Fransa'da Sömürgecinin Heykelini Boyamaktan Yargilanan Siyahi Aktiviste Para Cezasi

Fransa'nin baskenti Paris'te 17. yüzyilda Afrika'da köleligi yasalastiran Jean-Baptiste Colbert'in heykelini boyadigi gerekçesiyle yargilanan siyahi aktivist Franco Lollia’ya 500 avro para cezasi verildi.

Fransa Krali XIV. Louis döneminde devlet bakanligi da yapan Colbert'in Ulusal Meclis'in önündeki heykelinin üzerine 23 Haziran 2020'de kirmizi boyayla "devlet negrofobisi" (siyahi nefreti) yazdigi için "kamu mülküne zarar vermekten" yargilanan Lollia hakkindaki karar açiklandi.

Paris’teki mahkemede yargilanan Lollia, 500 avro para cezasina çarptirildi. Mahkeme, ayrica siyahi aktivistin heykele verdigi zarar için bin 400 avro tazminat ödemesine hükmetti.

Karar durusmasina katilan Franco Lollia, kararin Fransa’nin kölelik kanunlariyla bagini koparmadigini gösterdigini söyledi.

Siyahi aktivist, “Halen neokolonyal olan Fransa devleti, gayriresmi olarak devlet negrofobisini benimsemeye devam ediyor.” dedi.

Lollia’nin avukati Guy Florentin de sosyal adalet talebinin inkar ve baskiyla karsilik gördügünü belirterek, "Adalet insanliga karsi suça ortak oluyor." ifadesini kullandi.

Florentin, karari temyize götüreceklerini söyledi.

- "Heykelin varligi siyahilerin yüzüne tükürmek anlamina geliyor"

Siyahi aktivist Lollia, Fransa’da köleligin insanliga karsi suç olarak kabul edilmesinin 20. yil dönümü olan 21 Mayis’taki durusmada yargilanmasinin bile bir hakaret oldugunu belirterek, "Heykeli tahrip etmedim, gelistiriyordum." savunmasini yapmisti.

Ülkedeki köklü irkçiligi protesto için siyasi bir eylemde bulundugunu savunan Lollia, insanliga karsi suçlar isleyen Colbert'in Ulusal Meclis'in önünde heykelinin bulundurulmasinin Fransa devletinin bugün bile içgüdüsel olarak negrofobik oldugunu gösterdigini dile getirmisti.

Franco Lollia, "Heykelin varligi, benim gibi görünen herkesin suratina tükürmek anlamina geliyor.” ifadesini kullanmisti.

Fransa Krali XIV. Louis döneminde devlet bakanligi yapan Colbert, 1685'te Fransa'nin Afrika'da sömürdügü ülkelerde köleligi yasalastiran ve siyah kölelerin haklarini kisitlayan ve "Kara Kod" olarak bilinen yasalari çikarmisti.

Kaynak: AA