Muhsin Yazicioglu'nun Ölümüne Iliskin Sorusturmalara FETÖ Müdahalesiyle Ilgili Davanin Görülmesine Devam Edildi

Büyük Birlik Partisinin (BBP) kurucu Genel Baskani Muhsin Yazicioglu ile 5 kisinin ölümüne iliskin yürütülen sorusturmalara FETÖ'nün talimatiyla müdahale ettikleri iddiasiyla dava açilan 19 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Kahramanmaras 2. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, tutuksuz saniklardan bazilari katildi, farkli davalar nedeniyle cezaevinde bulunan 3 sanik ise Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile baglandi.

Durusmada, Yazicioglu'nun esi Gülefer, kizi Firuze, oglu Fatih Furkan Yazicioglu ile taraf avukatlari hazir bulundu.

FETÖ'nün darbe girisimi sirasinda Cumhurbaskanina suikast timinde yer aldigi gerekçesiyle mahkum olan sanik Aydin Özsicak, delil klasörünü incelemek için bir örneginin kendisine gönderilmesini talep ederek, dosyayi inceledikten sonra savunma yapacagini söyledi.

Ayni suikast timinde yer alan ve cezalandirilan Davut Uçum da yargilamanin dogru yapilmadigini iddia ederek, heyetin çekilmesini talep etti.

Söz alan Yazicioglu ailesi avukati Kemal Yavuz, kanunda sanigin durusmayi uzatma amaci açikça anlasiliyorsa geri çevirme talebinin reddedilmesinin yer aldigini hatirlatarak, sanigin asil amacindan çiktigi ve talebin reddedilmesi gerektigini belirtti.

Mahkeme baskani, kisa süren müzakerenin ardindan, heyetin davadan çekilme talebinin reddedildigini kaydetti.

Sanik Uçum, durusmayi uzatmaya çalismadigini savunarak, helikopterden cihaz sökülmesi iddiasina iliskin "O görüntüleri izleyen bir insan Aydin'in (Aydin Özsicak) cihazlari sökmesinin imkansiz oldugunu görür." dedi.

Uçum, iddialarin soyut, savunmalarinin ise somut delillere dayandigini, bu nedenle iddianamenin kabulü yerine, iade edilmesi gerektigini öne sürdü.

Yazicioglu'nun ölümüne iliskin olayin cinayet oldugunu düsündügünü belirten Uçum, ancak Yazicioglu ailesinin avukatlarinin iddia ettigi gibi yanindan uçakla geçerek helikopteri düsürmenin mümkün olmadigini ileri sürdü.

FETÖ ile ilgili herhangi bir baglantisinin olmadigini öne süren Uçum, bu olayda algi olusturuldugunu, algi olusturanlarin mutlaka bu olay hakkinda bilgisi oldugunu, bunlarin arastirilmasi gerektigini savundu.

Yazicioglu avukati Kemal Yavuz'un, "Helikopter kirima ugradiginda ekibin sorumlularindan biri olarak, enkazin basina gittiniz, kimlerle gittiniz sayar misiniz?" sorusuna Uçum, "Dosyada yer alan fotograflardan görebilirsiniz." cevabini verdi.

Olay günü Malatya hava üssünden arandigini ve 203 saniye görüsme gerçeklestirildigini hatirlatan Yavuz, "Görüsmede talimat aldiniz mi?" sorusuna ise sanik "Ne münasebet." yanitini verdi.

Yazicioglu ailesinin avukati Selami Ekici'nin "Kirima ugrayan helikopterin yanina gittin mi?" sorusuna ise sanik, talep edildigi için gittiklerini ancak yalnizken gitmedigini söyledi.

Olayin kaza degil suikast oldugunu ve uçaklarin helikopteri düsürebilmesinin mümkün olmadigini söylediginin hatirlatilmasi üzerine sanik Uçum, "Pilot bilincini kaybetmis ama ne sekilde kaybetmis bilemem. Teknik olarak uçakla düsürülmesi imkansiz." dedi.

Sanik Uçum ve Özsicak'in avukati, usul hatasi yapildigini, taraflarin konuyu baska yere çekmek istedigini öne sürdü.

Bunun üzerine mahkeme baskani, Türk siyasi hayatinda önemli bir yeri olan insanin ölümüne iliskin bir dava görüldügünü belirterek, dava konusundan uzaklasmamasina iliskin sanik avukatini uyardi.

Yazicioglu ailesinin avukati, mahkemeye, sanik avukati hakkinda örgütlü suçlar yönünden sorusturma oldugunu, avukatin birçok mahkemede benzer yöntemler kullandigini belirterek, davadan el çektirilmesine iliskin dilekçe sundu.

Emekli albay tutuksuz sanik Ebubekir Semih Y. ise olay günü kirima ugrayan askeri helikopter için olay yerine gittiklerini belirterek, çok yakininda sivil helikopter oldugunu aktardi.

Askeri helikopterle ilgili çalismaya basladiklarini ifade eden sanik, "Diger kaza kirim ekibinin yanina giderek, yardimci olabilecegimiz bir sey var mi diye sordum. Sonra yine gelip kendi isimizi yapmaya çalistik. Davut Uçum 'bizden kesici talep ettiler' dedi. Ben de 'tabii ki vermemiz lazim' dedim. Bizim enkazda kendi basimizi kasiyacak vaktimiz yoktu. Ne yaptilar bilmiyorum." dedi.

Daha sonra helikopterden parça sökülmesine iliskin çekilen görüntülerin basinda yansimasi üzerine Genelkurmay'dan sorulmasiyla ögrendigini ifade eden sanik, "O personelin oraya gittigini görmedim, kesinlikle müdahale ederdim, gereken neyse yapardim. Vazifesini yapmayip, isini birakan insanlar yüzünden bunlari yasiyorum." diye konustu.

Sanik Ebubekir Semih Y, "FETÖ'ye yardim" suçuna iliskin de hakkindaki suçlamalari kabul etmedigini söyledi.

Tutuksuz sanik Emrullah Ö, Yazicioglu'nun ölümünün kaza görünümlü bir suikast oldugunu düsündügünü, olayin arastirilmasi için çaba gösterdigini kaydetti.

Arastirmasi sirasinda birisinin kendisine bir görüntü izlettigini anlatan Emrullah Ö, görüntüde 3 parkalinin helikoptere yaklastigini, Muhsin Yazicioglu'nu da gördügünü dile getirdi.

Mahkeme baskaninin, "Emin misiniz Muhsin Yazicioglu olduguna?" sorusuna sanik, Yazicioglu oldugunu söyledi.

Tutuksuz sanik Nedim B. de olay günü merak saikiyle sivil helikopterin bulundugu yere gittigini belirterek, "Hiçbir malzemeyi sökmedik, hiçbir malzemeyi almadik." ifadesini kullandi.

Hakkinda ifade veren tanigin dogruyu söylemedigini ve bu tanik hakkinda suç duyurusunda bulunacagini kaydeden sanik Nedim B, hiçbir terör örgütüyle uzaktan yakindan irtibati olmadigini savundu.

FETÖ hükümlüsü Mustafa Atalar da dosyalarin tarafina ulasmasini talep ederek, inceledikten sonra savunma yapacagini söyledi.

Saniklarin katil örgütlü yapinin amacina hizmet eden kisiler oldugunu israrla söylemek istedigini aktaran Yazicioglu ailesinin avukati Kemal Yavuz ise helikopterin uçakla düsürülmesinin imkansiz oldugu iddialarina iliskin, "Bir uçak pilotu ise 'çocuk oyuncagi' oldugunu söylüyor. Havada tutunmasi zor olan helikopterin jetlerin olusturacagi hava sirkülasyonu ile düsürülecegini uzmanlar söylüyor." seklinde konustu.

Durusma savcisi, FETÖ sorusturmasinda etkin pismanlik hükümleri kapsaminda ifade veren Abdullah Önder ile Kamil Bakum'un ifadelerinin dosyaya getirilmesini ve ifadelerde geçen süpheliler hakkinda suç duyurusunda bulunulup bu davayla birlestirilmesini talep etti.

Savci, ayrica, sanik avukati hakkindaki sorusturma dosyasinin Ankara Cumhuriyet Bassavciligindan incelenmek üzere istenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Kamil Bakum, Abdullah Önder ve bu saniklarin ifadelerinde geçen kisilerin bir sonraki celsede dinlenmesine, sanik avukatinin yayin yasagi talebinin de merhum Muhsin Yazicioglu'nun kamuoyuna mal olmus kisiligi ve haber alma özgürlügü gözetilerek reddedilmesine karar verdi.

Sanik avukati hakkindaki sorusturma bilgisinin istenmesine karar veren heyet, durusmayi 25 Ekim'e erteledi.

- Dava süreci

Kahramanmaras Cumhuriyet Bassavciliginca, Büyük Birlik Partisinin (BBP) kurucu Genel Baskani Muhsin Yazicioglu ile 5 kisinin ölümüne iliskin yürütülen sorusturmaya FETÖ'nün talimatiyla müdahale ettikleri iddiasiyla 17 süpheli hakkinda hazirlanan iddianame 25 Aralik 2020'de kabul edilerek, Kahramanmaras 2. Agir Ceza Mahkemesinde dava açilmisti.

Bu dosya ile Göksun Asliye Ceza Mahkemesindeki, helikopterden GPS cihazinin sökülmesine iliskin 10 sanigin yargilandigi dava, sanik ve eylem yönünden bütünlük olustugu gerekçesiyle 6 Ocak'ta birlestirilmis, saniklardan 7'si her iki dosyada da yer aldigi için 2. Agir Ceza Mahkemesindeki davada sanik sayisi 20'ye çikmisti.

Saniklardan Muharrem Tunç'un vefati nedeniyle yargilanan sanik sayisi 19 olmustu.

Kaynak: AA