AFAD Ve FCDO Arasinda Afet Risk Azaltma Ve Insani Yardim Alanlarinda Mutabakat Zapti Imzalandi

AFAD Baskan Vekili Hamza Tasdelen: 'Baskanlik sadece son 11 yilda 5 kitada 67 ülkede insani yardim, arama kurtarma, tahliye ve transfer operasyonlari yürüttü. Ayrica diger ülkelerin afet yönetimi kapasitesini gelistirmek için egitim ve desteklerde bulundu' 'Dünyadaki 5,7 milyon Suriyeli siginmacinin 3,7 milyondan fazlasina Türkiye tek basina ev sahipligi yapiyor. Bu su demek, yani her 3 Suriyeli siginmacidan 2'sine Türkiye ev sahipligi yapmis' Birlesik Krallik Disisleri, Milletler Toplulugu ve Kalkinma Bakanligi Nezdinde Avrupa Komsulugu ve Amerika Kitasindan Sorumlu Bakan Wendy Morton: 'AFAD, kesinlikle afetlere müdahalede ve acil durumlarda insani yardim götürülmesinde bir dünya lideri'

Içisleri Bakanligi Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskan Vekili Hamza Tasdelen, sadece son 11 yilda 5 kitada 67 ülkede insani yardim, arama kurtarma, tahliye ve transfer operasyonlari yürüttüklerini, diger ülkelerin afet yönetimi kapasitesini gelistirmek için egitim ve desteklerde bulunduklarini bildirdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi ile Birlesik Krallik, Disisleri Milletler Toplulugu ve Kalkinma Bakanligi (FCDO) arasinda "afet risk azaltma ve insani yardim" alaninda mutabakat zaptinin imzalanmasi dolayisiyla, AFAD Baskanliginda program düzenlendi.

Tasdelen, buradaki konusmasinda, Birlesik Krallik ile Türkiye'nin tarih boyunca yakin iliskiler içinde oldugunu, simdi de dünyada giderek önemi artan ve sinirlari asan afet risk azaltma ve insani yardim alanlarinda is birligi yaptiklarini belirtti.

Dünyada insani krizlerin boyutu ve yardima muhtaç insanlarin sayisinin sürekli artis gösterdigine dikkati çeken Tasdelen, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bugün, dünya genelinde 235 milyon insan yardima muhtaç durumda. Yani dünyada her 70 kisiden biri acil insani yardima muhtaç yasiyor. 2020 yilinda ulasilamamis ihtiyaç sahibi kisilerin orani yüzde 30 olarak gerçeklesti. Afganistan'da 39 milyonluk nüfusun 18 milyonu, Suriye'de 17 milyonluk nüfusun 13 milyonu, Somali'de 12 milyonluk nüfusun 6 milyonu, Yemen'de ise 29 milyonluk nüfusun 24,3 milyonu yardima muhtaç durumda. Bu ülkelerdeki kroniklesen insani krizlerin etkilerinin azaltilmasi için uluslararasi gayret ve is birliklerin artirilmasina ihtiyaç var."

Tasdelen, AFAD'in "Afetlerde Türkiye'nin Ortak Gücü" olarak, afetlerin önlenmesi, zararlarinin azaltilmasi, afetlere müdahale edilmesi ve sonrasindaki iyilestirme çalismalarinin süratle tamamlanmasi çalismalarini koordine etmek amaciyla kuruldugunu hatirlatti.

AFAD’in kurulusuyla risk odakli bütünlesik afet yönetiminin uygulanmaya baslandigini belirten Tasdelen, afet risklerini azaltmak için enerji ve mesailerinin önemli bir kismini afet öncesi planlama, hazirlik ve risk azaltma çalismalarina yogunlastirdiklarini söyledi.

Tasdelen, AFAD’in çalisma alanlarinin yalnizca deprem, sel, heyelan, çig gibi doga kaynakli afetlerle sinirli olmadigini, çatismalar ve farkli cografyalarda yasanan zulümlerin tetikledigi insani krizler ve göçlerin de yogun gayret gösterdigi alanlar arasinda yer aldigini vurguladi.

"AFAD, sadece son 11 yilda 5 kitada 67 ülkede insani yardim, arama kurtarma, tahliye ve transfer operasyonlari yürüttü. Ayrica diger ülkelerin afet yönetimi kapasitesini gelistirmek için egitim ve desteklerde bulundu." diye konusan Tasdelen, her yil Kalkinma Inisiyatifleri Örgütü tarafindan yayimlanan Küresel Insani Yardim raporlarinda, Türkiye'nin pek çok kez hem milli gelirine oranla hem de hacim olarak en çok insani yardim yapan ülke ilan edildigini kaydetti.

Tasdelen, Türkiye'nin sadece geçen yil 7,6 milyar dolar degerinde insani yardim yaptigina isaret etti.

Çalismalari yürütürken toplumun karakteristik özelliklerini referans aldiklarini, darda olana yardim ettiklerini anlatan Tasdelen, su ifadeleri kullandi:

"Arakanli kardeslerimizin uzun yillardir gördükleri zulme tüm dünya sahit. 2012'den beri Arakanlilara düzenli insani yardim ulastiriyoruz. Saglik Bakanligimiz ile bölgede kurdugumuz sahra hastanemizi çikan yangin sonrasinda yeniden insa ettik. Yangindan 2 ay sonra yeniden hizmet vermeye basladi.

2011 yilinda Suriye krizinin basladigi günden itibaren zorla yerinden edilenlere AFAD ile yardim ulastiriliyor. Dünyadaki 5,7 milyon Suriyeli siginmacinin 3,7 milyondan fazlasina Türkiye tek basina ev sahipligi yapiyor. Zihinlerimizde netlesmesi anlaminda söylüyorum, bu su demek, yani her 3 Suriyeli siginmacidan 2’sine Türkiye ev sahipligi yapmis."

Tasdelen, imzalanan mutabakat zaptinin afet risk azaltma ve insani yardim konusunda is birligi, karsilikli bilgi ve tecrübe paylasimini mümkün kilacak sekilde müsterek seminerler, egitim ve konferanslarin organize edilmesiyle afet risk azaltma ve insani yardim alaninda karsilikli bilgi, tecrübe ve iyi uygulamalarin paylasimi ile uzman degisimi konularini kapsayacagini kaydetti.

- "Bir dünya lideri"

Birlesik Krallik Disisleri, Milletler Toplulugu ve Kalkinma Bakanligi Nezdinde Avrupa Komsulugu ve Amerika Kitasindan Sorumlu Bakan Wendy Morton ise AFAD'in hem dogal afet risklerinin azaltilmasi hem de insani acil durum müdahalelerinin yapilmasi konularinda üstlenmis oldugu es güdüm rolleri ile kabiliyetlerinden çok etkilendigini söyledi.

Morton, "AFAD, kesinlikle afetlere müdahalede ve acil durumlarda insani yardim götürülmesinde bir dünya lideri." dedi.

Daha yakin is birligi ve ortak çalismadan her iki tarafin da kazanacagi çok sey olacagini belirten Morton, mutabakat zaptini imzalamaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Konusmalarin ardindan Tasdelen ve Morton, mutabakat zaptini imzaladi.

Programin sonunda Tasdelen, Morton'a acil durum çantasi hediye etti.
Kaynak: AA