Türkiye Ile Ispanya'nin Bask Bölgesi Arasindaki Ekonomik Iliskilerin Ivme Kazanmasi Bekleniyor

Bask bölgesine 3 günlük ziyaret yapan Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar: 'Henüz daha Madrid’e dönüs yolunda somut talepler almaya basladik ve çok memnun olduk'.

Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi olarak 1,5 ay önce görevine baslayan Dr. Burak Akçapar, 22-25 Haziran tarihlerinde Bask özerk bölgesine yaptigi ziyaretlerin ekonomik, siyasi ve kültürel anlamda çok olumlu geçtigini söyledi.

Baskent Madrid disina ilk resmi ziyaretini Bask bölgesine yapan Akçapar, AA muhabirine yaptigi açiklamada, temaslarinda özellikle yeni ticaret kalemlerinin açilmasinin yani sira deger ve tedarik zincirlerinin yeniden sekillenmesi sürecinde, bir üretim merkezi olarak Türkiye’nin sundugu imkan ve firsatlari vurguladigini ifade etti.

"Henüz daha Madrid’e dönüs yolunda somut talepler almaya basladik ve çok memnun olduk." diyen Akçapar; San Sebastian, Bilbao ve Vitoria kentlerinde Ticaret Odalari ile Bask Ticaret ve Yatirim Ajansi ile yaptigi toplantilarda mevcut durum degerlendirilerek karsilikli ticaret ve yatirim imkanlari üzerinde görüs alisverisinde bulunuldugunu kaydetti.

Bask ziyaretinin normal sartlarda geçen yil yapilmasinin öngörüldügünü ancak salgindan dolayi bu döneme ertelendigini aktaran Akçapar, bölgeyle ikili ekonomik ve ticari iliskilerin mevcut potansiyelin gerisinde olmasinin da bu ziyareti önemli kilan bir unsur oldugunu vurguladi.

Büyükelçi Akçapar, Bask bölgesindeki firmalarin uluslararasilasma ve gelismislik düzeyleri kapsaminda, sektörel boyutta iliskilerin gelistirilmesi ve hedef sektörler seçilerek is birligi yapilmasi üzerinde hemfikir olundugunu ifade etti.

Sektörleri birbiriyle tanistiracak ve yakinlastiracak ortak bir çalisma yürütülmesi hususunda karar aldiklarini söyleyen Akçapar, mevcut is birliklerinin yogunlastirilmasinin yani sira Türkiye'deki yatirimlar ve ikili ticaretin artirilmasini teminen etkin bir tanitim yapilabilmesi amaciyla çevrim içi seminerler ve çalistaylarin kisa ve orta vadede düzenlenmesinin öngörüldügünü belirtti.

Bask'in Ispanya’nin baslica sanayilesmis bölgelerinden biri oldugunu hatirlatan Akçapar, "Salginin küresel tedarik/deger zincirlerinin güvenilirligi ile ulasilabilirligin önemini ortaya çikardigi bu yeni ortamda, ülkemizle saglik, otomotiv, bilgi teknolojileri, elektrikli esya, endüstriyel makine, ev esyalari, havacilik, ulasim, ambalaj sanayi ve enerji gibi sektörlerde birbirini tamamlayacak sekilde is birligine gidilmesi de üzerinde görüs birligi saglanan bir diger alan olmustur." seklinde konustu.

Büyükelçi, ziyarette ayrica, Türkiye’de yatirimi olan veya yatirim yapmak isteyen Bask bölgesindeki firmalarla da görüsüldügünü, Türkiye’deki yatirim olanaklari ve tesvikler hakkinda bilgilendirmede yapildigini, mevcut yatirimlarin ilerletilmesi hususunda yeni baglantilar kurularak iliskilerin kuvvetlendirildigini söyledi.

Diger yandan Bask Özerk Hükümet Baskani Inigo Urkullu ile de görüstügünü belirten Büyükelçi Akçapar, "Türkiye-Ispanya arasinda her alanda mevcut olan çok iyi düzeydeki iliskiler çerçevesinde, Bask bölgesiyle de iliskilerin farkli alanlarda gelistirilmesini için yeni imkanlar yaratilmasi konusunda hem fikir olduk. Ayrica iliskileri olumsuz etkileme potansiyeli olan hususlari da önceden degerlendirme gerekliliginde mutabik kaldik." dedi.

Egitim ve kültür alanlarindaki iliskilerin de artirilmasi için San Sebastian ve Bilbao belediye baskanlari ve Deusto Üniversitesi rektörüyle görüsmeler yaptigini ifade eden Akçapar, Bask bölgesinin ve Türkiye'nin terörle mücadelesi kapsaminda Terör Kurbanlari Anma Merkezini de ziyaret ettigini aktardi.

Büyükelçi Akçapar, Bask yerel basinina da mülakatlar vererek Türkiye’nin bölgesel iliskileri, Ispanya ile iliskileri, Türkiye-AB iliskileri, Türkiye'nin dis politikadaki tutum ve hedefleri hakkinda kapsamli bilgilendirme yaptigini kaydetti.
Kaynak: AA