Giresun'da 'Yöresel Ürünler, Gastronomi Ve Kooperatifçilik Çalistayi' Basladi

Giresun’da Birlesmis Milletler Tarim ve Gida Örgütü (FAO) ve Bahçesehir Üniversitesi (BAU) is birligiyle düzenlenen "Yöresel Ürünler, Gastronomi ve Kooperatifçilik Çalistayi" basladi.

Piraziz ilçesine bagli Seyhli köyündeki "BAU FAO Tarim Uygulama Alani"nda gerçeklestirilen çalistay iki gün sürecek.

BM Egitim ve Arastirma Enstitüsü Danisma Kurulu üyesi Enver Yücel, gazetecilere yaptigi açiklamada, BAU ve BM FAO'nun Giresun'un Piraziz ilçesinde gelecegin tarimina yön verebilecek akilli tarimi uygulamak adina bir merkez kurdugunu söyledi.

Yücel, Karadeniz'in endemik bitkilerini ortaya çikarabilmeyi, bunlarla ilgili de yörenin yemeklerini, gastronomisini uluslararasi arenaya açmayi hedeflediklerini ifade ederek, söyle konustu:

"Öncelikle kadinlarin istihdaminda önemli roller oynayacagini umuyorum. O açidan da buradaki kooperatifçiligi gelistirebilmek, onlara egitimler vermek, yön verebilmek... Bu anlamda BM ile birlikte etkinlik düzenliyoruz. Burada egitimler verecegiz, uygulama alanlarimiz olacak. Amacimiz bu topraklarda yetisen degerli bitkilerin tarimda, gelisimde, ilaçta nasil kullanilabilecegini üniversitemizin alaninda göstermis olacagiz."

BM FAO Türkiye Temsilci Yardimcisi Dr. Aysegül Selisik da etkinligin kadin kooperatiflerini, yerel ürünlerin pazara erisimini ve kadin girisimciligini desteklemek için gerçeklestirildigini kaydetti.

Selisik, özellikle gida güvenligini dünyada saglamakla yükümlü bir kurulus olduklarina dikkati çekerek,"Burada da yerel üreticilerimizi, küçük aile isletmeciligini sonuna kadar desteklememiz gerekiyor. Giresun da buna en uygun örneklerden bir tanesi. Findik ve çay bahçeleri var. Küçük çiftçilerin pazara eristirdikleri yerel ürünler de var. Onlarin dogru sekilde pazara erisimlerini desteklemek adina farkli bilgiler, sunumlar paylasilacak." dedi.

BAU Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz de uygulama tarim merkezinde özellikle sürdürülebilir gida sistemleri ve tarim alaninda arastirma çalismalari yapilacagini vurgulayarak, sunlari ifade etti:

"Bu merkezimiz, bu alandaki tüm bilim insanlarina ve kendisini gelistirmek isteyen tüm gençlerimize, girisim yapmak isteyen kadinlarimiz ile insanlarimiza açik olacak. Yereldeki uygulama alanlarimizla BM'nin deneyimini bir araya getirdigimizde ve dünyada ilk kurdugumuz bu merkezle çok ciddi farkindalik çalismalari yaratacagimizi, umuyorum ki ülkemizden çikacak dünya markalari yaratacagimizi düsünüyoruz."

Çalistayda gastronomi atölyeleri ile katilimcilara farkli lezzetler de sunuldu.

Etkinlige Giresun Valisi Enver Ünlü, Ordu Valisi Tuncay Sonel, AK Parti Giresun milletvekilleri Cemal Öztürk ve Kadir Aydin, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, davetliler ve vatandaslar katildi.

Kaynak: AA