HDP Es Genel Baskanlari Hukukçularla Bir Araya Geldi

HDP Es Genel Baskani Mithat Sancar: 'Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginin, kullandigi gerekçeler ve sundugu deliller, partimizin kapatilmasini gerektirecek herhangi ikna edici bir tablo sunmuyor' HDP ES Genel Baskani Pervin Buldan: 'Tam da bu dönemde HDP’ye açilan kapatma davasinin Türkiye’nin demokratik gelecegine, demokratik siyasetine hiçbir katkisi olmayacaktir'.

HDP Es Genel Baskanlari Mithat Sancar ve Pervin Buldan partileri hakkinda açilan kapatma davasina iliskin görüs alisverisinde bulunmak üzere Taksim'de hukukçularla bir araya geldi.

Sancar, toplantinin açilis konusmasinda HDP’nin kapatilmasi davasinin siyasi bir dava oldugunu, hukuki dayanagi olmadigini iddia etti.

Kapatma davasi öncesi yürütülen siyasi kampanyanin herkesin hafizasinda canli olarak durdugunu dile getiren Sancar, "Bu davanin açilma sürecinin açikça tehdit, santaj içeren bir siyasi kampanyaya dayandigini görüyoruz. Tek basina bu gerekçe bile bu davanin hukuken tartisilmasini gereksiz kilabilirdi." dedi.

- "Anayasa Mahkemesinin bu iddianameyi 2. kez reddetmesi gerekiyordu"

Siyasi kampanyanin bu asamada da devam ettigini savunan Sancar, sözlerine söyle devam etti:

"Siyasi kampanyanin Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan nasil yürütüldügüne dair en açik kanit ise iddianamenin ikinci kez gönderildigi tarihin belirmesiydi. 7 Haziran günü, iddianamesini Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi Anayasa Mahkemesine 2. kez gönderdi. Anayasa Mahkemesinin, ilk iddianameyi iade gerekçesinde belirttigi hususlarin hiçbiri tatminkar sekilde düzeltilmis degildir. Anayasa Mahkemesi, iddianamede belirtilen hususlarla, kapatma gerekçesi olan, odak olma sebebi arasinda baglanti kurulmadigini söylemisti ilk kararinda. Bu eksiklik oldugu gibi yerinde duruyor zaten baska türlü olmasi da mümkün degil. Çünkü Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginin, kullandigi gerekçeler ve sundugu deliller, partimizin kapatilmasini gerektirecek herhangi ikna edici bir tablo sunmuyor. Böyle bir baglanti kuramiyor çünkü böyle bir baglanti yok. Yani HDP’nin bölücülükle suçlandigi, siddetle iliskilendirildigi bir iddianameyi kuvvetli delillerle, ikna edici gerekçelerle hazirlamak mümkün degildir, çünkü böyle bir durum gerçeklikte de söz konusu degildir."

Bu davanin, sadece HDP’ye karsi degil, Türkiye’de demokrasi mücadelesine karsi açildigini savunan Sancar, dava sürecini halkla ve bütün demokrasi güçleri ile yürütmek istediklerini belirtti.

HDP ES Genel Baskani Pervin Buldan da "Parti kapatmalarin Türkiye’nin demokratiklesmesi konusunda büyük bir yara oldugunu ifade etmek isterim. Tam da bu dönemde HDP’ye açilan kapatma davasinin Türkiye’nin demokratik gelecegine, demokratik siyasetine hiçbir katkisi olmayacaktir. Bu dava elbette ki bir hukuki dava degil, bir siyasi dava ama hukuken de yapilacak çok sey oldugunu biliyoruz." dedi.
Kaynak: AA