Kanada Kuzey Isleri Bakani Vandal Açiklamasi 'Yatili Okul Sorumlulari Hesap Vermeli'

Kanada Hükümetinin Kuzey Isleri Bakani Daniel Vandal, Kanada'da yatili okul sistemini isleten dini liderlerin islenen suç ya da suçlardan sorumlu tutulmasi gerektigini söyledi.

Kendisi de Metis yerlilerinden olan Bakan Vandal, katildigi bir televizyon programinda, Kanada’nin iki eyaletindeki eski yatili kilise okullarinda yapilan çalismalarda bulunan ve resmi kayitlarda olmayan yüzlerce çocuk cesedi kalintisi ile ilgili açiklamalarda bulundu.

Bakan Vandal, “Yatili okul sorumlulari elbette suçlanmali ve hesap vermeli. Bu, baska ülkelerde okudugunuz türden bir sey. Bunu Kanada'da okumuyorsunuz. Insanlar hala hayattaysa, o zaman adaleti saglamak için gereken her seyi yapmaliyiz, elbette suçlamalari öne sürmemiz gerekiyor.” dedi.

Kanada tarihinde çok üzücü bir dönem yasandigini belirten Vandal, "Yerli uluslari desteklememiz gerekiyor” diye konustu.

Öte yandan Saskatchewan eyaletinde 751 ceset kalintisinin bulundugu Cowessess bölgesi First Nation Sefi Cadmus Delorme, daha önce Marieval Yatili Kilise Okulu'ndaki 751 isaretsiz mezarin "suç mahalli gibi" oldugunu açiklamisti.

Egemen Yerli Milletler Federasyonu (FSIN) Baskani Bobby Cameron da, okullardaki çocuklarin ölümlerinin "insanliga karsi suç" oldugunu açiklamis ve sorusturma baslatilmasini istemisti.

Kanada Yerli Kadinlar Dernegi (NWAC) CEO'su Lynne Groulx da yaptigi açiklamada, Kanada’nin yerli halklarla uzlasma taahhüdünü yerine getirmek istiyorsa suçlamalarin arastirilmasinin gerekli oldugunu belirterek, "Bir suç isledilerse, bu eylemlerden cezai olarak sorumlu tutulmalari gerekir. Hiç kimse kanunun üstünde degildir. Kanun önünde herkes esittir. Hükümetlerimiz bile." ifadesini kullanmisti.

Victoria Üniversitesi'nden hukuk profesörü David Milward, yatili okullardaki ölümlerle ilgili cezai suçlamalarin Kanada'nin Insanliga Karsi Suçlar ve Savas Suçlari Yasasi uyarinca yapilmasi gerektigini söylemisti.

Kaynak: AA