Çavusoglu, Rus Mevkidasi Lavrov Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi (4)

'Suriye'nin sinir, toprak bütünlügüne bagli oldugumuzu tüm görüsmelerimizde vurguluyoruz. Bunun için de siyasi süreci canlandirmamiz gerekiyor. Su anda en etkili mekanizma birlikte kurdugumuz Iran'in da dahil oldugu Astana formatidir' 'Zor sartlarda yasayan Suriyeliler var. Bu insani bir konudur, siyasi bir konu degil. Insani yardimlarin da kesintisiz bir sekilde ulastirilmasi gerekiyor. Türkiye'de 3,6 milyonu Suriyeli 4 milyona yakin mülteciye ev sahipligi yapiyoruz. Elimizden gelen destegi veriyoruz. Uluslararasi toplumun verdigi destek ortada' 'Yaklasik 5 milyon Suriyeliye de Türkiye üzerinden gerek Türkiye'nin gerek uluslararasi toplumun gerek BM'nin yardimlarinin ulastirilmasini temin ediyoruz. Bunlardan bir tanesi de BM'nin güvenlik konseyi karariyla Cilvegözü Sinir Kapisi. Bu sinir kapisiyla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararin uzatilmasi gerekiyor'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Suriye'nin sinir ve toprak bütünlügüne bagli olduklarini tüm görüsmelerde vurguladiklarini söyledi.

Çavusoglu, Rus mevkidasi Sergey Lavrov ile Antalya Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde yaptigi görüsmenin ardindan düzenledigi ortak basin toplantisinda, gazetecilerin sorularini da cevapladi.

Bir gazetecinin "Suriye ve Libya ekseninde son dönemdeki gelismelere iliskin degerlendirmelerini" sormasi üzerine Çavusoglu, iki ülkede de Rusya ile yakin is birligi içinde olduklarini belirtti.

Libya konusunda çabalarinin Moskova'da bir netice getirmedigini anlatan Çavusoglu, bu durumun Hafter'in ateskes anlasmasini imzalamamasi sebebiyle gerçeklestigini kaydetti.

Berlin Konferansi'na giden süreçte iki ülkenin önemli katkilari olduguna dikkati çeken Çavusoglu, sunlari ifade etti:

"Simdi önemli bir firsat var. Yeni bir geçici hükümet var. Baskanlik konseyi var. Hiç kimsenin rekabet etmesi gereken bir sebep yok. Libya için atilmasi gereken adimlar var. Su andaki geçici yönetimlerin, ülkeyi yeni bir seçime götürünceye kadar Libya halkinin ihtiyaçlarini karsilamasi gerekir. Bu konuda destek olmamiz gerekiyor. Ayrica kurumlarin özellikle de güvenlikle ilgili kurumlarin yeniden birlestirilmesi konusunda adimlarin atilmasi gerekiyor. Libya'daki egitmen ve danismanlarimiz da bu amaçla ciddi katki sagliyor. Su andaki yönetim tüm Libya'ya, güney dahil ulasmak istiyor."

- "Suriye'de en etkili mekanizma Astana formati"

Suriye'de de tek çözümün siyasi çözüm oldugunu vurgulayan Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"Suriye'nin de sinir, toprak bütünlügüne bagli oldugumuzu tüm görüsmelerimizde vurguluyoruz. Bunun için de siyasi süreci canlandirmamiz gerekiyor. Su anda en etkili mekanizma birlikte kurdugumuz Iran'in da dahil oldugu Astana formatidir. Gelecek hafta arkadaslarimiz yine Nur Sultan'da bu formatta bir araya gelecekler. Orada görüsülmesi gereken bazi konulari da bugünkü görüsmelerimizde ele aldik. Astana süreci sayesinde canlandirdigimiz, baslattigimiz anayasa komisyonu toplantisinin altinci turu da sonuç odakli olmasi lazim. Rejim, muhalifler ve sivil toplumun yeni bir anayasa yazim çalismalarina artik baslamasi gerekiyor. Bunun neticesinde de tabii ülkenin bir seçim ile birliginin tesis edilmesi gerekiyor. "

Suriye'nin sinir bütünlügüne tehdit olusturan terör örgütlerinden ülkenin temizlenmesi gerektigine isaret eden Çavusoglu, DAES'i etkin bir mücadeleyle yendiklerini dile getirdi.

Ancak YPG/PKK terör örgütünün ayrilikçi gündemine devam ettigini ifade eden Çavusoglu, ülkede hala yabanci terörist savasçilarin mevcut olduguna isaret etti.

-"BM Güvenlik Konseyi kararin uzatilmasi gerekiyor"

Ülkenin bunlardan temizlenmesi gerektigini anlatan Çavusoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Zor sartlarda yasayan Suriyeliler var. Bu insani bir konudur, siyasi bir konu degil. Insani yardimlarin da kesintisiz bir sekilde ulastirilmasi gerekiyor. Türkiye'de 3,6 milyonu Suriyeli 4 milyona yakin mülteciye ev sahipligi yapiyoruz. Elimizden gelen destegi veriyoruz. Uluslararasi toplumun verdigi destek ortada. Yaklasik 5 milyon Suriyeliye de Türkiye üzerinden gerek Türkiye'nin gerek uluslararasi toplumun gerek BM'nin yardimlarinin ulastirilmasini temin ediyoruz. Bunlardan bir tanesi de BM'nin Güvenlik Konseyi karariyla Cilvegözü Sinir Kapisi. Bu sinir kapisiyla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararin uzatilmasi gerekiyor. Bu konuda da Rusya'nin çekincelerini asmak için neler yapabiliriz? Insani yardim oldugu için bunu siyasallastirmadan birlikte nasil çalisabiliriz? Sadece Rusya ile degil ilgili BM Güvenlik Konseyi ülkeleriyle de görüsüyoruz. Bu güvenli bölgeler ve ülkedeki huzur arttikça, tüm Suriyeliler komsudaki ülkelerdeki Suriyelilerin de geri dönmesi için tüm uluslararasi toplumla birlikte gereken adimlari atmamiz gerekiyor. 430 binden fazla Suriyeli Türkiye'den güvenli bölgelere döndü. Biz Rusya ile bu amaçla birlikte çalismaya devam edecegiz diger ortaklarimizla beraber."

(Bitti)
Kaynak: AA