VLP Temelli Yerli Kovid-19 Asisi, Faz-2 Asamasinda Varyantlara Karsi Da Test Ediliyor

Faz2 çalismalari geçen hafta baslayan Kovid19 asisinin varyant testleri, 330 gönüllü üzerinde üç grup halinde gerçeklestiriliyor Birinci grup Vuhan tipine, ikinci grup Ingiliz tipine, üçüncü grup ise Vuhan ve Ingiliz tipine karsi test ediliyor Ankara Onkoloji Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi ve Faz 1 Klinik Arastirmalar Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntas: 'Planimiz, temmuz ayi içerisinde faz2'yi bitirmek. Her sey yolunda giderse agustos sonu, eylül basinda faz3'e hazir hale gelmis olacagiz'

AYBÜKE INAL KAMACI - Faz-2 çalismalari geçen hafta baslayan virüs benzeri parçacik (VLP) temelli yerli Kovid-19 asisinin mutant virüslere karsi etkinligi üç grupta test ediliyor.

Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Prof. Dr. Ihsan Gürsel tarafindan gelistirilen ve Ankara Onkoloji Hastanesi'nde TÜBITAK COVID-19 Türkiye Platformu çatisi altinda çalismalari süren VLP asisi, faz-2 kapsaminda gönüllülere uygulanmaya baslandi.

Devam eden faz-2 çalismalari ve asinin mutant virüslere karsi etkinligine iliskin AA muhabirine bilgi veren Ankara Onkoloji Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi ve Faz 1 Klinik Arastirmalar Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntas, VLP asisinin inovatif ve dünyadaki diger VLP asilarindan farkli oldugunu söyledi.

Altuntas, VLP asisinda, virüsün rekombinant teknolojiyle bir benzerinin yapildigini ve enfeksiyon yapmayan halinin insana uygulandigini belirterek, bagisikligi tetiklemesi için uygun hale getirildigini ve bu haliyle asinin her varyanta karsi iki haftada dizayn edilebildigini ifade etti.

- "Planimiz, temmuz ayi içerisinde bitirmek"

Faz-2 asamasinda asinin varyantlara karsi etkinliginin üç grup halinde test edildigini anlatan Altuntas,, "Faz-2 asamasi 330 gönüllünün katilimiyla gerçeklestirilecek. Bunlar, üç grup halinde olacak. Birinci grup Vuhan tipine, ikinci grup Ingiliz tipine, üçüncüsü de Vuhan ve Ingiliz tipine karisik olarak gerçeklestirilecek. Planimiz, temmuz ayi içerisinde bitirmek. Her sey yolunda giderse agustos sonu, eylül basinda faz-3'e hazir hale gelmis olacagiz." diye konustu.

Altuntas, asinin "delta" varyantina karsi etkisinin ise teorik olarak mümkün oldugunu ancak buna iliskin bir çalisma olmadigini belirterek, veriler geldikçe ilerleyen dönemlerde böyle bir çalismanin yapilabilecegini ifade etti.

- "Gelin, VLP asimiz için gönüllü olun"

Prof. Dr. Altuntas, herhangi bir saglik sorunu bulunmayan, daha önce Kovid-19 geçirmemis veya herhangi bir asiyi olmamis, kronik hastaligi bulunmayan herkesi yerli ve milli VLP asisi için gönüllü olmaya davet ederek, sunlari söyledi:

"Cumhurbaskanimizin söyledigi gibi biz kendi asimizi üretirsek, bunu tüm insanligin kullanimina sunacagiz. Biz akademisyenler de bu felsefeye inaniyoruz ve bunun içini doldurmak istiyoruz. Bu nedenle gelin, VLP asimiz için gönüllü olun, tüm insanliga faydali olalim. Bunun için 'www.onkoloji.gov.tr' adresinden basvuru yapilabilir. Basvuru formunu doldurdugunuzda biz en kisa sürede size dönecegiz."

- Asinin faz-1 verileri uluslararasi bilim dünyasiyla paylasilacak

Asinin faz-1 çalismasinda etkinliginin 36+2 gönüllüde test edildigini ve gerek muayene gerek laboratuvarda bir güvenlik problemiyle karsilasilmadigini hatirlatan Altuntas, söyle konustu:

"Yerli asimiz faz-1 asamasini tamamlamistir ve güvenlidir ancak takipleri tabii ki devam etmektedir. Klinikte, hafif bir kizariklik gibi çok az bir yan etki gördük ki bunlardan biri Sayin Bakanimizdir, onun disinda baska herhangi bir yan etkiyle karsilasmadik. Su anda faz-2'de aktiviteyi test ediyoruz, faz-3'te ise bunun etkinligini test edecegiz. Ayrica, asimizin faz-1 asamasinin laboratuvar ve klinik verilerini yaziya dökmeye çalisiyoruz. Zannediyorum bu hafta veya haftaya yüklemis olacagiz. Uluslararasi saygin, indeksli bir dergide yayinlanacak."
Kaynak: AA