FAO Yöresel Çalistayi'nda Ünlü Sefler Yeteneklerini Sergiledi

Birlesmis Milletler Tarim ve Gida Örgütü (FAO) ve Bahçesehir Üniversitesi (BAU) is birligiyle gerçeklestirilen “Yöresel Ürünler, Gastronomi ve Kooperatifçilik” çalistayi Giresun’da düzenlendi. Türkiye’de yöresel tarimi kalkindirmak amaciyla gerçeklestirilen çalistayda birbirinden farkli tatlar sunuldu.

FAO Yöresel Çalistayi'nda Ünlü Sefler Yeteneklerini Sergiledi
Türkiye’nin her bölgesinde yöresel tarim ürünlerinin kalkindirilmasi amaciyla gerçeklestirilen “Yöresel Ürünler, Gastronomi ve Kooperatifçilik” çalistayi, Giresun’nun Piraziz ilçesi Seyhli köyünde tarim uygulamalari alaninda basladi.

Çalistaya FAO Türkiye Temsilci Yardimcisi Dr. Aysegül Selisik, BM Danisma Kurulu Üyesi Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Hakan Gültekin katilirken, ünlü sefler David Shipman ve Adi Hadean da düzenlenen atölyede yeteneklerini sergiledi.

“Amacimiz, Karadeniz’in endemik bitkilerini ortaya çikarabilmek, yörenin yemeklerini tattirabilmek ve bu bölgenin gastronomisini uluslararasi arenaya açabilmek”

Düzenlenen çalistayla ilgili açiklamalarda bulunan BM Danisma Kurulu Üyesi Enver Yücel, gelecegin tarimina yön verecek bir alan kuruldugunu ifade ederek, “Bahçesehir Üniversitesi olarak Birlesmis Milletler Tarim Örgütüyle birlikte Giresun’un Piraziz ilçesinde havalimanimiza 2 kilometre mesafede bir alan kuruyoruz. Bu alan gelecegin tarimina yön verebilecek, akilli tarimi uygulamak adina bir merkez. Amacimiz, Karadeniz’in endemik bitkilerini ortaya çikarabilmek ve bunlarla ilgili de yörenin yemeklerini tattirabilmek ve bu bölgenin gastronomisini uluslararasi arenaya açabilmektir. Insanlarimiza eger bununla ilgili bir çalisma ve egitim verebilirsek onun için özellikle en önce kadinlarin istihdaminda önemli roller oynayacagini umuyorum. O açidan da buradaki kooperatifçiligi geçistirebilmek, onlara egitim vermek ve yön verebilmek anlaminda Birlesmis Milletlerle birlikte FAO ile birlikte böyle bir etkinlik yapacagiz, egitimler verecegiz. Uygulama alanlarimiz olacak ve uluslararasi piyasalara elde ürettikleri ürünlerin nasil erismesiyle ilgili de yine kendilerini örnek yapacagiz. Amacimiz bu topraklarda yetisen bu degerli bitkileri tarimda, gelisimde ve ilaçta nasil kullanilabilecegini üniversitemizin uygulama alaninda göstermis olacagiz” bilgisini verdi.

“Küçük aile isletmeleri desteklenmeli”

Gida güvenligini dünyada saglamakla yükümlü bir kurulus olduklarini ifade eden FAO Türkiye Temsilci Yardimcisi Dr. Aysegül Selisik ise “Bizler teknik kurulus olarak özellikle gida güvenligini dünyada saglamakla yükümlü bir kurulusuz. Burada da yerel üreticilerimizi, küçük aile isletmeciligimizi sonuna kadar desteklememiz gerekiyor. Giresun’da buna en uygun örneklerden bir tanesi buradaki büyük findik bahçeleri, çay bahçeleri var. Ama sonuçta küçük çiftçilerin ayrica pazara eristikleri yerel ürünlerde var ve bu ürünleri burada hep birlikte sergileyebiliyorlar. Özellikle kadin çiftçiler ve kooperatifler. Onlarin dogru sekilde pazara erisimlerini desteklemek adina farkli bilgiler paylasacak ve farkli sunumlar gerçeklestirecegiz. Birazda olsa onlari destekleyecegimiz, motive edecegimiz bir gün düzenlemek istedik” dedi.



“Tarim alaninda olup girisimci herkese açik alan olacak”

Bahçesehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz, “Birlesmis Milletler’le birlikte kurdugumuz bu merkez, isin hem teknoloji yönü hem akilli tarim yönü hem iklim degisikligi hem hukuki boyutu hem de ekonomik kalkinma için gençlerimizin bu sektörde var olmasi için egitimler ve farkindalik çalismalari yapacak. Ayni zamanda bu egitimlerimiz yerelde ve uygulama alanlarinda olabilecegi gibi ayni zamanda online egitimlerle destekliyor olacagiz. Bu merkezimin bu alandaki ilgili tüm bilim insanlarina ve kendini bu alanda gelistirmek isteyen tüm gençlerimize ve hali hazirda tarim alaninda olup girisim yapmak isteyen veya kurdugu sirketi büyütmek isteyen tüm kadinlarimiza ve tüm insanlarimiza açik bir alan olacak. Dünyada ilk kurdugumuz bu merkez ile birlikte çok ciddi farkindalik çalismalari yaratacagimiza ve umuyorum ki ülkemizden çikacak dünya markalari yaratacagimizi düsünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen etkinlige Giresun Valisi Enver Ünlü, Ordu Valisi Tuncay Sonel, AK Parti Giresun milletvekilleri Cemal Öztürk, Kadir Aydin, Piraziz Belediye Baskani Hüseyin Görgülüoglu, Ordu Gülyali Belediye Baskani Ulas Tepe, eski Bakan Burhan Kara, Adana eski Milletvekili Mehmet Ali Bilici, Giresun Il Jandarma Komutani Jandarma Albay Muhammet Sevinç, Ordu Il Jandarma Komutani Jandarma Albay Gazi Demir, Giresun Il Emniyet Müdürü Fahri Aktas ve davetliler katildi.

Kaynak: İHA