Sirtlarinda Tasidiklari Dut Yapraklariyla Ipek Böceklerini Besleyip Koza Üreticiligi Yapiyorlar

Kozabirlik tarafindan Eskisehir'in Saricakaya ilçesindeki tesislerde kuluçkadan çikmasinin ardindan kendilerine verilen ipek böceklerine evleri ve kullanilmayan okul binalarinda titizlikle bakan Bilecikli üreticiler, süreci tamamlayip kozalari kooperatife verdi Koyun Köyü Muhtari Gürol Emir: 'Bu yil her hane 40 günlük bakimi sonrasi 10 bin lira civarinda gelir elde edecek. Gençlerimize ipek böcegi yetistirmelerini tavsiye ediyorum'

MUHSIN ARSLAN - Bilecik'te ipek böcekçiligiyle ugrasan 70 aile, nisan ve mayista kuluçkadan çikan ipek böceklerinin ördügü kozalari, Bursa Koza Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (Kozabirlik) yetkililerine teslim etti.

Bursa Kozabirlik'e bagli 50 Numarali Bilecik Koza Tarim Satis Kooperatifi, Eskisehir'in Saricakaya ilçesi Mayislar Mahallesi'ndeki tesislerde kuluçkadan çikan ipek böceklerini nisan ve mayista üreticilerin adreslerine ulastirdi.

Dut agaçlarindan topladiklari yapraklari traktörle besleme noktalarina getiren üreticiler, traktörlerin giremedigi bölgelere ise yürüyerek gidip yapraklari baglayarak sirtlarinda tasidi. Eski okul binalari ve evlerde dut yapraklarini yiyerek beslenen ipek böceklerinin ördügü kozalar, Kozabirlik görevlileri tarafindan adreslere gidilerek alindi.

Bir pakette 20 bin ipek böcegi sadece dut yapragi yiyerek 40 günde her bir kozadan tek parçada 800 ila 1200 metrelik iplik üretiyor. 3 kilogram ipek böcegi kozasindan 2 kilogram civarinda ham ipek çikiyor.

- "Üreticilerimizin saglikli sekilde koza elde etmesi için süreci takip ediyoruz"

Bilecik Koza Tarim Satis Kooperatifi sorumlusu Ahmet Genç, AA muhabirine, Saricakaya tesislerinde ipek böcegi yumurtalarinin kuluçkaya alindigini ve 10 günlük sürede canlaninca üreticilere teslim edildigini söyledi.

Ipek böceginin 11'inci günde dut yapragi yeme asamasina geldigini belirten Genç, "25-30 gün dut yapragi yiyor ve bu süre boyunca 4 uyku evresi geçiriyor. Daha sonra 8-10 gün koza örüyorlar. 40 gün sonra üreticilerimizden böceklerimizi koza olarak teslim aliyoruz. Üreticilerimizin saglikli sekilde koza elde etmesi için süreci takip ediyoruz. Verilen destekler sayesinde Bilecik ve yöresinde 70 aile koza üreticiligi yapiyor." diye konustu.

Yörede kozalarin yüzde 70'inin üretildigi Inhisar ilçesi Koyun köyünün muhtari Gürol Emir de ipek böcekçiligini kendisinin ve köylülerin yillardir yaptigini söyledi.

Bu yil verimli bir sezon geçirdiklerini vurgulayan Emir, söyle devam etti:

"Mesakkatli bir is ama getirisi çok güzel. Tarim ve Orman Bakanligimiz ipek böcekçiligine destek veriyor. Valimiz Bilal Sentürk'ün tensipleriyle de kullanilmayan okullarimizda ipek böcegi yetistiriyoruz. Kozabirlik her zaman üreticimizin yaninda. Bu yil her hane 40 günlük bakimi sonrasi 10 bin lira civarinda gelir elde edecek. Gençlerimize ipek böcegi yetistirmelerini tavsiye ediyorum."

- "Asama asama büyümeleri çok hosumuza gidiyor"

Üreticilerden Ibrahim Torul, ipek böcekçiliginin kendilerine babalarindan miras kaldigini anlatti.

Kozabirlik tarafindan hem dut fidanlari hem de ipek böceklerinin ücretsiz verildigini belirten Torul, "Eskiden 17-18 paket bakiyorduk ama simdi 3 paket bakabiliyoruz. 3 paketten 200-250 kilogram koza elde ediyoruz." dedi.

Rukiye Yilmaz ise kendisini bildi bileli ipek böcegi yetistirdigini belirtti. Bakiminda son 15 günün çok zor olduguna deginen Yilmaz, "Bize karinca gibi çikmis olarak geliyor. Dut yapraklarini kiyarak besliyoruz. Yani ipek böceklerine çocuklarimiz gibi bakiyoruz. Asama asama büyümeleri çok hosumuza gidiyor. 4-5 asamadan sonra koza sarmaya basliyor. Son koza halinde görünce çok mutlu oluyoruz. Koza olusurken ölmezse seviniyoruz, öldügü zaman üzülüyoruz tabii." ifadelerini kullandi.

Ertugrulgazi Mahallesi'nde ikamet eden Yeliz Demirkapi da yetistiricilige geçen yil basladigini ve iyi bir kazanç sagladigini dile getirdi.

Geçmisten gelen bir kültürü yasatmaya devam ederek ev ekonomisine katki saglamaktan mutluluk duydugunu kaydeden Demirkapi, kendisi gibi ev kadinlarina ipek böcekçiligi yapmalari tavsiyesinde bulundu.
Kaynak: AA