Bahçesehir Koleji'nden YKS'nin Ikinci Oturumu Olan AYT Degerlendirmesi

Bahçesehir Koleji Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Tugba Aktas: 'Testin geneline baktigimizda, yeterli alan bilgisi olan ve bu bilgileri yorumlayabilen ögrencilerin yapabilecegi bir sinav oldugunu söyleyebiliriz' Bahçesehir Koleji Matematik Bölüm Baskani Taner Kayis: '2020 AYT matematik testinde pandemiden dolayi çikarilan konularin bu sene sinava tekrar dahil edilmesi ile sinavin zorluk seviyesi artmistir'.

Bahçesehir Koleji Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Tugba Aktas, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Türk dili ve edebiyati testine iliskin, "Testin geneline baktigimizda, yeterli alan bilgisi olan ve bu bilgileri yorumlayabilen ögrencilerin yapabilecegi bir sinav oldugunu söyleyebiliriz" ifadesini kullandi.

Bahçesehir Koleji'nden yapilan açiklamada, Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen Yüksekögretim Kurumlari Sinavi'nin (YKS) ikinci oturumu AYT degerlendirildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Bahçesehir Koleji Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Aktas, 18 edebiyat sorusunun bu yil da 2020'deki gibi agirlikli olarak siir konusu etrafinda sekillendigini belirtti.

Aktas, her sinif düzeyine ait kazanimlardan soru sorulmus olmakla birlikte agirligi 10. sinif konularinin olusturdugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Siirin ve (özellikle) divan edebiyatinin agirlikli oldugu sinavda okudugunu anlama mantigi, divan beyitleri üzerinden de sorgulanmaya devam edilmistir. Sorularda, verilen beyitlerde ne anlatilmak istendigi üzerinde durulmustur. Bunun yaninda diger senelerden farkli olarak temel tarih bilgisi gerektiren bir soru ile edebiyat konusunun iliskilendirilmesine dayanan bir soru karsimiza çikmistir. Ögrencinin dogru cevabina ulasabilmesi için 2. Mesrutiyet'in ne zaman ilan edildigini bilmesi ve edebiyat bilgisi ile iliskilendirip sonuca ulasmasi beklenmistir. Testin geneline baktigimizda, yeterli alan bilgisi olan ve bu bilgileri yorumlayabilen ögrencilerin yapabilecegi bir sinav oldugunu söyleyebiliriz."

- "Sinavin zorluk seviyesi artmistir"

Bahçesehir Koleji Matematik Bölüm Baskani Taner Kayis da 2021 AYT matematik sorularinin agirlikli olarak 11. ve 12. siniflarin ögretim programlarini kapsayacak sekilde hazirlandigini aktararak, "2020 AYT matematik testinde pandemiden dolayi çikarilan konularin bu sene sinava tekrar dahil edilmesi ile sinavin zorluk seviyesi artmistir." ifadesini kullandi.

Sinavda kazanim disi soru bulunmamakla birlikte bir soruda birden fazla kazanimin ölçüldügünü ve sorularin güçlük seviyesinin orta ve zor düzeyde bulundugunu söylemenin mümkün oldugunu vurgulayan Kayis, "Bunun yaninda sorularin çok islem adimi gerektiren yapida olmasi da sinavin zorluk düzeyini arttirmistir. Polinom, parabol, maximum-minimum problemleri, problem sorularinin sinavin belirleyici sorulari olacagini söylemek mümkündür. Bu yil da bilgi agirlikli, Milli Egitim Bakanliginin (MEB) açikladigi kazanimlar kapsaminda ve bilgiyi yorumlayan ve islem becerisi yüksek olan ögrencilerin basarili olacagi bir sinav olmustur." ifadelerini kullandi.

Bahçesehir Koleji Geometri Bölüm Baskani Ömer Arat ise 2021 AYT geometri testinde ögretim programi disinda soru bulunmadigini aktararak, "Sinavda üçgen ve dörtgen konularindan herhangi bir soru sorulmamasi sinavin geçen senelere göre farkli yapilandirilmasina, 11.sinif konularinin (çember ve analitik) agirlikli sorulmasina sebep olmustur." ifadesini kullandi.

Arat, geometri sorularindaki yansima-simetri-öteleme ve analitik geometri-üçgen sorularinin sinavin ayirt edici sorulari olacagini bildirdi.

Bahçesehir Koleji Fizik Bölüm Baskani Rafet Sayar, sunlari kaydetti:

"2021 YKS sinavinin AYT fizik sorulari da TYT'deki gibi konuyla ilgili kazanimlarin günlük hayatla iliskilendirildigi, ögrencilerin konu kazanimlarina dair hakimiyetini ölçen ve bilginin yorumlanmasini gerektiren, aralarinda hikayelestirilmis yeni nesil sorularin da oldugu sorulardan olustugu görülmüstür. Sinavin güçlük derecesi olarak orta güçlükte sorulardan olustugunu söyleyebiliriz. Sinavda beklenildigi üzere 11. ve 12. sinif fizik ögretim programlarinda olan konularin kazanimlarini içeren sorular sorulmustur. Geçen yil pandemiden dolayi sinava dahil edilmeyen 12. sinif konularindan dolayi 11. siniflardan 9 soru ve 12. sinif konularindan 5 soru çikmisti."

- "Dün uygulanan TYT sorulari ile benzerlik gösterdigini söyleyebiliriz"

Bahçesehir Koleji Kimya Bölüm Baskani Yasemin Keskin Çinkaya da 2021 AYT kimya sorularindan 8'inin 11. sinif, 5'inin ise 12. sinif kimya kazanimlarini ölçmeye yönelik hazirlandigini bildirdi.

Çinkaya, "Sorularin MEB ögretim programinda yer alan kazanimlara uygun olmasi, soru köklerinde açik net ifadelerin yer almasi, her bir sorunun sadece bir kazanimi ölçmesi, sorularin kolay ve orta güçlük düzeyinde olmasindan dolayi dün uygulanan TYT sorulari ile benzerlik gösterdigini söyleyebiliriz." degerlendirmesine bulundu.

Çinkaya, kimya sorularindan 5'inin islem becerileri gerektiren, kalan sorularin ise bilgi ve kavrama düzeyindeki sorular oldugunu belirtti.

Bahçesehir Koleji Biyoloji Bölüm Baskani Melike Kiliç, sunlari kaydetti:

"2021 AYT biyoloji testinde 11. sinif ögretim programina ait insan fizyolojisi, komünite ve popülasyon ekolojisi ünitelerine ait toplam 7 soru, 12. sinif ögretim programina ait genden proteine, bitki biyolojisi ve canlilarda enerji dönüsümleri ünitelerinden toplam 6 soru sorulmustur. Sorular, MEB Ögretim Programi kazanimlarina uygun olup anlasilir ve net bir dille ifade edilmistir. Grafik yorumlama gerektiren bir soru disinda, digerleri biyoloji dersi alan bilgisini ölçmektedir. Sorular zorluk derecesine göre orta düzeydedir. 2020 AYT testi ile karsilastirildiginda sinava iyi hazirlanan ögrenciler tarafindan daha rahat çözülebildigi düsünülmektedir."

- "Güçlük derecesini zor olarak degerlendirebiliriz"

Bahçesehir Koleji Tarih Bölüm Baskani Kahar Alkan da AYT-1 tarih testinin; 9. sinif ögretim programindan 4 soru, 11. sinif ögretim programindan 2 soru, 12. sinif ögretim programindan ise 4 soru olarak hazirlandigini aktararak, "Önceki yillardan farkli olarak AYT-1 kisminda 10. sinif ögretim programindan soru sorulmamistir. Sinavdaki sorularin 2'si yorum gerektiren sorulardan olusurken 8 sorunun çözümü için kavram bilgisi gerekmektedir." ifadelerini kullandi.

Bu durumun sinavin güçlük düzeyinin yüksek olmasina neden oldugunu vurgulayan Alkan, su degerlendirmelerde bulundu:

"AYT-1 tarih sorularinda ilk Müslüman Türk devletleri ile Milli Mücadele dönemini kapsayan kazanimlardan gelen sorularin sinavin belirleyici sorulari oldugu söylenebilir. AYT-2 tarih testi; 9. sinif ögretim programindan 4 soru, 10. sinif ögretim programindan 2 soru, 11. sinif ögretim programindan 2 soru, 12. sinif ögretim programindan ise 4 soru olarak hazirlanmistir. AYT-2 tarih sorularinin tamami kavram bilgisi ölçen sorulardan olustugundan güçlük derecesini zor olarak degerlendirebiliriz. Ilk ve orta çagda Türk devletleri ile Milli Mücadele dönemini kapsayan kazanimlardan gelen sorularin sinavin belirleyici sorulari oldugu söylenebilir. AYT tarih sorularinin geneline bakildiginda (AYT-1/2) daha önceki yillarda hazirlanmis güncel konulari kapsayan ve harita okuma, eslestirme, grafik yorumlama gibi yeni nesil soru tarzlarina yer verilmedigi görülmüstür. Ögretim programlari disi kazanimlardan soru olmamakla birlikte 12. sinif ögretim programina yeni eklenen kazanimlardan ise soru sorulmadigini söyleyebiliriz."

- "Harita kullanma ve tanima becerisinin önemini ortaya koymustur"

Bahçesehir Koleji Cografya Bölüm Baskani Ümit Soykan ise AYT testleri cografya sorularinin sinif seviyelerine göre dagilimlarina bakildiginda, 11. sinif ve 12. sinif ögretim programi kazanimlarinin hem sosyal bilimler-1 testinde hem de sosyal bilimler-2 testinde esit oranda dagildiginin görüldügünü bildirdi.

Soykan, "Ünite bazinda sorularin dagilimina bakildiginda ise her iki testte de dogal sistemler ve çevre toplum ünitelerine ait konulara yer verildigi görülmekle birlikte 'beseri sistemler ve küresel ortam: bölgeler ve ülkeler' ünitelerinin agirligi dikkat çekmektedir. Sorularda dünya ve Türkiye haritalarina yer verilmis olmasi, harita kullanma ve tanima becerisinin önemini ortaya koymustur." ifadelerini kullandi.

Bahçesehir Koleji Felsefe Bölüm Baskani Filiz Yildirim, "Felsefe sorulari, TYT felsefe sorularina benzer tarzda ve determinizm ile ilgili bir soru disindaki diger sorular ögrencilerin okudugunu anlama ve alan bilgisini ölçmeye yönelik olarak hazirlanmis, paragraflarin içinde cevaplarin bulunabilmesi için küçük ipuçlarina da yer verilmistir. Determinizm sorusu paragraf sorusu gibi görünse de seçeneklerde yer alan felsefi terimleri bilmek gerekir." degerlendirmesinde bulundu.

Bahçesehir Koleji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Baskani Büsra Örer de 2021 AYT din kültürü ve ahlak bilgisi testindeki soru dagiliminin 9. ve 10. sinif ögretim programindan birer soru, 11. ve 12. sinif ögretim programlarindan ikiser soru olacak sekilde hazirlandigini, kazanimlarin ögretim programina uygun oldugunu belirtti.

Örer, "Sorularin hepsi kavram bilgisi gerektirmektedir. Bu nedenle din kültürü ve ahlak bilgisi alan bilgisi eksigi olan ögrenciler seçenekleri eleyerek veya yorum yaparak sonuca ulasamayacaklardir. Genel olarak düzenli çalisan, kavram bilgisi yüksek olan ögrencilerin çözebilecegi nitelikte, ayirt ediciligi yüksek olan sorularin oldugunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA