Aydin Mimarlar Odasi Yetkisiz Isletmelere Savas Açti

Aydin Mimarlar Odasi Baskani Cemre Sahin Kazici, Aydin’da yetkisi olmadigi halde ticarethane isimlerinde mimarlik unvanini kullanan isletmelere karsi mücadele baslatti.

Aydin Mimarlar Odasi Yetkisiz Isletmelere Savas Açti
Aydin Mimarlar Odasi, mimarlik mesleginin sagladigi prestijden menfaat saglamak için ticarethane tabelalarinda yetkisi olmadan mimarlik unvanini kullanan isletmelere karsi harekete geçti. Konuyla ilgili açiklamasinda, Aydin’da mimarlik unvanini kullanan sayisiz isletmeyle karsi karsiya olduklarini söyleyen Aydin Mimarlar Odasi Baskani Kazici, Aydinli vatandaslarin kandirilmasinin önüne geçmek ve meslek itibarini korumak amaciyla baslattiklari mücadeleyi kararlilikla sürdüreceklerini belirtti.

“Yasal açik var”

Açiklamasinda, meslektaslarinin küçük yaslardan itibaren büyük çaba ve basarilarla mimarlik bölümlerini kazandigina vurgu yapan Baskan Kazici, "Meslektaslarimiz zorlu egitim sürecini basariyla tamamlayarak ‘mimarlik derecesini yasalarca taninan bütün yetkileriyle birlikte almaya’ hak kazaniyor. Mühendislik ve Mimarlik Kanunumuz geregince de sadece bu hakki kazanmis kisilerin sahipligi veya ortakligindaki sirketler ‘mimarlik’ unvanini kullanilabiliyor. Ancak prosedürü azaltmak amaciyla olsa gerek, Türk Ticaret Kanunu’nda mimarlik ünvanli sirket kurulurken mimarlik diplomasi isteme zorunlulugu bulunmuyor. Yasamizdaki bu açik, mimarlik unvanini kullanmaya hak kazanmamis, belki ilkokul mezunu bile olmayan isletmecinin, “kim denetleyecek, fark edilmez nasilsa” düsüncesiyle ticaret isimlerine ‘mimarlik’ unvanini eklemesine sebebiyet veriyor" ifadelerini kullandi.

“Kamu davasi açacagiz”

Mimarlik unvanini kullanan kisilerin vatandasta ‘mimarlik hizmeti aliyorum’ yanilgisi olusturdugunu söyleyen Baskan Kazici, “Mimarlik mesleginin sagladigi güvenilirlik ve prestijden ticari fayda saglamak amaciyla bunu yapiyorlar ancak vatandaslari dolandirdiklari gibi mimar olmadiklari ve dolayisiyla mimarlik bilgisi ve meslek etigine sahip olmadiklari için meslek itibarimizi da son derece olumsuz yönde etkiliyorlar. Elbette hukuki süreç sonucunda bu unvan ellerinden aliniyor ve büyük cezai yaptirima çarpitiliyorlar. Elimizdeki emsal kararlarla bu sekilde hukuka aykiri biçimde açilan tüm ticarethaneleri uyariyoruz. Ticaret isimlerindeki mimarlik unvanlarini kaldirmadiklari takdirde Mühendislik ve Mimarlik Kanunu’na ve TCK’nin ilgili maddelerine muhalefet suçundan kamu davasi açilacagini bildiriyoruz" dedi.

“Yasal açik kapatilmalidir”

Konuyla ilgili mücadele baslattiklarini belirten Kazici, " Bugün, her kagida iki çizgi çekebilenin ‘mimarlik’ unvaniyla islettikleri ticarethanelerinden tutun da, nalburlardan dekorasyon firmalarina, kapi pencere üreticilerinden ucuzluk pazarlarina kadar yetkisi olmadigi halde mimarlik unvanini kullanan sayisiz isletmeyle karsi karsiyayiz. Biz Aydin Mimarlar Odasi olarak vatandasimizin kandirilmasinin önüne geçmek ve meslek itibarimizi korumak amaciyla Aydin’da bu mücadeleyi kararlilikla sürdürecegiz, ancak daha öncelikli olan Türk Ticaret Kanunu’ndan kaynakli bu yasal açigin kapatilmasidir. Devletimizin bu konuda ivedilikle çalisma yapmasini talep ediyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA