Artvin'in Camili Havzasi Dogaseverleri Bekliyor

Camili, yasli ormanlari, endemik bitkileri, saf Kafkas arisi, tarihi camileri ve essiz dogasiyla ziyaretçilerine farkli güzellikler sunuyor Istanbul'dan bölgeye gelen Anil Can Duranoglu: 'Camili çok keyifli, enteresan bir cografya. Bir bitki bilimci gibi buradaki zenginligin çok farkinda olmasak da görsel anlamda büyüleyici'

Artvin'in Camili Havzasi Dogaseverleri Bekliyor
YUSUF OKUR - Artvin'in Borçka ilçesindeki Camili Havzasi, yasli ormanlari, endemik bitkileri, saf Kafkas arisi, tarihi camileri ve essiz dogasiyla ziyaretçilerini bekliyor.

Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Ugur köylerini bünyesinde barindiran ve yaklasik 25 bin hektardan olusan Camili (Macahel) Havzasi'nda 23'ü endemik 990 bitki türü yayilis gösteriyor.

Bozulmamis ekolojik ve kültürel bir hazine olarak saf Kafkas arisi irkinin üretim ve gen merkezi olan Camili Havzasi, yesil vadileri, alpin çayirlari (yüksek yerlerdeki çayirlar), yasli ormanlarinin yani sira bozayi, çengel boynuzlu dag keçisi, dag horozu ve yirtici kuslar gibi yaban hayatini da bünyesinde barindiriyor.

UNESCO'nun Insan ve Biyosfer Programi kapsaminda 29 Haziran 2005'te biyosfer rezerv alani (uluslararasi öneme sahip ve program içerisinde yer alan karasal ve/veya kiyi ekosistemlerine sahip yerler) ilan edilen Camili, UNESCO korumasi altinda, Türkiye'nin tek biyosfer rezerv alani olma özelligini koruyor. Yagmur ormani ekosistemine sahip havza, ziyaretçilerini cezbediyor.

Yörede Osmanli döneminde 1855'te yapilan Camili Köyü Camisi ile 1851'de Maral köyünde ahsap mimari ve kök boya kullanilarak rengarenk motiflerle süslenen Iremit Camisi de dikkati çekiyor.

Istanbul'dan yöreye gelen 32 yasindaki Anil Can Duranoglu, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs salginiyla mücadeledeki kisitlamalarin kalkmasiyla dogayla iç içe tatil için Artvin'e geldigini söyledi.

Camili Havzasi'nin zengin florasinin kendilerini cezbettigini ve bir günlerini havzayi gezmeye ayirdiklarini anlatan Duranoglu, "Camili çok keyifli, enteresan bir cografya. Bir bitki bilimci gibi buradaki zenginligin çok farkinda olmasak da görsel anlamda büyüleyici." dedi.

Duranoglu, Camili bölgesine gelirken burada selale oldugunu bilmedigini belirterek, "Maral Selalesi bizim için sürpriz oldu. Bu kadar büyük bir selaleyle karsilasacagimizi bilmiyorduk, ihtisami karsisinda etkilendik. Burada suyun ve doganin bütünlesmesi bize huzur verdi." diye konustu.

Anil Can Duranoglu'nun esi Dilara Duranoglu da Istanbul'un yorucu sehir hayatindan bir nebze olsun uzaklasarak sakin bir ortamda tatil yapmak için Artvin'e geldigini dile getirdi.

Artvin'de gezip görülecek çok yer oldugunu, bundan dolayi 5 günlerini yöreyi gezmeye ayirdiklarini ifade eden Duranoglu, "Bugünümüzü de Camili'ye ayirdik. Harika bir yer. Dogasi, tarihi camileri, selalesi müthis. Artvin'in her yeri güzel ve yesil ama Macahel'de çok farkli ve zengin bir bitki örtüsü gördük. Muhtesem bir yer, çok begendik. Doga insanlara farkli deneyimler yasatabiliyor. Dün bir yaylada bulut denizine denk geldik. Burasi bu konuda harika bir yer. Herkes gelsin, en az bir hafta tatil yapsin." dedi.

- "Hem doga hem de kültür turizmini bir arada yasiyoruz"

Kirsehir'den gelen Kemal Çelik, Camili Havzasi'nda hem doga hem de kültür turizmini bir arada yasadiklarini söyledi.

Farkli renklerle boyanmis Iremit Camisi'nden etkilendigini anlatan Çelik, sunlari kaydetti:

"Buranin ahsap mimarisini ve renkli motiflerini çok merak ediyordum. Burada daha önce hiç görmedigim, çok farkli desenler var. Bir caminin bu sekilde boyanmis olmasi beni çok etkiledi. UNESCO korumasi altindaki Macahel Vadisi ve Iremit Camisi'nin ahsap ve renkli mimarisi beni bu bölgeye getirdi."

Camili Havzasi'nda 17 yildir aricilikla ugrasan Muhammet Erkan ise Macahel'in saf Kafkas arisinin gen merkezi oldugunu söyledi.

Burada ana ari ve organik bal üretimi yaptiklarini anlatan Erkan, söyle konustu:

"Burada 25'e yakin aile damizlik ana ari üretiyor. Burada üretilen arilar da farkli illerdeki aricilara gönderiliyor. Bu havzadaki bal tamamen organik. Müthis bir balimiz var. Buranin balini bir defa alanlar bir yil öncesinden siparis veriyor. Havzada yilda üretilen 40-50 ton civarindaki bal 2-3 aya bitiyor."
Kaynak: AA