Mali'deki BM Misyonunun Görev Süresi 1 Yil Daha Uzatildi

Yaklasik 15 bin polis ve askerin yer aldigi misyon, 30 Haziran 2022'ye kadar görev yapacak.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birlesmis Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre Istikrar Misyonunun (MINUSMA) görev süresini 1 yil daha uzatti.

BMGK oturumunda, uzun yillardir güvenlik krizinin devam ettigi Mali'de yaklasik 15 bin asker ve polisten olusan MINUSMA'nin görev süresinin 30 Haziran 2022'ye kadar uzatilmasi karari alindi.

Oturuma iliskin yapilan yazili açiklamada, MINUSMA'nin öncelikleri arasinda Cezayir Baris ve Uzlasi Anlasmasi'na uyulmasi ve 24 Mayis'ta yapilan askeri darbenin ardindan sivil geçis sürecinin tam anlamiyla uygulanmasinin yer aldigi kaydedildi.

Açiklamada, Mali'nin sik sik terörist gruplarca düzenlenen saldirilarin hedefi olmasi, ülkedeki siyasi gelismeler, güvenlik ve insani kosullarin giderek kötülesmesi nedeniyle misyonun görev süresinin uzatildigi belirtildi.

Açiklamada, Mali'de darbe sonrasi kurulan yeni hükümetin de 27 Subat 2022'de planlanan genel ve cumhurbaskanligi seçimlerini belirlenen tarihte düzenlemesi gerektigi vurgulandi.

MINUSMA, Mali'de patlak veren güvenlik krizinin akabinde 25 Nisan 2013'te BMGK karariyla kurulmustu.

Misyonda, 13 bin 289 asker ve 1920 polis görev yapiyor.

- Cezayir Baris ve Uzlasi Anlasmasi

Mali'nin kuzeyindeki Timbuktu, Gao ve Kidal gibi sehirleri kapsayan ve Tuareglerin "Azavad" adini verdigi bölgedeki siddet olaylarini sonlandirmak için Cezayir'in ara buluculugunda 2015'te Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) ile "Cezayir Baris ve Uzlasi Anlasmasi" imzalanmisti.

Anlasmanin üzerinden 5 yili askin süre geçse de ülkenin kuzeyinde hala terör örgütü El Kaide ve DEAS'a bagli gruplarin etkileri ve çatismalari devam ediyor.

Kuzeydeki silahli gruplar, Mali hükümetiyle masaya oturabilmek için Fransa da dahil ülkedeki yabanci askeri operasyonlarin sonlandirilmasi sarti kosuyor.

Buna karsin Mali devletinin ise güvenligi saglayabilmek için Birlesmis Milletler Baris Gücünün bölgedeki varliginin devam etmesini istedigi biliniyor.
Kaynak: AA