Rus Parali Askerlerinin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Isledigi Suçlar BM Raporuna Yansidi

Birlesmis Milletler (BM) müfettisleri, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde konuslanan Rus parali askerlerinin sivillerin katledilmesi de dahil olmak üzere birden fazla suça karistigina dair rapor hazirladi.

New York Times'in (NYT) ulastigi BM raporunda, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde "silahsiz danismanlar" olarak görevlendirilen Rus askerlerinin, bu yilin baslarinda büyük bir askeri operasyon sirasinda sivilleri öldürüp evlerini yagmaladigi ve bir camide ibadet edeleri katlettigi tespitlerine yer verildi.

Rus askerlerinin Afrika ülkesinde 10 yildir devam eden iç savasa liderlik ettigi belirtilen raporda, büyük elmas rezervlerinin bulundugu ülkenin hükümet yetkilileri ile ticari iliskiler gelistirdigi, muhalif gruplara karsi verilen mücadelede asiri güç kullanimi, rastgele öldürme, okul isgali gibi birçok hak ihlaline karistiklarina vurgu yapildi.

- Raporda "görsel kanitlar" ve taniklarin ifadeleri bulunuyor

BM raporunda, Rus parali askerlerinin isledikleri suçlarla ilgili görsel kanitlarin bulundugu belirtilirken, konusmaktan korkan görgü taniklarinin kimliklerinin gizli kalmasi sartiyla ifade verdiklerine deginildi.

Görgü taniklarina göre, illegal Rus güçleri, Aralik 2020'de Grimari kentinde bir kamyona ates açarak 3 sivili öldürdü ve 15 kisiyi yaraladi. Subat ayinda ise hükümet birlikleriyle beraber Bambari'deki Takwa Camisini basarak ibadet eden en az 6 Müslümani katletti.

- Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Rus güçleri

Orta Afrika Cumhuriyeti, 2017'de elmas ticaretinin kontrolünü isyancilarin elinden alarak 2012'den bu yana binlerce kisinin ölümüne ve bir milyondan fazla insanin yerinden edilmesine neden olan çatismalari sonlandirmak amaciyla Rusya'dan yardim istemisti.

Kremlin yönetimi, 2013'ten bu yana silah ambargosu uygulanan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin ordusunu egitmek amaciyla, BM'nin de onayiyla "silahsiz askeri egitmenler" göndermeyi teklif etmisti.

Ancak bir süre sonra, Rus egitmenlerin silahli parali askerler oldugu ve yerel hükümet yetkilileriyle birlikte kazançli elmas ticareti anlasmalarina öncülük ettigi öne sürüldü.

Rus yetkililer ülkede hiçbir zaman 550'den fazla egitmene sahip olmadiklarini söylese de, BM müfettisleri bu rakamin bazen 2 bin100 personele kadar çiktigini tespit etti.

Kaynak: AA