Baskan Büyüksimitci Açiklamasi 'Teknik Eleman Sorununun Çözümü Meslek Okullarindan Geçiyor'

Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO) haziran ayi olagan Meclis Toplantisi video konferans sistemi üzerinden online olarak gerçeklestirildi. Kayseri Valisi Sehmus Günaydin’in katilimi ile gerçeklestirilen toplantiya, meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu ve yüksek istisare kurulu üyeleri katildi.

Baskan Büyüksimitci Açiklamasi 'Teknik Eleman Sorununun Çözümü Meslek Okullarindan Geçiyor'


Toplantinin açilis konusmasini yapan KAYSO Meclis Baskani Abidin Özkaya, asilamanin hizlanmasi ile birlikte genel olarak sektörlerde bir hareketlilik oldugunu, bu hareketliligin ikinci ve üçüncü çeyrege da yansiyarak, çift haneli rakamlara ulasabileceklerini belirterek, bu büyümeyi sürdürülebilir hale getirmenin önemli oldugunu söyledi.



Pandeminin bazi firsatlar sundugunu belirten Özkaya, “Üç tarafi denizlerle çevrili ülkemizin lojistik konusunda ciddi manada yeniden yapilanmasi gerektigini, ana hammadde konusunda disa bagimliliktan kurtulmak için bir takim girisimlerde bulunmamiz gerektigini pandemi ile ögrenmis olduk. Insallah buradan hareketle önümüzdeki 3-5 yil içerisinde bazi hammadde kaynaklari konusunda disa bagimli olmadan kendi kendimize yetebilecek bir ülke konumuna gelecegimize inaniyorum” diye konustu.



Daha sonra söz alan Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Büyüksimitci, güvenlik güçlerimiz tarafindan yurt içinde ve yurt disinda terör örgütlerine karsi yürütülen operasyonlarda sehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine basladi.

Meclis toplantisina katilimlarindan dolayi Kayseri Valisi Sehmus Günaydin’a tesekkür eden Baskan Büyüksimitci, “Özellikle pandemi döneminde gece gündüz demeden ne zaman arasak Sayin Valimize ulastik. Bu süreci kendilerinin önderliginde koordineli bir sekilde basari ile yürüttük. Özellikle is dünyasini ve sanayiyi bilen ve yakindan takip eden bir Valimiz oldugunu biliyoruz. Desteklerinden dolayi kendilerine çok tesekkür ediyorum” dedi.

Erciyes Üniversitesi tarafinda gelistirilerek Faz-3 asamasina geçilen yerli ve milli asimizin isminin Cumhurbaskanimiz tarafindan TURKOVAC olarak açiklandigini hatirlatan Büyüksimitci, “Gögsümüzü kabartan bu çalismada emegi geçen basta Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çalis olmak üzere Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamizi ve ekibini bir kez daha tebrik ediyor, basarili çalismalarinin devamini diliyorum” dedi.

Kayseri Sanayi Odasi’nin 55 yasina bastigini açiklayan Büyüksimitci, 29 Haziran 1966 yilinda kurulan Kayseri Sanayi Odasi’nin, 55 yildir Kayserili sanayicilere hizmet veriyor. Bugünde ilk günkü heyecanla, Kayseri’yi Türkiye’nin üretim üssü haline getirmeye ve üyelerimizin rekabet gücünü artiracak hizmetlerle öne çikmaya gayret ediyoruz. Ben bu vesile ile Odamizin kurulusunda emegi geçenler basta olmak üzere, bu güne kadar görev yapmis, Oda baskanlarimiza, meclis baskanlarimiza, yönetim kurulu ve meclis üyelerine, genel sekreterlerine ve tüm personellere tesekkür ediyorum. Hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara saglikli uzun ömürler diliyorum” diye konustu.

Sanayide ara eleman sorununun çözümünün meslek liselerinden geçtigini ifade eden Büyüksimitci, “Kalkinmis ve refah düzeyini yakalamis bir Türkiye’nin gelecegi, egitimden ve bilgiyle donanmis genç nesillerin yetistirilmesinden geçiyor. Bunda da mesleki egitimin payi oldukça büyüktür. Gençlerimizin meslek okullarina yönlendirilmesi, nitelikli isgücünün ekonomiye kazandirilmasi anlamina geliyor. Türkiye’de gençlerin meslek liselerine yönelik ilgisi olmasi gerekenin çok altinda. Yine meslek liselerinden mezun olan ögrencilerin yaklasik yüzde 90’ini kendi meslegini yapmiyor. Oysa hepimiz nitelikli ara eleman bulamamaktan sikâyetçiyiz. Bu sorunu çözümü de meslek liselerinden geçiyor. Gençlerimizi ve ailelerini meslek liselerini tercih etmeleri için ikna etmeliyiz” diye konustu.

Baskan Büyüksimitci, “81 Ilde 81 Meslek Lisesi” Protokolü kapsaminda Kayseri’de Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni proje okulu olarak belirlediklerini ve KAYSO bünyesinde mesleki ve teknik egitimin gelistirilmesine yönelik 7 kisilik bir komisyon olusturduklarini belirterek, ögrencilere, ailelere ve sanayicilere yönelik bir takim çalismalar yürüttüklerini açikladi.

Kayseri Sanayi Odasi tarafindan yürütülen projelere deginen Büyüksimitci, Model Fabrika, Verimlilik Koordinasyon Ofisi ve KAYSO Akademi Platformu gibi projelerin yanisira, sanayinin gelecegini yakindan etkileyecek, Yesil Dönüsüm Ofisi ve Dijital Dönüsüm Ofisi kurduklarini açikladi.

Baskan Büyüksimitci daha sonra Kayseri ekonomisi ve sanayisi hakkinda bir sunum yaparak konusmasini tamamladi.

Son olarak meclis üyelerine hitap eden Kayseri Valisi Sehmus Günaydin, zor bir süreçten geçmelerine ragmen, üretimi, istihdami ve ihracati artirarak ülke ekonomisine katma deger katan sanayicilere tesekkür etti. Vali Günaydin, Kayseri olarak ihracatta iyi bir ivme yakaladiklarini, yilsonunda 3,5 milyon dolari yakalamalari halinde yillik bazda çok ciddi bir artisi hep birlikte basarmis olacaklarini söyledi.

Sanayicilerin sorunlarini yakindan takip ettiklerini açiklayan Vali Günaydin, “Özellikle konteyner konusundaki sikintilarinizi çok yakindan takip ediyoruz. Bizim artik deniz ticaretinde devlet ve özel sektör isbirligine ihtiyacimiz var. Daha önce bazi firsatlari kaçirdik. Pandemiden kaynakli firsatlari kaçirmak istemiyoruz. Bu firsatlari iyi degerlendirirsek, önümüzdeki yillarda ekonomimizi çok daha iyi duruma tasimiz olacagiz” dedi.

Incesu OSB’de genisleme ve tren yolu iltisak hatti çalismalarinin devam ettigini açiklayan Vali Günaydin, özellikle tren yolu hattinin tamamlanmasi ile birlikte Incesu OSB’den limanlara ulasimin kolaylasacagini ve ihracat yapan firmalarin yükünün bir nebze olsa da hafifleyecegini söyledi.



Daha sonra sanayicileri dinleyen Vali Günaydin, sorunlari yakindan takip ettigini belirterek, Kayseri sanayisinin iyi bir ivme yakaladigini, bunu daha da ilerilere tasimak için hep birlikte gayret edeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA