Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, Türkmenistan'a Resmi Ziyarette Bulundu

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Türkmenistan'in baskenti Askabat'a yaptigi resmi ziyaret kapsaminda Türkmenistan Cumhurbaskani Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

Kirgizistan Cumhurbaskanligi Basin Merkezinden yapilan yazili açiklamaya göre, Caparov, Berdimuhamedov ile resmi karsilama töreninin ardindan bas basa ve heyetler arasi görüsmelerde bulundu, ardindan ortak bildiriye imza atti.

Iki ülkenin is birligini gelistirmeyi amaçlayan Kirgizistan Bakanlar Kurulu ile Türkmenistan hükümeti arasinda endüstriyel is birligine iliskin 6 ayri mutabakat zapti imzalandi.

Müzakereler sirasinda iki devlet baskani, Kirgizistan ile Türkmenistan arasinda 100 milyon dolar sermayeli Kirgiz-Türkmen Kalkinma Fonu'nun kurulmasi, kis döneminde Türkmen dogal gazinin ve enerjinin tedariki, Kirgiz-Türkmen Ticaret Evi'nin Biskek'te kurulmasi ve Issik-Göl Bölgesi'nde 5 yildizli bir otelin insaati konusunda prensipte anlasti.

- Türkmenistan, Kirgizistan'in teknik ve organizasyon konularini ele almaya hazir

Berdimuhamedov, heyetler arasi görüsmede yaptigi konusmada, gündemdeki ana konulardan birinin dünya barisinin ve istikrarinin korunmasi, desteklenmesi, terörle mücadele tehdidine karsi basarili yanit verilmesi ve Afganistan'daki durumun oldugunu vurguladi.

Türkmenistan'in Kirgizistan ile ikili iliskileri gelistirmek ve derinlestirmek istedigini ifade eden Berdimuhamedov, iklim degisikliginin olumsuz sonuçlarina karsi koyabilmek için Orta Asya'da su kaynaklarinin akilci kullanimina ihtiyaç oldugunu da kaydetti.

Enerji sektöründe ikili is birligi konularina da deginen Berdimuhamedov, Türkmenistan'in, Kirgizistan'in dogal gaz ve elektrik temini konusundaki ihtiyacini karsilamaya, teknik ve organizasyon konularini ele almaya hazir oldugunu ifade etti.

- "Stratejik ortak ve kardes ülkelerdir"

Cumhurbaskani Caparov da konusmasinda, "Kirgizistan ve Türkmenistan yakin dost, stratejik ortak ve kardes ülkelerdir. Kirgizistan, Türkmenistan'in basarilarina içtenlikle sevinmektedir." dedi.

Ülkelerin arasinda siyasi çeliskilerin olmadigini belirten Caparov, iki ülkenin ticaret, enerji ve ulastirma alaninda önemli potansiyele sahip oldugunun altini çizdi.

- Cumhurbaskani Caparov, temaslari kapsaminda Tacikistan'a geçti

Kirgizistan Bakanlar Kurulu Baskan Yardimcisi ve Ekonomi ve Maliye Bakani Akilbek Caparov da Caparov'un Türkmenistan'a yaptigi resmi ziyaretini degerlendirdi.

Caparov, Cumhurbaskaninin ziyaretinin basarili geçtigini, ziyaret kapsaminda birçok belgenin imzalandigini ve Kirgiz tarafinin lojistik sorunu ile ilgili, ülkeye gaz ve elektrik tedariki alanindaki talepleri konusunda da anlasmaya varildigini belirtti.

Türkmenistan'daki temaslarini tamamlayan Cumhurbaskani Caparov, komsu ülke Tacikistan'in baskenti Dusanbe'ye geçti.

Kaynak: AA