Çevre Ve Sehircilik Bakani Murat Kurum Konya'da Konustu Açiklamasi

'Biliyoruz ki iklim degisikligi tüm dünyayi etkiliyor. Ülkemizi de etkiliyor, etkilemeye devam edecek. Biz iklim degisikliginin etkilerini en aza indirerek, kendi kendine yeten bir ülke olmak zorundayiz'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Türkiye'nin kendi kendine yeten bir ülke haline gelerek, tüm dünyayi etkisi altina alan iklim degisikligiyle mücadele edebilecegini belirtti.

Kurum, çesitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldigi Konya'da, eski stadyum alanina insa edilen Millet Bahçesi ve Millet Camisi insaat alaninda incelemelerde bulundu.

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay ve yetkililerden çalismalara iliskin bilgi alan Kurum, daha sonra gazetecilere açiklamalarda bulundu.

Eski stadin bulundugu alana millet bahçesi yaparak hem Konyaspor'un anilarini yasatmayi hem de tüm Konya halkina hizmet verecek bir alan olusturmayi hedeflediklerini belirten Kurum, söyle devam etti:

"Bu çerçevede Konya merkez ve ilçelerinde toplamda yaklasik 2 milyon 400 bin metrekarelik 14 millet bahçesini projelendirdik. Türkiye'nin ekolojik dönüsümünü gerçeklestirmek üzere millet bahçesi projelerini kararli bir sekilde yürütüyoruz. Bildiginiz gibi 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Sayin Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle tüm Türkiye'de 10 millet bahçesini daha milletimizle bulusturmustuk. Toplamda 61 millet bahçesini tamamladik ve bitirdigimiz, devam eden su an yaklasik 57 milyon metrekarelik 326 adet millet bahçemiz var. Hedefimiz bu çerçevede 81 ilimizde, 81 milyon metrekare hedefiyle çalismalarimizi yürütüyoruz." diye konustu.

Konya sehir merkezinde yapilacak millet bahçesine iliskin bilgi veren Kurum, "Millet bahçemizin içinde yaklasik 14 bin 400 kisi kapasiteli bir Selahattin Cami'miz olacak. Bu camimiz, Selçuklu, Osmanli mirasi, Konya'mizda Cumhuriyet dönemine ait yapacagimiz önemli bir eser olacak. Insallah atalarimizin yadigarlarini korudugumuz, gün yüzüne çikardigimiz ve burada sehir stadyumumun bulundugu alandan da yeni camimizle selamladigimiz bir anlayisla projemizi gerçeklestiriyoruz." ifadelerini kullandi.

Sulama projesi yatirimlarini anlatan Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

"Tarim Bakanligimizla sulama projesi yatirimlarini, bekleyen yatirimlari daha hizli yapmak adina, Toplu Konut Idaresi Baskanligimiz eliyle yatirimlarimizi yapiyoruz. Bu kapsamda yaklasik 2-3 milyar tutarinda projeler hazirlandi ve etaplar halinde ihale ediyoruz. Konya'da da 7 projenin ihalesini gerçeklestirdik. Gerek bitme asamasindaki sulama kanallari, gerek yeni yapilacaklar, gerek gölet projeleri olsun, bu süreci takip ediyoruz. Türkiye'mizde yapilmasi gereken tüm sulama projelerine iliskin Tarim Bakanligimiz bir proje yürütüyor. Biz de Çevre ve Sehircilik Bakanligi olarak onlara destek olabilecek, bu projelerin 1 gün daha önce yapilmasini saglayacak çalismalari beraber yürütmeye gayret gösteriyoruz."

Kurum, sulama projelerinde Tarim ve Orman Bakanligi ile koordineli çalistiklarini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Biliyoruz ki iklim degisikligi tüm dünyayi etkiliyor. Ülkemizi de etkiliyor, etkilemeye devam edecek. Biz iklim degisikliginin etkilerini en aza indirerek, kendi kendine yeten bir ülke olmak zorundayiz. Tarim alaninda, turizm, sanayi, savunma sanayi alaninda amacimiz, hedefimiz bu. 2030'larda 2050'lerde artik su savaslari çikacak. baktigimizda 2020, 2021 en sicak yillar oldu. Bu sicaklik artarak devam edecek. Dolayisiyla hem iklim degisikligiyle mücadelede yesil alanlarin artirilmasi ekolojik koridorlarin açilmasi olsun hem de sehrimizin, ülkemizin nefes aldigi yesil alanlarin okyanuslarin, derelerin korunacagi adimlari atiyor, ülkemizin kuzeyiyle güneyini, dogusuyla batisini birbirine baglayacak 4 ekolojik ana hat üzerinde millet bahçeleriyle de sehirlerimizi bulusturup bagliyoruz. Yatayda sehirlerimizin nefes alacagi alanlar olusturuyoruz. Bunun için de sulama projelerinin yapilmasi, yesil alanlarimizin, korunan alanlarimizin arttirilmasi gibi birçok eylemimiz var. Bu çerçevede de amacimiz, hedefimiz dogrultusunda çalismalarimizi yürütüyoruz."

Bakan Kurum, alandaki incelemelerinin ardindan Konya Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti.

Burada Konya Gazeteciler Cemiyeti Baskani Sefa Özdemir, Cemiyet Yönetim Kurulu üyeleri ve kentteki gazetecilerle bir araya gelen Kurum, kentin kalkinmasinda fedakarlikla çalisan basin mensuplarina, özverileri dolayisiyla tesekkür etti.

Kurum, genel kurulda yeniden baskanliga seçilen Sefa Özdemir'e hayirli olsun dileklerini iletti.

Kaynak: AA