Senegal'de Ceza Kanunundaki Tartismali Degisiklik Teklifi Meclisten Geçti

Yeni degisiklige göre kamu düzenini bozan eylemler, terör suçu olarak degerlendirilecek.

Senegal'de kamu düzenini bozan eylemlerin, terör suçu kapsaminda degerlendirmesine olanak saglayan kanun degisikligi meclisten geçti.

Ceza kanunundaki degisiklik teklifi, meclis Genel Kurulunda iktidar ve muhalefet partilerinin vekilleri tarafindan tartisildi.

Tüm gün süren tartismalar sonucu yapilan oylamada, degisik teklifi oy çokluguyla kabul edildi.

Yeni degisiklige göre kamu düzenini ciddi ölçüde aksatan eylemler, terör suçu olarak degerlendirilecek.

Degisiklik, meclise sunuldugu andan itibaren özellikle muhalif partiler ve sivil toplum örgütleri tarafindan tepkiyle karsilandi.

Bazi vekiller Cumhurbaskani Macky Sall'i "gösteri yapma özgürlügüne müdahale etmekle" suçlarken, Sall ise bunun terörle mücadelede atilmasi gereken bir adim oldugunu söyledi.

Muhalefet partileri ve sivil toplum örgütlerinin olusturdugu Demokrasiyi Savunma Hareketi (M2D-Aar Sunu Democratie) tarafindan yapilan açiklamada ise degisikligin "demokrasiyi öldürecegi" belirtilirken, bundan sonra en ufak bir muhalif hareketin terör faaliyeti olarak degerlendirilebilecegi savunuldu.

Muhalif Çalisma, Etik ve Kardeslik için Senegal Yurtseverligi Partisi PASTEF lideri Ousmane Sonko destekçileri de gün boyu meclis etrafinda bekledi.

Baskent Dakar'da bazi ana caddelerde trafikte ciddi aksamalar yasanirken, sehrin birçok noktasinda güvenlik güçleri olasi bir gösteri için hazir bekletildi.

Mart ayinda da tecavüzle suçlanan Sonko'nun dokunulmazliginin kaldirilmasinin ardindan çikan sokak olaylarinda en az 15 kisi yasamini yitirmis, basta Dakar olmak üzere birçok sehirde ülke tarihinde görülmemis siddet ve yagma olaylari yasanmisti.

Kaynak: AA