(Özel) Acili Aile Açiklamasi 'Oglumuzun Yasama Hakki Elinden Alindi. Adalet Istiyoruz'

MERSIN – İçel’de 22 Mart’ta 8 yasindaki Koray Tekin Turhan’a okul çikisi yaya geçidinde çarparak ölümüne neden olan sürücünün, olaydan 15 gün sonra yapilan ilk durusmada adli kontrol sartiyla serbest birakilmasi, Tekin Turhan ailesini isyan ettirdi. Adalet arayislarini sürdüren aile, “Oglumuzun yasama hakki elinden alindi. Adalet istiyoruz” çagrisi yapti.

(Özel) Acili Aile Açiklamasi 'Oglumuzun Yasama Hakki Elinden Alindi. Adalet Istiyoruz'
Okul çikisinda halasi ve diger ögrencilerle birlikte 22 Mart’ta merkez Yenisehir ilçesi Istemihan Talay Bulvarindaki yaya geçidinden geçen İçelli Ahmet Ilkokulu birinci sinif ögrencisi 8 yasindaki Koray Tekin Turhan’a Zühal G.’nin kullandigi otomobil çarpmis, kazada yaralanan Koray, tedavi gördügü hastanede bir gün sonra yasamini yitirmisti. Olaydan sonra gözaltina alinan sürücü, sevk edildigi adliyede tutuklanmis, hakkinda "taksirle ölüme neden olma" suçundan 6 yila kadar hapis cezasi istemiyle dava açilmisti.

Kaza ani, bölgede bulunan güvenlik kamerasi tarafindan saniye saniye görüntülenirken, Koray’in ölümüne neden olan sürücü, olaydan 15 gün sonra yapilan ilk durusmada adli kontrol sartiyla serbest birakilmisti. İçel 2’nci Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanin ikinci durusmasi ise 24 Haziran’da yapildi, ancak görevli hakimin mazeret bildirerek durusmaya katilmamasi nedeniyle 7 Eylül’e ertelendi.

Ogullarini kaybetmenin acisini yasayan anne Mehtap Tekin Turhan ile baba Kaan Tekin Turhan, bir taraftan durusmanin ertelenmesine, bir taraftan da sürücünün hala serbest olmasina tepkili. Ogullari için adalet isteyen aile, duygularini ve taleplerini IHA muhabirine anlatti.

“Hizini hiç kesmemis”

Anne Mehtap Tekin Turhan, olayin okul çikisinda yasandigini belirterek, görgü taniklari ve kazayi yapan sürücünün ifadesine göre, aracin hiç hiz kesmedigini söyledi.

37 yasindaki anne Tekin Turhan, “Okul çikisinda sagdaki iki aracin yol vermesi, soldan gelen aracin hiç hizini kesmeden, ilk verdigi ifadede yaya yolunu ‘gördüm’ diyor ve ortadaki kalabaligi görmesine ragmen hizini kesmemesi sonucu olmus. Ve sadece bir adim. Kameraya kayitlarinda da gözüküyor. Oglum, bir adim öne atmasiyla sahitlerin söylemiyle iki insan boyunda havalanarak, 25 metre ileriye düsmüs. Bilirkisi raporunda da zaten bunlar var. Biz hastaneye yetistik, acilde iyi degildi, bilinci kapaliydi. Ameliyata aldilar ve sonra ümidin olmadigini söylediler. Beyin kanamasi geçirip geçirmedigini kafatasindaki çatlaktan göremediklerini, dalaginda patlama oldugundan bütün organlarinin, iç kanama geçirerek islevini yitirdigini söylediler. Biz yine de bir ümit bekledik sabaha kadar; saat 07.30 civari da esime telefon geldi, kalbinin durdugunu söylediler ve kötü haberi aldik” dedi.



“Ikinci sok oldu bizim için”

Daha acilarini yasayamadan bir sokla sarsildiklarini ifade eden Tekin Turhan, “Çocugumuzun çok güzel gelecegi olacakti, çok da güzel bir çocuktu, huyu da çok güzeldi ama maalesef biz böyle bir aciyi yasarken 5’inci gün adliye polisi tarafindan arandik, ‘6 Nisan’da durusmaniz var’ dediler. ‘Bizim bilgimiz yok’ dedik, ‘katilmazsaniz polis zoruyla getirileceksiniz’ dendi. Ikinci sok oldu bizim için. Burada bir taraf aci yasiyor, daha yasadigini bile kabullenemezken, biz evde hala kendimize bu kaybi bile söyleyemezken böyle bir durumu yasamak da sarsti bizi” diye konustu.



“Oglumuz için adalet istiyoruz. Baskalari bizim yasadigimiz aciyi yasamasin diye ugrasiyoruz”

Ilk durusmada sanik sürücünün adli kontrol sartiyla tutuksuz yargilanmasina karar verildigini dile getiren anne Tekin Turhan, “Çarpan kisi 15’inci günde de çikti. Bilirkisi raporu da iki hafta önce çikti, onda da yüzde 100 kusurlu olarak adlandirildi. Su an itiraz ettiler. Bundan sonra nasil bir yol izleyecegimize bakacagiz. Bizim buradaki amacimiz, trafikte insanlar araci o kadar canavarlasarak sürüyor ki, hiç kimsenin birbirine saygisi yok, yaya yolunda saygi yok. Baskalari bizim yasadigimiz aciyi yasamasin diye ugrasiyoruz. Sonuna kadar devam edecegiz. Adil bir sekilde yargilanip cezasini çekmesini istiyoruz. Oglumuz için adalet istiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Biz buna trafik cinayeti diyoruz”

Baba Kaan Tekin Turhan da ikinci durusmada en azindan bilirkisi raporunun incelenecegini düsündüklerini, ancak hakim mazeret bildirdigi için davanin eylül ayina ertelendigini söyledi.

Süreci takip ettiklerini vurgulayan 47 yasindaki Tekin Turhan, “Çarpan bayan üniversitede ögretim görevlisi; bilinçli bir insandan bahsediyoruz, kurallari bilmesi gereken ve çocuk gelisiminde çocuklarla isi olan bir insan. Iki de evladi varmis arabada. O riski ve cesareti göze almasi bizim açimizdan sasirtici. Orada zaten kural ihlalleri üst üste geliyor. Hizini azaltma, yaya geçidi, okul geçidi levhalari, hepsi vardi. Bilirkisi bunlari belirtmis zaten. Buna ragmen hizini hiç azaltmamis. Biz buna trafik cinayeti diyoruz. Böyle bir sey olamaz zaten” dedi.



“Oglumun yasama hakki elinden alindi”

Koray’i kaybettiklerinde her seyi kaybettiklerini vurgulayan baba Tekin Turhan, söyle devam etti: “Benim oglumun yasama hakki elinden alindi. Bizim de kaliteli yasama hakkimiz elimizden alindi. Umutlarimizi kaybettik, gelecekle ilgili planlarimizin hepsi gitti. Sevincimizi de kaybettik. Simdi duyuyoruz, sürücü rehabilite tarzi seyler yapiyormus. Muhakkak bunu bir sekilde unutacak, rehabilite olacak. Belki de yaptigindan pismandir ama benim için affedilir bir yani yok. Benim tek beklentim, herkes için beklentim, bir kabahat islendiyse arkasinda durmak lazim. Biz daha acimizi yasamadan kendimizi hukuk savasi içerisinde bulmamiz ne kadar kötü bir sey. Iki duyguyu ayni anda yasadigimiz anlar oluyor.”

“Bu bir emsal olsun”

“Tek temennimiz, bu bir emsal olsun” diyen acili baba, çabalarinin ogullarini geri getiremeyecegini, ancak yasadiklari aciyi baskalarinin da yasamasini istemediklerini söyledi.

Olayin pesini birakmayacaklarini belirten Tekin Turhan, sanigin su anda ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan yargilandigini, ancak kazanin ‘bilinçli taksir ve olasi kast’ suçuna girdigini iddia etti. Hakimin, suçu taksirden çikarmasini beklediklerini kaydeden Tekin Turhan, “Belediyeler zaten kocaman levhalar asmis ‘Birinci öncelik yayalarindir’ diye. Daha ne yapilmasi gerekir? Tek temennimiz, adalet dagiticilarin adil bir sekilde adalet dagitmalari; suçlunun cezasini almasi. Su anda elini kolunu sallayarak geziyor” diye konustu.

Kaynak: İHA