Çanakkale Bogazi'nin Son Teknolojiyle Donatilan Yeni Kurtarma Römorkörü Görev Basinda

Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügünün filosuna geçen ay katilan ve yerli imkanlarla yapilan 'Kurtarma13' römorkörünün bogazdaki bir günlük seyri AA tarafindan görüntülendi Günlük planlama kapsaminda Çanakkale iskelesinden halat çözen ve bogazdan geçen büyük gemilere refakat ederek muhtemel kazalara karsi güvenligi saglayan römorkör, teknolojik donanimiyla denizde yasanabilecek her türlü olumsuzluga aninda müdahale edebiliyor Kiyi Emniyeti Çanakkale Müdürü Ogün Çevik: 'Ülkemizin yerli ve milli imkanlariyla üretilmis olan Kurtarma13, dünyanin en kompakt, en etkin ve sinifinin en modern römorkörlerindendir. Filomuza katilmasiyla Çanakkale Bogazi'nda refakat ve liman hizmetlerinde görev almak üzere start vermistir'

BURAK AKAY - Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügünün (KEGM) filosuna geçen ay katilan ve yerli imkanlarla yapilan "Kurtarma-13" römorkörü, Çanakkale Bogazi'ndan gemilerin güvenli seyri için refakat görevinin yani sira olasi kaza ve yangin gibi durumlara da müdahale ediyor.

Istanbul Beylerbeyi'nde düzenlenen tören sonrasi geçen ay Çanakkale'ye ugurlanarak görevine baslayan son teknolojiyle donatilmis römorkörün bir günlük bogaz seyrini AA görüntüledi.

Günlük planlama kapsaminda Çanakkale iskelesinden halat çözen, 32 metre uzunlugunda, 498 groston agirliginda ve 82,44 ton çeki gücüne ve FI-Fi 1 (saatte 2 bin 400 ton su basabilme) yangin söndürme kapasitesine sahip römorkör, bogazin kuzey yönündeki refakat çalismasina katildi.

Bogaza Marmara Denizi'nin yer aldigi kuzey yönden giris yapan 300 metre uzunlugundaki tanker ile telsiz temasi kuran Kurtarma-13 römorkörü, geçis hazirligindaki gemiye arka yönden yaklasip refakate basladi.

Özel sistemi sayesinde saglanan manevra kabiliyetiyle kendi ekseni etrafinda dönebilme, 70 saniyede 70 metreye kadar ayni anda tam yol hizdan makina stop etme ve durabilme özelliklerine sahip römorkör, güvenli seyir için gemiye Çanakkale Bogazi'nin güney çikisina kadar eslik ederek seyrin sorunsuz tamamlanmasini sagladi.

Gemilerin bogazdan herhangi bir olumsuz durum yasanmadan geçmesini saglamak disinda muhtemel gemi kazasi ve yangin gibi olaylara da müdahale edebilen 8 personelin görev yaptigi römorkör, 7 gün 24 saat hizmet veriyor.

- "Sinifinin en modern römorkörlerindendir"

Kiyi Emniyeti Çanakkale Müdürü Ogün Çevik AA muhabirine, ülkenin en büyük römorkör filolarindan birine sahip oldugunu söyledi.

Yeni römorkörlerinin 9 ayda tamamlanarak hizmete girdigini belirten Çevik söyle konustu:

"Mayis 2021 itibariyla 9 ay gibi rekor kabul edilebilecek bir sürede, ülkemizin yerli ve milli imkanlariyla üretilmis olan Kurtarma-13, dünyanin en kompakt, en etkin ve sinifinin en modern römorkörlerindendir. Filomuza katilmasiyla Çanakkale Bogazi'nda refakat ve liman hizmetlerinde görev almak üzere start vermistir. Bu yil içerisinde 3 römorkörümüz daha benzer özelliklerde, son derece önemli çeki güçleriyle dünyanin en modern ve kesinlikle rakipsiz dümen ve pervane sistemlerine sahip olacaklardir. Römorkörlerimiz tam güçte yol alirken acil durumla karsilasmalari halinde yaklasik 70 saniyede 70 metre mesafede tam olarak durabilir ve oldugu yerde 360 derece dönebilme yetenegine sahiptir. Emsallerine ve benzerlerine göre çok ucuz bakim ve tutum masraflariyla çalistirilabilen bu güzel römorkörlerin kurumumuza, ülkemize, milletimize ve Türk denizciligine hayirli olmasini diliyorum. "

Gemi kaptani Serkan Çakiroglu da Kurtarma-13'ün filolarinin son göz bebegi oldugunu aktararak, "Gemimiz uluslararasi standartlarda yapilmis bir römorkör. Son teknolojilere sahip. Türk tersanelerinde, Türk mühendislerinin eseri olarak yapilmistir. 32 metre uzunlugunda, 13 metre eninde, 6 bin 300 beygir gücündedir. Bu römorkörümüz Istanbul ve Çanakkale Bogazlarinda herhangi bir gemi kazasi ve yanginda acil müdahale için dizayn edilmis yapidadir." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA