Komedyen Atalay Demirci'nin Dosyasi Istinaftan Geçti

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, FETÖ üyeliginden 5 yil hapis cezasina çarptirilan komedyen Atalay Demirci hakkindaki hükmü hukuka uygun buldu Dosya, temyiz incelemesi için Yargitay 16. Ceza Dairesine gönderildi

TANJU ÖZKAYA/SERDAR AÇIL - Fetullahçi Terör Örgütüne (FETÖ) iliskin davada "silahli terör örgütü üyeligi" suçundan 5 yil hapse çarptirilan komedyen Atalay Demirci hakkinda verilen hüküm, istinaf mahkemesince hukuka uygun bulundu.

Ankara 19. Agir Ceza Mahkemesince mahkum edilen Demirci'nin dosyasina iliskin kanun yolu incelemesi, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesince tamamlandi.

Kararda, yerel mahkemenin verdigi hükümde usul ve esas yönünden hukuka aykiriligin bulunmadigi, yargilama asamasinda eksiklik olmadigi ve ispat bakimindan degerlendirmenin yerinde oldugu vurgulandi.

Delillerin hukuken geçerli ve elverisli oldugu, saniga yönelik ceza indiriminin yasal gerekçeye dayandigi belirtilen kararda, Ankara 19. Agir Ceza Mahkemesinin hükmünün yerinde oldugu kaydedildi.

Bu kapsamda sanik ve avukatinin istinaf basvurusunu esastan reddeden ceza dairesi, Demirci'nin tutuksuz yargilanma halinin devamini kararlastirdi.

Dosya, temyiz incelemesi için Yargitay 16. Ceza Dairesine gönderildi.

- Gerekçeli karar

Atalay Demirci'nin hakkindaki hükmün gerekçeli kararinda, sanigin darbe karsiti mesajlar vermesine ragmen 15 Temmuz'dan sonra da örgüt mensuplarindan aldigi talimatlari yerine getirdigi belirtildi.

Gerekçeli karara göre Demirci, 1995'te Bayindirlik ve Iskan Bakanligina memur olarak atandiktan bir yil sonra istifa ederek sahne hayatina atildi.

Daha sonra FETÖ'ye ait Dünya Radyo'da program yapmaya baslayan Demirci, örgütün düzenlendigi etkinliklerde sahne aldi.

Demirci, örgüt imamlarindan "Vefa" kod adli Muhammet Yusuf Kulaksiz ile 2005'te Pensilvanya'da örgüt elebasi Fetullah Gülen'i ziyaret etti ve onun için gösteri yapti. Daha sonra bir televizyon kanalinin düzenledigi yetenek yarismasina katilarak birinci oldu.

Örgütün kapatilan finans kurumu Banka Asya'da hesabi bulunan Demirci'nin, hakkinda FETÖ'den islem yapilan çok sayida kisiyle para transferi oldugu, ayrica örgütün tepe yöneticilerinden Cemil Koca ile 2011'de telefon görüsmesi yaptigi belirlendi.

Gerekçeli kararda Demirci'nin örgütle iliskisini darbe girisiminden sonra da devam ettirdigine iliskin örgütün firari isimlerinden Hakan Sükür ve ABD'deki basketbolcu Enes Kanter ile yazismalarinin yani sira tanik beyanlari kanit olarak gösterildi.

- Hüküm

Gerekçeli kararda, söz konusu yazismalar, tanik beyanlari ve dava dosyasindaki diger deliller dikkate alindiginda Demirci'nin FETÖ ile organik bag kurarak örgütün hiyerarsik yapisina dahil oldugu kaydedildi.

Bu kapsamda "silahli terör örgütüne üye olmak" suçunu isledigi sabit olan Demirci'nin ilk önce 6 yil hapis cezasina çarptirildigi, Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddesince cezasi yari oranda arttirilarak 9 yila çikarildigi belirtildi.

Ancak Demirci'nin, sorusturma asamasinda etkin pismanliktan yararlanma talebiyle durusmalarda gösterdigi tavri nedeniyle cezasinin 5 yila indirildigi aktarildi.
Kaynak: AA