Iskender Pasa'nin Torunlari Genel Kurulda Bir Araya Geldi

Trabzon’un en köklü aileleri arasinda yer alan ve soy agaçlari 510 yil önce Trabzon’da 14 yil valilik yapan Iskender Pasa’ya dayanan Iskenderzadeler derneklerinin genel kurulunda bir araya geldi.

Iskender Pasa'nin Torunlari Genel Kurulda Bir Araya Geldi
Iskender Pasa’nin torunlari olan Iskenderogullari aile bireylerinin yardimlasma ve dayanismasi için kurmus olduklari Iskenderzadeler Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi’nin olagan genel kurulu Hamamizade Ihsan Bey Kültür Merkezi’nde pandemi kurallari altinda gerçeklestirildi.

Olagan Genel Kurul’a önceki dönemlerde dernek baskanligi yapmis olan baskanlar da katilirken, geçtigimiz dönem Dernek Baskani olan Aydogan Iskender yine tek liste halinde girmis oldugu Dernek Baskanligi seçiminde yeniden baskan seçildi. Aydogan Iskender yapmis oldugu tesekkür konusmasinda, Trabzon merkezli olan derneklerinin Iskender Pasa’nin soyundan olup da 46 farkli soy isim almis olan aile bireyleri ile irtibatli olduklarini ve Iskender sülalesinden olan Artvin, Adapazari ve Istanbul basta olmak üzere çesitli illerde dernek temsilcilerinin oldugunu hatirlatti. Derneklerine bir yerleske almak hedeflerinin oldugunu belirten Iskender katilimcilara katilimlari ve vermis olduklari destek için tesekkür etti.

Dedelerinin Trabzon’a ve Osmanli Devleti’ne büyük hizmetleri oldugunu hatirlatan Iskender, “1512 yilinda Yavuz Sultan Selim Han’in padisah olmasinin ardindan Kastamonu ayani olan Mustafa beyin oglu Iskender Pasa Trabzon Sancak Beyligi’ne atanmis. 1512 yilindan 1533 yilina kadar geçen 21 yilda çesitli tarihlerde yaklasik 14 yil Trabzon’da 4 dönem valilik yapmis. Valiligi döneminde siîler Amasya’yi basmis ve Sahkulu tayfasi sehri ele geçirmisti. Trabzon Vâlisi Iskender Pasa Amasya’nin kurtarilmasina katilmis ve sehir geri alinmis. Yavuz Sultan Selim Han, 1514’te Iran’a sefer açinca 140 bin kisilik ordunun malzeme, erzak ve donanimi Trabzon’dan Erzincan’a sevk edilmistir. Trabzonlular Yavuz’u Çaldiran’da yalniz birakmamistir. Yine Anadolu’da Bozoklu Celal’in Mehdilik iddiasiyla ve 20 bin adamiyla Sebinkarahisar’i ele geçirmesi Trabzon’a sorun olmus, Iskender Pasa kuvvetleri Bozoklu Celal’i öldürmüs, adamlarini yenmistir" bilgilerini paylasti.

Iskender, 1533 yilina kadar Trabzon Vâliligi’nde kalan dedeleri Iskender Pasa’nin sehri adeta yeniden imar ettigini belirterek "1529 yilinda kendi adini tasiyan câmi ve medreseyi yaptirmis. Trabzon’un umumî güzellesmesine çok çalismis. Simdiki Meydan ve çevresini o düzenlemis. Ayrica Haci Kâsim Câmiî, Tashân, Tabakhâne Câmiî onun valiligi döneminde yapilarak imar sürdürülmüstür. 1533 yilinda Trabzon’da Vâli iken ölünce, kendinin yaptirdigi ve adini tasiyan Iskender Pasa Câmiî’nin bati tarafindaki haziredeki mezârliga defnedilmis. Sandukali, bas ve ayak sâhideleri mermerden olan mezâr, hazirenin ortasinda bulunuyor. Tâlik sekilde yazilmis birkaç kelimelik çok sâde kitâbeli mezâr tasindaki kavuktan, Iskender Pasa’nin Vezîr oldugu anlasilmaktadir. Buna göre, Trabzon Vâlisi Iskender Pasa, Vâlilik’te Vezîrlik rütbesi almis ilk Osmanli devlet adamlarindandir. Günümüze yakin yaptirdigi caminin avlusunda yer alan Iskender Pasa Medresesi yiktirilmis, bati tarafindaki mezarlik ise kaldirilmistir. Burada sadece Iskender Pasa’nin mezari birakilmistir. Suanki câmi etrafi vaktiyle vakif bir meyvelikmis, geliri câmi ihtiyaçlarina harcanirmis. Ancak bunlardan bugüne sadece camisi ve mezari kalmis" ifadelerini kullandi.

Aile büyüklerinin geçmis yillarda yapmis olduklari arastirmalar neticesinde Trabzon’da ’Iskender’ soyadi tasiyanlarin soy agacinin Iskender Pasa’ya dayandiginin tespit edildigini belirten Aydogan Iskender "Bu dogrultuda 2006 yilinda Iskenderzadeler Dernegi kuruldu. Dernek olarak 2006 yilindan beri Iskender Ailesi’nin fertlerini bir arada tutabilmek için çalismalarimizi sürdürüyoruz" dedi.

Iskender Pasa’nin torunlarinin agirlikli olarak Trabzon’un Yomra ve Vakfikebir ilçelerinde yasadigini ve sehir disinda da aile fertleri bulundugunu ifade eden Iskender, "Trabzon disinda Artvin’in Hopa ilçesinde, Sakarya-Karasu ve Istanbul’da yine yogun olarak aile fertlerimiz bulunuyor. Dernek olarak zaman zaman bu birlikteliklerimizi saglamak adina ziyaretler yapiyoruz. Iskender ailesi olarak Trabzon’da yaklasik 10 bin nüfusa sahibiz. Istanbul’da agirlikli olarak 3 bin civarinda. Türkiye geneline yayilan nüfus yogunlugumuz ise yaklasik 40 bini buluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA