Bakan Akar, Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov Ile Görüstü

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, temaslarda bulunmak üzere geldigi Biskek’te Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov ile bir araya gelirken, dünyaca ünlü Kirgiz edebiyatçi Cengiz Aytmatov’un müzeye dönüstürülen evini de ziyaret etti.

Bakan Akar, Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov Ile Görüstü
Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Kirgizistan Savunma Bakani Tuggeneral Taalaybek Omuraliev’in resmi davetlisi olarak geldigi baskent Biskek’teki temaslarini sürdürüyor. Bakan Akar, bugünkü temaslari kapsaminda Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov tarafindan Cumhurbaskanligi’nda kabul edildi. Görüsmede Akar’in, Cumhurbaskanlari baskanliginda gerçeklestirilen Türkiye-Kirgizistan Yüksek Düzeyli Strateji Isbirligi Konseyi Toplantisi’nin ikili iliskilere güçlü bir ivme kazandirdigi ve ileri dönük bir yol haritasini ortaya koydugu belirtildi. Görüsmede ayrica, savunma, güvenlik ve savunma sanayii konulari dahil pek çok alanda is birliginin derinlestirilmesine yönelik iradenin ifade edildigi kaydedilirken, FETÖ ile mücadelede is birliginin öneminin vurgulandigi aktarildi.

“Bozkirin Bilge Kalemi” Aytmatov’un müze evine ziyaret

Bakan Akar, “Bozkirin Bilge Kalemi” olarak adlandirilan dünyaca ünlü Kirgiz edebiyatçi ve diplomat Cengiz Aytmatov’un müzeye dönüstürülen evini de ziyaret etti. Akar, Aytmatov’un ödüllerinin yani sira Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve 9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel ile çekilen fotograflarinin bulundugu odayi da gezdi. Aytmatov’un oglu Eldar Aytmatov’dan Kirgiz edebiyatçinin hayatina ve çalismalarina iliskin bilgi alan Akar, Eldar’in Cengiz Aytmatov ile ilgili çocukluk anilarini dinledi.

Eldar Aytmatov babasiyla ilgili hatirasini anlatirken, “Babam geçirdigi kalp krizinin ardindan Ankara’da askeri hastaneye kaldirilmisti. Orada Türk doktorlar tarafindan tedavi altina alinmisti. Sonrasinda babami hastanede Süleyman Demirel ve Recep Tayyip Erdogan da ziyaret etmisti” ifadelerini kullandi.

Bakan Akar, ziyaretin sonunda müze seref defterini de imzaladi. Eldar Aytmatov’un özel ricasi üzerine seref defterini Cengiz Aytmatov’un hayattayken kullandigi çalisma masasina oturarak imzalayan Akar, deftere su sözleri yazdi:

“Türk kültür dünyasinin büyük mimari Cengiz Aytmatov’un aziz hatirasina, ata topragi Kirgizistan’a yaptigim resmi ziyaret vesilesiyle Türk dünyasinin ortak degeri olan ve eserleriyle tüm dünyaya Türk kültür zenginligini tanitan Sayin Cengiz Aytmatov’un evini ziyaret etmekten, kiymetli ailesi ile tanismaktan büyük bahtiyarlik duydum.

Yasadigi dönemin acilarini, kederlerini, sevinçlerini, milli ve manevi degerlerini kendi ruh dünyasinda yogurarak eserlerine yansitan bozkirin bilge kalemi Cengiz Aytmatov Türk ve dünya edebiyatina büyük bir zenginlik kazandirmistir. Eserleri, fikirleri ve kültür dünyamiza katkilariyla asil milletimizin gurur ve ilham kaynagi olan büyük sahsiyet Cengiz Aytmatov’u saygi ve sükranla yad ediyorum. Ruhu sad, mekani cennet olsun.”

Müze öncesinde Ata-Beyit Aniti ile Cengiz Aytmatov’un mezarini da ziyaret eden Akar, Kirgizistan’daki temaslarini tamamlamasinin ardindan Tacikistan’a gitti.
Kaynak: İHA