Uzmanlardan AYT Degerlendirmesi Açiklamasi 'AYT Sorulari Daha Çok Bilgiyi Ölçen Analiz Düzeyindeydi'

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji YKS Komitesi, YKS’nin ikinci asamasi olan AYT sorularinin, daha çok bilgiyi ölçen analiz düzeyinde oldugu degerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlardan AYT Degerlendirmesi Açiklamasi 'AYT Sorulari Daha Çok Bilgiyi Ölçen Analiz Düzeyindeydi'
Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) Baskanliginca düzenlenen Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) bugün tamamlandi. 26 Haziran’da TYT ile baslayan YKS maratonu bugün, AYT ile son buldu. Ögrencilerden alinan bilgilere göre AYT ile ilgili genel degerlendirmede bulunan ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji YKS Komitesi, “AYT sorulari daha çok bilgiyi ölçen analiz düzeyindeydi” yorumunda bulundu. Matematigin ise son yillarin en zor soru sorulan bransi oldugu belirtilirken, “AYT MEB’in kazanimlarina, testlerine ve ITÜ ETA Vakfi Doga Kolejinde uygulanan deneme sinavlarinin içerikleriyle uyumluydu” degerlendirmesinde bulunuldu.

“Önemli olan sinavin sonucu degil, sinava hazirlik sürecinde verilen emektir”

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Lise Rehberlik Bölümünden yapilan açiklamayla, sinav sonrasi ögrencilerin psikolojisi ile ilgili velilere önerilerde bulunuldu. Ögrencilerin sinav sonrasinda duygu durumlarinda dalgalanmalar yasanabilecegi, bu durumun normal ve geçici bir süreç oldugu kaydedildi. Ailelere, çocuklarinin sinavi nasil geçmis olursa olsun önemli olanin sinavin sonucu degil, sinava hazirlik sürecinde verdikleri emek oldugunu hissettirmenin önemi vurgulandi.

“Edebiyat sinavinin ayirt ediciligi yüksekti”

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Eda Dagdelen, yaptigi degerlendimede, ”2021 YKS’nin 2. oturumu olan AYT’de anlama ve yorumlama becerisine dayali 6 soru sorulmustur. Sinavda yer alan 24 sorunun 18’i edebiyat kazanimlarindan gelmistir. Bu sene sorulan siir bilgisi ile ilgili sorular ise sinavin zorlayici kismini olusturmaktadir. Divan edebiyati ile ilgili kazanimlara son yillarda karsilastigimiz sinavlarla benzer bir sekilde agirlik verilmistir. Cumhuriyet Dönemi gibi müfredatin önemli kismini olusturan bir basliktan geçen yil da oldugu gibi tek soru sorulmasi ve Milli Edebiyat Dönemi’nden hiç soru sorulmamasi sinavin ekseninin Divan edebiyatina ve siir bilgisine kaydigi yorumunu yapmamiza zemin olusturmustur. Son yillarda pek sorulmayan Uygur Dönemi’nden bir soru sorulmustur, âsik edebiyati ve tekke edebiyatindan soru sorulmamistir. Anonim halk edebiyatinin hem siir hem düzyazi kismindan birer soru sorulmusken geleneksel Türk tiyatrosundan bir soru gelmistir. Tanzimat Dönemi ve Servetifûnun Dönemi’nden de çok az kazanim sorularda kendine yer bulmustur. Sinavda dikkat çekici olan diger yönler ise her yil basli basina bir soru olan edebi sanatlar konusunun bu yil sadece seçeneklerde görülmesi ve geçen yil seçeneklerde yer alan müstezat konusunun bu yil siir bilgisinde tek basina sorulmasidir. Ayrica her yil oldugu gibi edebi akimlardan bir soru sorulmustur. Sinavi genel olarak degerlendirdigimizde önceki yila göre daha zor ve çeldiricisi yüksek bir sinav oldugunu söyleyebiliriz” dedi.



“Kimya beklendigi gibiydi”

Kimya Bölüm Baskani Ibrahim Türken ise, ”2021 YKS ikinci oturum kimya sorulari ögrencilerden aldigimiz bilgilere göre önceki yillarda oldugu gibi 11 ve 12. sinif kimya kazanimlarindan gelmistir. 11. sinif modern atom teorisi, gazlar, sivi çözeltiler ve çözünürlük, kimyasal tepkimelerde enerji, kimyasal tepkimelerde hiz, kimyasal tepkimelerde denge ünitelerinden 8 tane soru, 12. sinif kimya ve elektrik, karbon kimyasina giris ve organik bilesikler ünitelerinden ise 5 tane soru sorulmustur. Sorular anlasilir, bilgi ve bu bilginin kullanimina yönelik analitik beceriler isteyen sorular seklinde gelmistir. 11 ve 12. sinif kimya ünitelerinde yer alan temel kazanimlari ölçmeye yönelik bu sorularin sinav hazirligi yapan ögrencilerin sikça karsilastigi soru tiplerinden olmasi, sinavin kimya sorularinin makul bir zorluk derecesinde oldugunu göstermistir” dedi.



"Baglamsal fizik sorularindaki artis dikkat çekti"

Fizik Bölüm Baskani Sema Balkan, “2021 AYT sinavinda 11. ve 12. sinif konu kazanimlarina hâkimiyeti ölçen, birden fazla kazanim kullanarak islem, analiz ve yorum gerektiren, okul denemelerimize paralel Fizik sorulari soruldu. Bu sene AYT Fizik sorularinda baglamsal sorulara daha fazla yer verilmesi dikkat çekti. Sorulan 14 sorunun 7’si 11. sinif “ Bir Boyutta Sabit Ivmeli Hareket, Iki Boyutta Hareket, Alternatif Akim, Enerji ve Hareket, Elektriksel Kuvvet ve Elektrik Alan, Elektriksel Potansiyel, Tork ve Denge, Manyetizma ve Elektromanyetik Indüklenme”, 7’si 12. sinif “Modern Fizigin Teknolojideki Uygulamalari, Dalgalarda Kirinim, Girisim ve Doppler Olayi, Düzgün Çembersel Hareket, Radyoaktivite, Fotoelektrik Olay, Basit Harmonik Hareket, Kepler Kanunlari” kazanimlarina yönelikti. 11. sinif atis hareketi, bobinin manyetik alani ve elektroskop sorulari birden fazla kazanim içeren ve adaylarin yorum gücünü ölçen belirleyici sorular olarak dikkat çekti. 12. sinif fotoelektrik ve uydu sorulari orijinal ve belirleyici soru olarak öne çikti. Düzgün çembersel hareket, basit harmonik hareket, laser ve radyoaktivite sorulari adaylarin sik sik karsilastiklari soru tipinde soruldu” seklinde yorumlarda bulundu.

“Biyolojide beklenen oldu”

Biyoloji Bölüm Baskani Muhammet Kiliçöz ise, “Uygulanan 2021 AYT ‘de Biyoloji sinavinin müfredata uygun, zorluk bakimindan orta düzeyde sorularin çogunlukta yer aldigi bir sinav oldugu söylenebilir. Geçmis yillarda yer alan sorularla kiyaslandiginda konu içeriklerinin benzer oldugu görülmüstür. Ancak biyoloji sorularinin çogunlugu dogrudan ögrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçerken bir kisminin ise bilgiyi soruda uygulayabilmeyi ve grafik yorumlamayi ölçtügü görülmüstür.

Çikan sorularin 4 yillik biyoloji programindaki MEB müfredatina ve kazanimlarina uygun sorular oldugu belirlenmistir. 13 biyoloji sorusunun tamami 11 ve 12.sinif kademelerinin kazanimlarina ait olup, 11.sinif Insan Fizyolojisi, Komünite ve Popülasyon Ekolojisi, 12.sinif Genden Proteine, Canlilarda Enerji Dönüsümleri, Bitki Biyolojisi, Canlilar ve Çevre ünitelerinden sorulmus, kademelerin müfredatinda sayica benzer bir dagilim göstermistir.

2021 AYT’nin 2020 AYT gibi bilen ile bilmeyeni ayirt edebilecek düzeyde ve zorluk seviyesinin benzer oldugu tespit edilmistir. Doga Koleji Biyoloji Bölümü olarak sinav sorulari bekledigimiz gibi gelmistir. Kullandigimiz egitim dokümanlarimiz ve uyguladigimiz deneme sinavlari ile örtüsen bir sinav oldugunu gözlemledik. Biyoloji konularini iyi takip ederek hazirlanan, dikkatli ögrencilerin bu sinavda basari düzeylerinin yüksek olacagini düsünmekteyiz” dedi.



“Matematik belirleyici ve zorlayici brans oldu”

Matematik Bölüm Baskani Arzu Uz, “2021 AYT Matematik sorulari her sene oldugu gibi bilgi agirlikliydi. Sinavda ögrencilerimiz 27 matematik 13 geometri (5 trigonometri dahil) sorusuna cevap verdiler. Genel olarak test 11. ve 12. sinif konularindan analiz düzeyinde, birçogu birden çok kazanimi içinde barindiran, islemleri uzun, grafiklerin bolca kullanildigi sorulardan olusuyordu. 12.sinif konularinin her ünitesinden soru geldigi; trigonometri, limit, türev ve integral konularindan ayirt edici sorular oldugu ögrencilerimiz tarafindan belirtilmistir. 9. ve 10. sinif kazanimlarindan olusan sorularin dahi (eski tabiriyle mat-1 sorusu) ayirt edici düzeyde oldugu ve özellikle polinom sorusunun dikkat çekici oldugu söylendi. Geometri sorulari 11. ve 12. sinif kazanimlarindan gelmistir. Ögrencilerin analitik düsünme becerisini gerektiren, kurgularinin anlasilabilirliginin belirleyici oldugu geometri sorularindan olusmustur. Analitik geometri sorulari belirleyici olacaktir.

Matematik testinin TYT de oldugu gibi AYT de de belirleyici olacagini düsünmekteyiz. Son yillarin en zor Matematik sorulari oldugu ögrencilerimiz tarafindan dile getirilmistir” diye degerlendirdi.

“Kavram bilgisi gerektiren sorular agirliktaydi”

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Baskani Abdullah Albayrak ise, “2021 yili YKS ikinci oturum (AYT) sinavinda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularinda tüm lise müfredatina orantili bir sekilde yer verildigini ve müfredat disi soru olmadigini söyleyebiliriz. Fikih, icma, mekruh gibi kavramlarin farkli sorularda karsimiza çikmasi; mezhep kurucusu Imam Safii ile ilgili biyografik soru; yine ihlas, ihsan, sirat-i müstakim kavramlarini içeren soru ile Allah’in ilim sifati ile ilgili sorular neredeyse tamamen bilgi isteyen sorular olarak karsimiza çikmistir. Teizm kavrami ile ilgili soruda ise çözüm için bilginin yaninda analiz yapmanin gerektigi görülmüstür. Genel olarak kavram bilgisi gerektiren zor sayilabilecek sorularin karsimiza çikmasi, ögrencinin müfredata hakim olmasinin önemini ortaya çikarmistir. Sinavi genel olarak degerlendirdigimizde bekledigimiz gibi kavram bilgisini ölçen sorularin agirlikta oldugu görülmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularinin zorluk derecesinin ortanin üzeri düzeyde oldugu söylenebilir” dedi.



“Sorularin zorluk dereceleri geçen yildaki sorular gibiydi”

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Bölüm Baskani Cem Simsek ise sunlari kaydetti:

“2021 Yüksekögretim Kurumlar Sinavinin (YKS) Alan Yeterlilik Testi (AYT) Sinavinda Tarih bransindan gelen sorular geçen yil ile karsilastirildiginda büyük bir sürpriz yasanmadi. Esit agirlik tercihi yapacak ögrencilerin çözdükleri Türk Dili Edebiyati/ Sosyal Bilimler Testi-1 bölümünde 9 ,10, 11, 12. sinif müfredatlari esit sekilde dagitilmisti. Sorularin zorluk dereceleri geçen yildaki sorular gibiydi. Son birkaç yildir soru sorulmayan “Islam Tarihi’nden” bu yil 1 soru soruldu. Bunun yaninda, 12. sinif “Inkilap Tarihi” ünitelerine eklenen son 4 üniteden bu yil 1 soru soruldu. 2. Dünya Savasi’nin da etkisi ile Türkiye’de meydana gelen ekonomik sorunlara karsi önlem amaci ile kabul edilen “Milli Korunma Kanunu” bu ünitelerdeki konulardandi.

Bazi yillarda Türkiye’nin ulusal ya da uluslararasi gündemleri ile ilgili sorular da soruluyordu. Bu yil “Milli Savunma Üniversitesi Sinavi” ile YKS’de Misir ile ilgili soru sorulmus olmasinin“ Türkiye -Misir” yakinlasmasinin gündemde oldugu bir döneme denk gelmesi güzeldi. Milli Savunma Üniversitesi Sinavinda ve YKS’de Misir’da kurulmus olan Türk devletleri soruldu.

Sosyal Bilimler Testi-2 bölümlerinden gelen 11 tarih sorusunda konular esit sekilde dagitilmisti. Bu bölümdeki sorular da bilgi agirlikli sorulardi. Bu bölümün belirleyici sorularindan bir tanesi; Atatürk’ün Kurtulus Savasi sirasinda söyledigi bazi özel cümlelerin kronolojik siralamasinin soruldugu soruydu.

Bu yil Türk Dili Edebiyati/ Sosyal Bilimler Testi-1 Bölümündeki sorular ile Sosyal Bilimler Testi-2 bölümündeki sorular arasinda zorluk derecesi bakimindan büyük bir farklilik yoktu. Aslinda esit agirlik ögrencilerinin çözdügü sorularin SOS-2 bölümündeki sorulardan daha kolay olmasi beklenirdi.”

“Felsefe grubu sorulari beklenen düzeydeydi”

Felsefe Bölüm Baskani Sabri Yilmaz ise felsefe sorulariyla ilgili, “Felsefe Grubu 2021 AYT’de Sosyal Bilimler-2 testinde felsefe grubu çatisi altinda felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantik olmak üzere toplamda 12 soru yer almaktadir. Felsefe sorulari verilen metnin yorumuna dayali paragraf sorulariydi. Psikolojide savunma mekanizmalarindan “yansitma” kavramina yer verilmistir. Yine her yil oldugu gibi ögrenme psikolojisinden “olumsuz pekistirme” kavramina deginildi. Sosyoloji sorulari güncel metin verilip bilginin yorumlanmasi istenen sorulardi. Mantik beklenen düzeydeydi. Dil ve mantik konusundan dilin görevleri sorulmustu. Önerme verilip önermenin tutarli olup olmadigi sorulmustu. Psikoloji, sosyoloji ve mantik sorulari bilgi gerektiren sorular oldugundan ayirt ediciligi yüksekti. Genel olarak sorular orta zorluk seviyesindeydi” diye konustu.



“Cografya sorulari açik ve netti”

Cografya Bölüm Baskani Osman Nuri Yakupoglu, “2021 AYT Cografya testi, Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 kisminda 11 ve 12’nci sinif kazanimlari soruldu. Sinavda müfredat disi soru sorulmadi. Ekstrem olaylar, enerji nakil hatlari, Türkiye madencilik ve turizm, çevre sorunlari ve koruma uygulamalari, ülkelerin ekonomik faaliyet türleri, tarim ve ekonomi, ham madde ve sanayi, ilk yerlesmeler, kültür bölgeleri, arazi kullanimi, bölgesel kalkinma projeleri, sehirlesme ve göç, küresel-bölgesel örgütler ile ekosistem kazanimlarina yer verildi.

Cografya testlerinde sorularin agirlikli olarak 11’inci sinif kazanimlarina ait oldugu görüldü.

TYT’ de oldugu gibi bu sinavda da harita okuryazarligina önem verildi.

Cografya testlerinde sorularin, cografi sorgulama becerisi ön planda tutularak orta düzeyde, açik ve anlasilir nitelikte oldugu söylenebilir. Sorularin uyguladigimiz ögretim programi, yayinlarimiz ve deneme sinavlarimiz ile örtüstügü görüldü” diye degerlendirmelerde bulundu.
Kaynak: İHA