Konya'da 'Ihracat Seferberligi Egitim Programi' Basladi

Konya Valisi Vahdettin Özkan: 'Konya'da yatirim konusunda büyük bir istah var. Pandemiye ragmen yatirim tesvik belgesinde rekor kirdik'

Türk sanayicisinin küresel rekabet gücünü artirma hedefiyle Türkiye Ihracatçilar Meclisince (TIM) düzenlenen, "KOBI Ihracat Seferberligi Konya Çevrimiçi Egitim Programi" basladi.

Konya Valiligi tesvikiyle, TIM organizasyonunda ve Mevlana Kalkinma Ajansi (MEVKA) is birligiyle yapilan egitim programinin açilisi, Vali Vahdettin Özkan ve TIM Baskani Ismail Gülle'nin çevrimiçi katilimiyla gerçeklestirildi.

Programda, firmalarin nasil ihracatçi olacagi, mevcut ihracatlarini nasil gelistirebilecegi, ihracata iliskin desteklerden nasil yararlanabilecegi ve ihracat finansmani gibi konular konusuldu.

Vali Vahdettin Özkan, ülke ihracatini daha ileri safhalara tasimak için küresel düzeyde bir farkindalik olusturmanin çok önemli oldugunu söyledi.

TIM'in küresel düzeyde rekabet gücünü temsil eden köklü bir kurulus oldugunu belirten Özkan, valilik koordinasyonunda önemli hizmetler yürütüldügünü ifade etti.

"Pandemiye ragmen yatirim tesvik belgesinde rekor kirdik"

Kentte, iki binin üzerinde ihracat yapan firma oldugu animsatan Özkan, "Konya'da yatirim konusunda büyük bir istah var. Pandemiye ragmen yatirim tesvik belgesinde rekor kirdik. Yakindan takip ettigimiz Konya Organize Sanayi Bölgesi 6'nci kisim genisleme çalismalari da devam ediyor. Imalat sanayisi ihracatinin toplam ihracat içindeki payi çok önemli bir parametredir. Bu oranin %96 civarinda oldugunun altini çizmek istiyorum." diye konustu.

Konya Ticaret Odasi tarafindan MEVKA destegiyle Dis Ticaret Merkezi kuruldugunu dile getiren Özkan, bu merkezin ihracatçilara önemli destekler vererek, üretim, yatirim, ihracatin artirilmasi ve iyilestirilmesi için iyi bir alt yapi olustugunu aktardi.

Vali Özkan, sunlari kaydetti:

"Ilimizin 1 milyar 240 milyon civarinda da dis ticaret fazlasi var. Bu da ihracatin ithalati karsilama oraninda yüzde 235'e tekabül ediyor. Ilimizden 170'den fazla ülkeye ihracat yapilmaktadir. ABD'nin yani sira Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, Ispanya, Italya gibi ülkelerin aralarinda bulundugu 22 Avrupa ülkesine dis ticaret fazlasi vermektedir. Bu nitelikli bir üretimin ve ihracatin oldugunun göstergesidir."

Özkan, yasanan kurakligin ekonomiye etkisine deginen Özkan, "Sanayi ve ihracat kavramlari tarim ekonomisiyle de iç içedir. Çiftçilerimize düsen sorumluluklar kadar sanayicilerimize ve ihracatçilarimiza da önemli görevler düsüyor. Olusturdugumuz Kuraklik Eylem Plani’nin faaliyetlerinin icrasinda koordinasyonu gerektiren alanlarda tüm taraflarin destek vermelerini bekliyoruz." dedi.
Kaynak: AA