermeden asilamayi tamamlamak salgini durdurabilecektir. Delta varyantinin yayildigi ülkelerden asilamanin da yüksek seviyede oldugu yerler var. Bu durum bizi uyariyor ve asi olmada acele etmeye davet ediyor."

- 50 yas üzeri vatandaslarla saglik çalisanlari için üçüncü doz asi

Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun bugünkü toplantisinda üçüncü doz asilarin gerekliligi konusunun da degerlendirildigini belirterek, su bilgileri paylasti:

"Buna göre 50 yasindan büyük vatandaslarimizin ve saglik çalisanlarimizin hangi asi ile olursa olsun üçüncü doz asi olmalarinin faydali olacagini kararlastirdik. Iki doz asi olmus 50 yas ve üzeri vatandaslarimiz ile saglik çalisanlarimiz yarindan itibaren istedikleri asi ile üçüncü doz asilarini olmak üzere randevu alabileceklerdir. Üçüncü doz asinin hangi asi türü ile oldugunun herhangi bir kisitlamasi ya da önceligi yoktur. Vatandaslarimiz ve saglik çalisanlarimiz ilk iki dozda hangi asiyi yaptirmis olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri asiyi olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir. Gönül rahatligi ile istediginiz asiyi üçüncü doz olarak yaptirabilirsiniz."

- Kovid-19 geçirenlerin hatirlatma dozlari hastaligin atlatilmasindan 3 ay sonra yapilacak

Bilim Kurulu'nun gündeminde "Kovid-19'u geçirenlerin ne zaman asi olacaklari" konusunun da bulundugunu belirten Koca, sunlari söyledi:

"Bildiginiz gibi hastaligin üzerinden 6 ay geçtikten sonra asi hakki tanimlaniyordu. Bugünden itibaren bu süre 3 aya indirilmistir. Hastaligi geçirmis olan vatandaslarimiz hatirlatma dozu olarak asiyi hastaligin üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabileceklerdir. Bu durumun mevcut antikor seviyesini ve koruyuculugu önemli ölçüde artiracagi degerlendirilmistir.

Elde edilen yeni veriler isiginda BioNTech asisinin ilk dozunu olan vatandaslarimizin ikinci dozlarini 4 hafta sonra olabilecek sekilde randevu almalari uygun bulunmustur."

- "Kimsenin buna hakki yoktur"

Bakan Koca, asi tedariki konusunda yapilan bazi degerlendirmelerin gerçeklerle hiçbir ilgisinin olmadiginin altini çizerek, "Birileri asi almaktan vazgeçtigi için Türkiye'nin asiya ulastigini iddia etmek en hafif ifade ile emek verenlere saygisizlik, devletimize güvensizliktir. Kimsenin buna hakki yoktur." ifadelerini kullandi.

Devletin kurumlarinin 9 aydir asiya en dogru kosullarda ulasmak için gayret ettigini vurgulayan Koca, güvenilirligi ispat edilen her asiyla ilgilendiklerini ve yakindan takip ederek en uygun sartlar ve dogru kosullarla Türkiye'ye getirilmesine gayret ettiklerini söyledi.

Koca, bu hizmetlerin sorumluluk ve görevleri oldugunun altini çizerek, "Görevimizi yapmis olmak sebebiyle iltifat beklemiyoruz. Her bir elestirinin de hakli bir tarafi olabilir diye düsünerek çalismalarimizi gözden geçiriyoruz. Ancak, asilsiz iddialarla vatandasimizin devletimize olan güveninin sarsilmasina müsamaha gösteremeyiz. Bu devlet, gücünü ispata muhtaç olmayacak kadar büyük ve güçlüdür. 'Bu güce güvenin' derken bu öz güvenle sesleniyoruz." diye konustu.

- "Her bir eksigimiz bizi toplumsal bagisiklik hedefimize ulasmakta geciktirecek"

Son günlerde asi karsitligi konusunun gündemde tutulmaya çalisildigina dikkati çeken Koca, Türkiye'nin çocukluk çagi asilarinda yüzde 98 gibi bir asilama oranina sahip olduguna isaret etti.

Koca, böyle bir ortamda asi karsitligindan bahsetmenin sadece küçük bir zümreyi cesaretlendirmeye yarayacagini ifade ederek, söyle konustu:

"Asiya karsi olmayan ama asi olmakta tereddüt eden vatandaslarimiza seslenmek istiyorum. Siz tereddüt eder ve geri durursaniz bir kisi eksik kalacagiz ve her bir eksigimiz bizi toplumsal bagisiklik hedefimize ulasmakta geciktirecektir. Asiyi olan vatandaslarimiz olumlu tecrübelerini paylasarak tereddüt yasayan vatandaslarimizi rahatlatmali. Emin olunuz, salgin kosullari altinda gelistirilen tüm asilari büyük bir hassasiyet ve titizlikle inceleyerek ülkemize getiriyor ve kullanima aliyoruz. Bizler sizin adiniza bu tereddüdü yasayip ikna olduk ve inandigimiz asilari ülkemizde kullanima sunduk."

Salginin sonuna yaklasildigini belirten Koca, "Elbette daha iyisini yapabilirdik. Fakat bilmenizi isterim ki zor günlerde büyük islerin üstesinden birlikte geldik. Birlikte sabrettik, birlikte mücadele ettik ve zafere birlikte yürüyoruz. Salgina son darbeyi vuracak olan, asi ile toplumsal bagisikligi elde etmektir. Her bir vatandasimiz digerlerinin asi olmasini beklemeden asisini olmali ve toplumsal bagisiklik hedefinde mücadeledeki yerini almalidir." dedi.

Kaynak: AA