Nigde'de Hükümlüler, Egitim Merkezine Dönüstürülen Eski Kogus Binasinda Meslek Ögrenecek

Basta tarim ve hayvancilik olmak üzere yaklasik 30 is kolunda faaliyet gösteren Nigde Açik Ceza Infaz Kurumunun is gücüne destek veren hükümlüler, eski kogus binasinda açilan egitim merkezinde meslek sahibi olacak.

Yaklasik 7 bin 300 dekarda kurulu Nigde Açik Ceza Infaz Kurumunda, Adalet Bakanligi Isyurtlari Daire Baskanligi onayiyla açilan hayvancilik, et ve süt isleme, tarim, mobilya, demir döseme gibi 30 is kolunda üretim yapiliyor.

Adalet ile Milli Egitim bakanliklari arasinda imzalanan protokol kapsaminda eski kogus binasinda açilan Sehit Abit Tüber Mesleki Egitim Merkezinde de hükümlülere, insaat, metal, gida, moda tasarim ile motorlu araçlar teknolojileri, hayvan yöneticiligi ve sagligi ile tarim branslarinda egitim verilecek.

Hükümlüler teorik egitimlerin ardindan ustalik, çiraklik kalfalik gibi belgelerin yani sira meslek lisesi diplomasi alabilecek.

Nigde Açik Ceza Infaz Kurumu Müdürü Hasan Torun, AA muhabirine, kurumun Türkiye'nin en büyük açik cezaevlerinden oldugunu söyledi.

Basta tarim ve hayvancilik olmak üzere birçok atölyede yaklasik 1500 hükümlünün is imkanina kavustugunu dile getiren Torun, sunlari kaydetti:

"Atölyelerde çalisan hükümlülerimiz, ayni zamanda çesitli kurslara katiliyor. Geçmiste bu kurslari Halk Egitim Merkezi araciligiyla sertifikaya dönüstürmeye çalisiyorduk. Son zamanlarda atölyelerde yapilan sertifikalandirma çalismalari, Adalet ile Milli Egitim bakanliklari arasinda imzalanan 'Egitim ve Ögretim Is Birligi Protokolü' kapsaminda mesleki egitim merkezlerine dönüstürüldü. Cumhuriyet Bassavciliginin girisimleriyle, Il Milli Egitim Müdürlügü ve Il Özel Idaresinin bir araya gelmesiyle, kogus olarak kullanilan atil binayi tadilattan geçirerek 11 derslikli mesleki egitim merkezine dönüstürdük."

Torun, egitim merkezine, kurumda Mart 2009'da sehit edilen infaz koruma basmemuru Abit Tüber'in adini verdiklerini anlatti.

- "Elimizden gelen mesleki egitim altyapisini sunuyoruz"

Merkezin Kurucu Müdürü Türker Yavuzer ise suça bir sekilde karismis kisilerin ustalik, çiraklik ve kalfalik gibi belgelerle tahliye olabilecegini, hatta cezai müeyyideleri 4 yil ve üzerindekilerin meslek lisesi diplomasi alabilecegini belirtti.

Eski çiraklik ve yeni mesleki egitim mevzuatiyla 81 alanda ve 123 alt alanda kurs açabileceklerine deginen Yavuzer, söyle konustu:

"Hükümlülerimiz, mesleki egitim, çiraklik, ustalik, kalfalik diplomasini alabilmelerinin yaninda hobi amaçli meslek edinebilecek. Hükümlülerimizin tahliye olduktan sonra girisimcilik ve sosyoekonomik yönünü artirmak için çalismalar yürütecegiz. Bir sekilde suça karismis arkadaslarimizin tahliye olduktan sonra tekrar suça bulasmamasi için hem devlet memuru hem de vatandaslik vazifesi olarak elimizden gelen mesleki egitim altyapisini sunuyoruz. Bahsettigimiz 81 alanda tipki özel okuldan egitim aliyormus gibi kisisel gelisim, hobi veya ise girme amaçli sertifikalandirma çalismalari yapilacak."

Kaynak: AA