Hong Kong'da Kapatilan Muhalif Apple Daily Gazetesinin Basyazari Havaalaninda Gözaltina Alindi

Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi'nde yayin yapan muhalif Apple Daily gazetesinin geçen hafta yayin hayatina son vermesinin ardindan gazetenin basyazari Fung Wai-kong gözaltina alindi.

South China Morning Post'un haberine göre, 57 yasindaki gazeteci, Hong Kong'dan ayrilmak üzereyken Ulusal Güvenlik Yasasi'ni ihlal ettigi gerekçesiyle havaalaninda polis tarafindan durdurularak gözaltina alindi.

Apple Daily gazetesinde 1997 yilindan bu yana basyazarlik görevini üstlenen Fung, gazetenin faaliyetleri durdurulmadan önce Ingilizce haber bölümünün yöneticisiydi, ayrica yerel haber portali CitizenNews’de de köse yazarligi yapiyordu.

Fung Wai-kong, iki hafta içinde gözaltina alinan yedinci Apple Daily çalisani oldu.

Apple Daily gazetesi 23 Haziran'da yayin hayatina son verme karari almisti.

- Apple Daily gazetesinin editör ve yöneticileri gözaltina alinmisti

Ulusal Güvenlik Yasasi kapsaminda, Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi, "dis güçlerle gizli anlasma yapmak" suçlamasiyla 17 Haziran'da gözaltina alinmisti. Gazete ile baglantili 3 sirketin 2,3 milyon dolar degerindeki mal varligi dondurulmustu.

Gözaltina alinan gazete yetkililerinin kefaletle serbest birakilma talebi, 19 Haziran’da çiktiklari mahkemede reddedilmisti.

Apple Daily’in kurucusu Jimmy Lai’nin danismanlarindan Mark Simon, 23 Haziran'da, Hong Kong güvenlik güçlerinin, günün erken saatlerinde yönetim kurulu toplantisinin devam ettigi esnada gazeteye baskin düzenledigini ve bir gazeteciyi gözaltina aldigini belirtmisti.

Söz konusu baskinla, polisin yönetim kurulu toplantisindan çikacak karari etkilemeye çalistigini söyleyen Simon, "personel güvenligini göz önünde bulundurarak" gece yarisindan itibaren gazetenin faaliyetlerine son verme karari aldiklarini duyurmustu.

- Hong Kong'da yürürlüge giren yeni güvenlik yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birligiyle kabul edilen yasa, Devlet Baskani Si Cinping tarafindan da imzalamisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar yogun kitle protestolariyla sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyor.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilirken; bu kapsamda yasaklanan suçlari isleyenlere 3 yildan müebbete kadar hapis cezasi verilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA