Italya'da Toplanan Bakanlar, Suriyelilerin Güvenli Dönüsü Saglanana Dek Ev Sahibi Ülkelere Destek Mesaji Verdi

Suriye konulu Bakanlar Toplantisinin ortak sonuç bildirisinden: '(Yeterli alternatifi olmayan) BM sinir ötesi mekanizmasinin saglanmasi ve genisletilmesi de dahil olmak üzere muhtaç durumdaki Suriyeliler için hayat kurtaracak yardimlarin ve Kovid19 ile mücadele desteginin karsilanmasinin kritik önemini vurguladik' 'Suriye'nin birligi ve toprak bütünlügüne ve 2254 sayili karara dayali güvenilir, sürdürülebilir ve kapsayici bir siyasi çözüme ulasmak için aktif olarak çalismaya devam etme kararliligimizi teyit ettik'.

Italya'nin baskenti Roma'da bir araya gelen bakanlar, Suriye'nin birligi ve toprak bütünlügü ile Birlesmis Milletler (BM) yardimlarinin ulastirilmasinin öneminin altini çizerek, Suriyelilerin evlerine gönüllü ve güvenli dönüsü saglanana kadar ev sahibi ülkelere destek olunmasi konusunda anlasti.

Italya'nin ABD ile ortaklasa gerçeklestirdigi ve 80'i askin ülke ile uluslararasi organizasyondan temsilcilerin hazir bulundugu DEAS'la Mücadele Uluslararasi Koalisyonu Bakanlar Toplantisi'nin ardindan yine Roma Fuar Merkezi'nde Suriye konulu kisitli katilimli bakanlar toplantisi düzenlendi.

Kabul edilen ortak bildiride toplantiya ABD, Italya, Türkiye, Kanada, Misir, Fransa, Almanya, Yunanistan, Irak, Irlanda, Japonya, Ürdün, Lübnan, Hollanda, Norveç, Katar, Suudi Arabistan, BAE, Birlesik Krallik Bakanlari ve temsilcileri, Arap Birligi ve Avrupa Birligi temsilcilerinin katildigi ifade edildi.

Bildiride "(Yeterli alternatifi olmayan) BM sinir ötesi mekanizmasinin saglanmasi ve genisletilmesi de dahil olmak üzere muhtaç durumdaki Suriyeliler için hayat kurtaracak yardimlarin ve Kovid-19 ile mücadele desteginin karsilanmasinin kritik önemini vurguladik." denildi.

Geri dönüslere de deginilen toplantinin sonuç bildirisinde "Suriyeliler gönüllü ve BMMYK standartlarina uygun olarak güvenli ve onurlu sekilde evlerine dönene kadar ev sahibi ülkelere destegin sürdürülmesinin öneminin altini çizdik." ifadesi kullanildi.

Bildiride siyasi çözümün yol haritasi olan Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayili kararinin öngördügü ülke çapinda acil ateskese, yardimlarin engelsiz ve güvenli sekilde teslimine, Anayasa Komitesi'ne ve terörle mücadeleye verilen destegin teyit edildigi belirtildi.

Bildiride ayrica "Suriye'nin birligi ve toprak bütünlügüne ve 2254 sayili karara dayali güvenilir, sürdürülebilir ve kapsayici bir siyasi çözüme ulasmak için aktif olarak çalismaya devam etmeye kararliligimizi teyit ettik." degerlendirmesi yapildi.
Kaynak: AA