OMÜ, Manda Ürünlerinde Samsun'u Marka Yapmak Için Kollari Sivadi

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ), Samsun hayvancilik sektörünün en önemli gelir kaynaklarindan biri olan manda yetistiriciligine yeni bir vizyon getirerek buradan elde edilen ürünlerin markalasmasini saglamak ve sektörün verimliligini arttiracak bir eylem plani olusturmak amaciyla, ilgili kurum yetkilileri ve akademisyenlerin katilimiyla istisare toplantisi düzenledi.

OMÜ, Manda Ürünlerinde Samsun'u Marka Yapmak Için Kollari Sivadi
Rektörlükte gerçeklesen toplantiya; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Fehmi Yazici, Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odasi Baskani Doç. Dr. Habip Muruz, Veteriner Fakültesi ögretim üyesi Ali Gücükoglu, Ziraat Fakültesi ögretim üyeleri Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal ve Doç. Dr. Hüseyin Erdem, OMÜ Proje Yönetim Ofisi Baskani Doç. Dr. Aysenur Büyükgöze Kavas, Tarim Il Müdürlügü Hayvan Sagligi ve Yetistiriciligi Sube Müdürü Rukiye Pinar, Samsun Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Daire Baskanligi Sube Müdürü Burhan Isler ile Samsun Manda Yetistiricileri Birligi yetkilileri katildi.



“Hedefimiz tüm projelerin tek bir mega projenin çatisi altina toplanarak yürütülmesi”

Toplantinin açilis konusmasini yapan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ’de ve Samsun’da birçok kurumun manda yetistiriciligiyle ilgili proje ve çalisma yürüttügünü belirterek, “Bu toplantiyla arzu ettigimiz, sektörle ilgili mevcut durumu degerlendirmek, yapilmasi gerekenleri istisare ederek bir yol haritasi belirlemek ve bu yol haritasi üzerinden süreci yönetmek. Bir durum analizi yaparak sonucunda bir amaç ortaya koyacagiz ve bu amaci gerçeklestirmek için de stratejik eylem plani çikaracagiz” dedi.

Samsun’un Türkiye’nin en yüksek manda popülasyonuna sahip olmasina ragmen yeterli üretime, gelire ve markalasmaya sahip olamadigina dikkat çeken Rektör Ünal söyle devam etti: “Manda yetistiriciligiyle yapilan projeler ve akademik çalismalar bir mega projenin parçasi olmadigi için sonucu üretime ve gelire dönüsemiyor. Bu durum da ülkemiz için ciddi anlamda enerji, zaman ve ekonomik kayba neden oluyor. Bu nedenle hedefimiz, bu sektörle ilgili yürütülen tüm projelerin tek bir mega projenin çatisi altina toplanarak yürütülmesi. Tek bir projenin parçasi olarak yürütülen projelerin de desteklenerek ortaya çikardiklari sonucun büyük resmi tamamlamasini, yani bizi ana hedefimize ulastirmasini öngörüyoruz.”

“Mandadan elde edilen ürünlerle Samsun’a özel bir marka olusturmayi hedefliyoruz”

Manda konusunda farkindalik olusturacak bir projeyi hayata geçirmeyi amaçladiklarini kaydeden Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Fehmi Yazici, “Mandadan elde edilen ürünlerle Samsun’a özel bir marka olusturmayi hedefliyoruz. Üniversitemizin AR-GE birimlerinin de dâhil olacagi bu projeyi hayata geçirmek için bu ekiple bir aradayiz. Sahada mandadan elde edilen ürünler satilsa da bu ürünlerin belli bir standardi ve bilimsel alt yapisi yok. Bu nedenle bir markanin adi altinda; mandanin eti ve sütünün yaninda derisi, boynuzu ve ekolojik hayata etkilerinin de içinde oldugu, her kesimin faydalanabilecegi büyük bir proje hazirlamak istiyoruz. Bu nedenle ilgili tüm kurumlar bir araya gelerek bu projede çalismali” ifadelerini kullandi.

“Kizilirmak Vadisi’nin, dünya çapinda bir verimlilik potansiyeli var”

Öncelikli hedeflerinin büyük resmi sahaya yansitmak oldugunu dile getiren Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Fehmi Yazici, “Manda yetistiriciliginin önem kazanmasi amaçlarimizin bir parçasi. Çünkü biz bir bütün olarak Kizilirmak Vadisi’ne bakiyoruz. Kizilirmak Vadisi’nin, dünya çapinda bir verimlilik potansiyeli var. Kus Cenneti, Bafra, Vezirköprü ve Havza’nin dâhil oldugu alan; saglik, turizm, tarim ve gida merkezi olabilir. Ancak bunlar uzun vadede gerçeklestirilebilecek hedefler oldugundan katma degeri en yüksek alanlardan biri olan manda yetistiriciligiyle süreci baslattik. Bunun yaninda da birbirine es degerde kenevir var. Manda ürünlerinden marka olusturulabilir ve bu markayi ülke seviyesinde tescillendirebilirsek yaptigimiz çalismalar birbirinin parçasi olarak büyür” seklinde konustu.

Sektör temsilcileri ve sektörle ilgili çalismalari bulunan akademisyenlerin, manda yetistiriciliginin mevcut durumu, problemleri, mandadan elde edilen ürün çesitliligini ve verimini arttirmak için yapilmasi gerekenler hakkinda görüs, tecrübe ve bilgisini paylastigi toplantida, elde edilen sonuçlar ve alinan kararlar listelenerek bir yol haritasi olusturuldu.

Manda yetistiriciliginin bilimsel yöntemlerle yapilmasinin ve üreticinin egitilmesinin önemle altinin çizildigi toplantida, Samsun’un bu konudaki mevcut potansiyelini en üst seviyede kullanabilmesi için sektörün profesyonellesmesi gerektigi vurgulandi.

“Ürünlerin degerini ortaya koymak açisindan üniversitemizin yüksek bir etki gücü var”

Toplantinin sonunda OMÜ’nün güçlü bir marka degeri olduguna isaret eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Mandadan elde edilen ürünler hakkinda tüketicide bir bilinç olusturmak ve bu ürünlerin degerini ortaya koymak açisindan üniversitemizin yüksek bir etki gücü var. Biz bu yükümlügümüzün farkindayiz ve üstlenecegiz. OMÜ’nün Ziraat Fakültesi ve Veteriner Fakültesi de bu sürece damga vurmali. Ortaya çikarmayi hedefledigimiz markanin denetimini ve kalite kontrolünü yapmali” seklinde konustu.

Manda yetistiriciligine, devletin ciddi bir maddi destek sundugunu da hatirlatan Rektör Ünal, “Bu destegin verimli kullanilmasi ve bir sonuca dönüsmesi pek çok açidan önemli. Köylünün bulundugu yerde geçimini saglamasi ve rahat yasayabilmesinin en kolay yollarindan biri de manda yetistiriciligi. Bu nedenle stratejik bir hedef ortaya koymamiz, imkânlari verimli kullanarak süreci hizlandirmamiz gerek. Önce sektörün kendi ayagi üzerinde durmasini daha sonra da kâra geçmesini saglamamiz lazim. Bu da ancak markalasmayla mümkün.”

Samsun, manda popülasyonunda Türkiye’de ilk sirada

Manda popülasyonunda Türkiye’de ilk sirada yer alan Samsun’da 22 binden fazla hayvanin oldugu belirtiliyor. Mandalardan alinan süt ile kaymak, yogurt, dondurma ve tereyagi gibi birçok gida üretiliyor. Birçok tüketicinin tercihi olan manda etinin yaninda derisi de oldukça degerli. Boynuzlarindan üflemeli müzik aletleri, biçak sapi ve daha birçok ürün üretilen manda, sulak alanlarda yetisiyor. Kizilirmak Deltasi bu hayvanlarin aradigi habitati sagliyor. Gevis getirenlerden olan manda, ülkemizde su sigiri, camiz, kömüs olarak anilirken birçok ülkede ise bufalo olarak adlandiriliyor.
Kaynak: İHA