Içisleri Bakani Soylu Açiklamasi 'Tendürek'in Zirvesinde Kalici Üs Bölgesini Gerçeklestirecegiz'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, tarihinde ilk kez Tendürek bölgesinde geçici üs bölgesi yaptiklarini belirterek, "Allah nasip ederse Tendürek’in zirvesinde kalici üs bölgesini gerçeklestirecegiz" dedi.

Içisleri Bakani Soylu Açiklamasi 'Tendürek'in Zirvesinde Kalici Üs Bölgesini Gerçeklestirecegiz'
Çesitli incelemelerde bulunmak üzere Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin ile Van’a gelen Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Ferit Melen Havalimaninda Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Emin Bilmez, Emniyet Müdürü Atanur Aydin, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Yüksel Yigit, AK Parti Il Baskani Kayhan Türkmenoglu ve protokol üyeleri tarafindan karsilandi. Helikopterle Çaldiran-Iran sinirinda insa edilen güvenlik duvari ve güvenlik yolunu inceleyen Soylu, Tendürek bölgesinde yeni kurulan Soganli Üs Bölgesine geçerek Tuggeneral Yüksel Yigit’ten bilgi aldi. Daha sonra Hangedik Karakolu’na giderek yapimi devam eden güvenlik duvari çalismalarini inceleyen Bakan Soylu, firma yetkililerinden bilgi aldi, askerlerle yemek yedi.

"Bir sinir güvenlik fiziki sistemi olusturuldu"

Bakan Soylu, yaptigi açiklamada, Van’in Iran sinirinda, 178 nolu sinir tasinin hemen yaninda olduklarini söyledi.

Suriye’deki sinir duvarlarindan sonra simdi de dogu sinirlariyla ilgili öncelikle Igdir’da yaklasik 54 kilometre sinir duvarinin tamamlandigini belirten Soylu, söyle konustu:

"Güvenlik açisindan da bize çok büyük katkisi söz konusu oldu. Sadece sinir duvarlari yapilmadi bir sistem olarak hem isiklandirilmasi ayi zamanda sensör ve gece görüsleri, kuleleriyle birlikte bir sinir güvenlik fiziki sistemi olusturuldu. Ardindan 84.5 kilometre de Agri siniri tamamlandi. Bunlarin hepsi de Iran’la ittifak içinde gerçeklestirildi ve orada da çok zor sartlarda çalisma yürütüldü. Bir taraftan hudut birliklerimiz, Türk Silahli Kuvvetleri, diger taraftan da fiziki ve fiili orada Mehmetçiklerimizin korudugu sinir güvenligi, bunlar yapildi. Bizim yaklasik dogu sinirimiz 1182 kilometredir. Bunun önemli bir bölümü elbette sinir duvarlariyla geçilecek degildir. Ama özellikle Van’da 295 kilometrenin yaklasik 64 kilometresi planlandi. 63.1 kilometresi de projelendirildi. 63 kilometresi 3 etap halinde yapilacak. Ayni zamanda sinirda mayinlar da var. Su ada bir mayin temizleme çalismasi yapiliyor. TOKI aynen Igdir ve Agri’da oldugu gibi Çevre ve Sehircilik Bakanligiyla yapmis oldugumuz protokol çerçevesinde gerçeklestiriyor bu duvarlari."

Bölgede yogun bir çalismanin yürütüldügünü, yüklenicilerin 2. etapta 7,5 kilometrelik beton bloklari ürettigini aktaran Bakan Soylu, kar bastirmadan çalismalari tamamlayabilme kabiliyetine sahip olacaklarini ifade etti.

Hakkari’de de yaklasik 45 kilometrelik alanin 20 kilometresinin yolu, ayni zamanda beton bloklarin konulmasinin tamamlandigi bilgisini paylasan Soylu, sunlari kaydetti:

"Insallah o da bu yilin sonuna kadar seri bir sekilde tamamlanacak. Bu alanlar bir taraftan sinir birliklerimiz Türk Silahli Kuvvetleriyle, bir taraftan Valiligimiz, Iller Idaremiz hep birlikte stratejik olarak belirledigimiz alanlardir. Öncelikli alanlardir. Sinir güveligimizi sadece bunlarla mi saglayacagiz? Hayir. Su ana kadar toplam 245 kilometre planlamamiz var bu alan içerisinde. Bunlarin da yaklasik 155 kilometresi tamamlanmis durumda. Diger kalanlari da tamamlayacagiz. Ilk önce Van’dan Hakkari’ye giden Çaldiran hattini yapiyoruz. Daha sonra Hakkari’den baslayip Van’a dogru gelen hatta insallah baslayacagiz. Sayin Cumhurbaskanimizin gerek kabine de gerekse Milli Güvenlik Kurulunda verdigi talimatlar çerçevesinde bu isleyis devam ediyor."

"1 milyar 100 milyon liralik çalisma"

Içisleri Bakani Soylu, 1182 kilometrelik dogu sinirinda yeni bir islem daha gerçeklestirdiklerini bildirerek, "Içisleri Bakanligimizin Avrupa Birligiyle koordinasyon içinde yürüttügü daha sonra da Milli Savunma Bakanligina esas itibariyle devredecegimiz bir islemimiz daha var. Yaklasik su gördügünüz kule gibi bunlarin yüzde 95’i tamamlandi. 141 kule. Igdir, Agri, Van, Hakkari ayni zamanda Kirklareli ve Edirne sinirinda toplam 141 gözetleyici optik kule, 109 bundan bir kademe daha düsük yine ayni hat üzerine haberlesme kulesi. Bunlarin 101’i Van bölgesine ait. En agirlikli yatirim. Bu optik kulelerin ve teknik çalismanin toplam bedeli 108 milyon Avro. Yani yaklasik 1 milyar 100 milyon liraya geliyor. Ayni zamanda operasyon kuleleri. Onlar da yaklasik 89 tane. 330 civarinda da hassas sensör teknik çalismalari söz konusu. Sinira serilen ve aldigi sensörlerle ana kumanda merkezlerine elde ettigi haberi ileten bir çalisma ortaya koyacak. Bir taraftan sinirin öteki tarafindan taciz, terörist hareketlere karsi tedbiri hem insan kaynagimizla, Mehmetçiklerimizle sinir birliklerimizle bunu saglayacagiz hem de onlari bu optik kulelerle, haberlesme kuleleriyle ve biraz önce söyledigim koordinasyon merkezleriyle ve sensörlerle birlikte saglayabilecegimiz bir adimi gerçeklestiriyoruz. Ayni zamanda koordinasyonumuzda Türk Silahli Kuvvetlerine verdigimiz gözetleme araçlarimiz da söz konusu" dedi.

Bu yilin sonuna kadar gerçeklesecek 63.1 kilometrelik toplam sinir duvarlarinin toplam ihale bedelinin 260 milyon lira oldugunu ve TOKI tarafindan yapildigini vurgulayan Soylu, Van sinirina optik kulelerle, yaptiklari diger harcamalarla birlikte yaklasik 750 milyon civarinda bir maliyet ortaya koyacaklarinin altini çizdi.

"Tendürek’in zirvesine kalici üs bölgesini gerçeklestirecegiz"

"Biraz önce Tendürek’e çiktik. Tarihinde ilk Tendürek’te geçici üs bölgesi yaptik. Allah nasip ederse Tendürek’in zirvesinde kalici üs bölgesini gerçeklestirecegiz" diyen Bakan Soylu, söyle devam etti:

"Bu su demektir. Bütün cografya oradaki üs bölgesinin kontrolü altinda olacaktir. Yine önemli bir sey daha gerçeklesti. Volkanik alanlarda temizleme yapiliyor. Bu bölge açisindan hem de güvenlik açisindan büyük bir rahatlik olusturacak. Arkadaslarimizla bir karar daha aldik. Buradaki sinir birliklerimizin hem de sinir köylerimizin kullanmasi açisindan hep beraber bir karar verdik. 500 korucu daha tahsis edecegiz. Onlar da hudut birliklerimize katki saglayacagi kanaatini tasiyorum. Sebebi su, bir taraftan kaçakçilik var, sinir ötesi terörün olusturdugu bir tehdit var, ayni zamanda insan kaçakçiligi, kaçak göç var. Bütün bunlara biraz önce bahsettigim optik kulelerle, sinir duvarlariyla üs bölgeleriyle gerek artiracagimiz korucu kapasitemizle hep beraber bu yil içinde insallah ciddi tedbir alacagimizi düsünüyoruz. Inaniyorum bu tedbirlerle güvelik daha bir noktaya erismis olacak."

"Kaçak göç cazibesini engelleyecek"

Iran’daki mevkidasi Içisleri Bakani’na ve sinir birliklerine tesekkür eden Bakan Soylu, "Çünkü ne Igdir’da ne de Agri’da hudut duvarlarinin yapilmasi konusuna bize en ufak bir zorluk çikarmadilar. Dogrusu birlikte istisare edildi, karar verildi.

Bundan sonra da öyle olacaktir. Bu Iran’a olan kaçak göç cazibesini de yani Türkiye üzerinden bati ülkelerine gidecek kaçak göç cazibesini de engelleyecektir. Çünkü burada tedbiri iyi aldigimizda oraya gelisi de engelleyecektir. Çalismalarda emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Ayni Agri’da yaptigimiz gibi Polis Özel Harekatimizi da özellikle burada sinir duvarinin yapilmasinda konuslandiracagimiz kararini da burada aldigimizi ifade etmek istiyorum. Sahayi gördük, mayin temizlemede ne durumda oldugumuzu gördük" seklinde konustu.

Kaynak: İHA