Büyükkiliç Sözünü Tuttu Elektrik Üretimi Basladi

Kayseri’nin en büyük yenilenebilir enerji ve tarim projesi 4.5 megavatlik Beydegirmeni Biyogaz Tesisi’nin 1.5 megavatlik kismi Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç’in kamuoyuna duyurdugu 30 Haziran tarihinden 1 gün önce elektrik üretimine basladi. Tesisin, 1.5 megavatlik kisminin devreye alinmasiyla, hem 5 bin hanenin elektrik ihtiyacinin karsilanmasi hem 7 milyon metreküp dogalgaz rezervine es deger elektrigin üretilmesi hem de tarimsal üretim ile istihdama katki saglanmasi hedefleniyor.

Büyükkiliç Sözünü Tuttu Elektrik Üretimi Basladi
Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç’in yakindan takip ettigi ve ekonomi, çevre ve atik yönetimi gibi basliklarda Kayseri’ye yakindan ilgilendiren Beydegirmeni Biyogaz Santrali’nde ilk elektrik üretilmesinin sevinci yasaniyor.

Baskan Büyükkiliç’in Haziran basinda gerçeklestirdigi denetimde kamuoyuna duyurdugu “30 Haziran’da elektrik üretilecek” açiklamasinin ardindan fedakârca yürütülen çalismalar sonuç verdi ve ilah edilen tarihten 1 gün önce elektrik üretimi gerçeklesmis oldu.

Toplamda, hem 15 bin hanenin elektrik ihtiyacinin karsilanmasi hem 20 milyon metreküp dogalgaz rezervine es deger elektrik üretmesi hem de tarimsal üretim ile istihdama katki saglamasi beklenen 4.5MW Biyogaz Tesisin 1.5 megavatlik kismi Büyüksehir Belediyesi ve özel sektör isbirligi ile EPDK tarafindan lisanslama islemleri de tamamlanarak sorunsuz bir sekilde hayata geçti. Projede elektrik enerjisi üretiminin yani sira çevre kirliliginin giderilip, atik yönetiminin de saglanmasi amaçlaniyor.

Santral binasi, idare binasi ve 2 adet reaktörün yapimi tamamlanarak elektrik üretimine baslanan tesiste, 1.5 megavatin devreye alinmasiyla, hem 5 bin hanenin elektrik ihtiyaci karsilanmasi hem 7 milyon metreküp dogalgaz rezervine es deger elektrik üretmesi hem de tarimsal üretim ile istihdama katki saglamasi hedefleniyor.

Elektrik üretiminin yani sira çevre kirliligini de önleyecek tesis, yatirimci firmanin 4.5 megavati tamamlayacak sekilde insaatina devam etmesinin yani sira önümüzdeki dönemlerde gübre üretimi de yapilacak, sonraki süreçte ise günes enerjisi üretimi de gerçeklesecek.

Beydegirmeni Besi Bölgesi’nden ahirlarini tamamlayip, hayvanlarini getiren ve besiye baslayan hak sahiplerinin, biyogaz tesisi ile atik sözlesmelerini yaptiklari, gübrelerinin Biyogaz tesisi yüklenici firma tarafindan alinmaya basladigi da belirtildi.
Kaynak: İHA