Mersin Model Fabrika Ve Yenilik Merkezi, Firmalarin Üretim Ve Kalitesine Katki Sagliyor

İçel Model Fabrika ve Yenilik Merkezi Direktör Yardimcisi Bahittin Aslan: 'Model fabrikanin en büyük amaçlarindan bir tanesi de firmalarda yenilik ve verimlilik olusturmak' Bir firmanin isletme müdürü Mustafa Ulusoy: 'Günlük ortalama araç üretimimiz yaklasik 2,2 düzeyindeydi. Model fabrikadan aldigimiz egitimler ve birlikte yaptigimiz çalismalar kapsaminda su an 6 araç yapma kapasitesine çiktik'

MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve Birlesmis Milletler Kalkinma Programinin koordinasyonunda kurulan İçel Model Fabrika ve Yenilik Merkezi, kentteki firmalara yeni ürün olusturma, üretim, teknoloji, pazarlama, satis, dijital dönüsüm ve modernizasyon gibi konularda danismanlik ve egitim destegi sagliyor.

İçel-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve son teknoloji makinelere sahip merkez sanayide dijital dönüsümü saglayacak çalismalar gerçeklestiriliyor.

Merkezde, isletmelerin endüstri 4.0 kapsaminda dijitallesmesi ve üretim verimliligi üzerine çalismalar yapilarak firmalarin piyasada daha etkin ve rekabetçi sekilde yer almasi saglaniyor.

Verilen danismanlik ve egitim hizmetiyle firmalar kendi yol haritasini çikarip çalismalarini sürdürürken, su ana kadar egitim verilen birçok firmanin üretiminde artis yasandi.

Firmalara dis ticaret egitimi de veren merkez, isletmelerin daha kolay sekilde dis pazara ulasmasini saglayip, ihracat yapmasina katki sunuyor.

Merkezde firmalara yeni ürün olusturma, teknoloji gelistirme, ürün, pazar ve pazarlama konularinda 4 ile 6 ay arasinda egitimler veriliyor.

İçel Model Fabrika ve Yenilik Merkezi'nden danismanlik alan fabrikalar, Çukurova Kalkinma Ajansi ve KOSGEB tarafindan önemli hibe destegi alma firsati da yakaliyor.

İçel Model Fabrika ve Yenilik Merkezi Direktör Yardimcisi Bahittin Aslan, AA muhabirine, İçel'deki merkezde model fabrikanin ve yenilik merkezinin ayni çati altinda olmasinin büyük avantaj oldugunu söyledi.

Merkezde çalismalarinin son hiz devam ettigini aktaran Aslan, merkezin hedef politikasinin firmalari daha iyi seviyeye çikarmak oldugunu kaydetti.

Aslan, birçok firmayla çalisma halinde olduklarini belirterek, söyle konustu:

"Firmalarda insan, makine, metot ve malzeme önemli. Biz de bu dört girdinin en uygun sekilde kullanilmasini gösteriyoruz. Merkezde firmalara bu girdileri hem teorik hem de pratik olarak gösteriyoruz. Ayrica firmaya giderek firmanin kendi ürünü üzerinden ayni çalismalari yapiyoruz. Böylece firmalar bunu deneyimleyip, kendi ürünlerinde uyguladiktan sonra bu isi ögrenmis oluyorlar. Model fabrikanin en büyük amaçlarindan bir tanesi de firmalarda yenilik ve verimlilik olusturmak. Firmalarla hep bagimiz devam edecek ve burada deneyimlediklerini isletmelerinde sürekli hale getirecekler."

Aslan, merkezin verimlilik konularinda firmalara yol gösterici konumda oldugunu belirterek, buradan egitim alan firmalarin piyasada iyi duruma geldigini vurguladi.

Merkezdeki çalismalarin geri dönüsümünün olumlu sekilde olduguna deginen Aslan, "Bir firmamiz pazar ve pazarlama konusunda sikintilar yasiyordu. Su anda 12 ülkeye ihracat yapabiliyor. Çalismalarimizla firmalarimiz daha çok pazara ulasma imkani yakaliyor. Amaçlarimizdan biri de firmalarin en az maliyetle en kaliteli ürünü üretmesine katki saglamak." diye konustu.

Merkezdeki çalismalarla firmalarin uluslararasi rekabeti de artirdigini anlatan Aslan, sunlari kaydetti:

"Buradan destek alacak firmalarimiza Çukurova Kalkinma Ajansi ve KOSGEB tarafindan ciddi sekilde hibeler veriliyor. İçel Model Fabrika ve Yenilik Merkezi sadece İçel'de degil Türkiye sanayisinde büyük siçramaya yol açacak. Firmalar ummadiklari yerlere gelecekler. Böylece çok daha rekabetçi olarak iyi yerlerde kendilerine yer bulacaklar."

- "Firmamizda birçok iyilestirmeler yaptik"

Seralarda kullanilan tarim ve paketleme araçlari üreten bir firmanin isletme müdürü Mustafa Ulusoy da İçel Model Fabrika ve Yenilik Merkezi'nden 4 aylik egitim aldiklarini vurguladi.

Bu egitimin çok verimli geçtigini dile getiren Ulusoy, "Egitimle çok ciddi kazanimlar elde ettik. Model fabrikayla firmamizda birçok iyilestirmeler yaptik. Günlük ortalama araç üretimimiz yaklasik 2,2 düzeyindeydi. Model fabrikadan aldigimiz egitimler ve birlikte yaptigimiz çalismalar kapsaminda su an 6 araç yapma kapasitesine çiktik. Bu da çok iyi bir iyilesme. Bu bizim için muhtesem sonuç."

Ulusoy, su an piyasada rakipleriyle çok iyi bir sekilde rekabet edebilecek duruma geldiklerini belirterek, üretimlerindeki hizin artmasinin ekonomik olarak da getirisini gördüklerini ifade etti.

Kaynak: AA