ABD Disisleri Müstesari Babel Hava Sinir Kapsinin Açilmasinda Rusya Ile Çalisabileceklerini Söyledi

ABD Yakin Dogu Asya Islerinden Sorumlu Disisleri Müstesari Joey Hood, Türkiye ile Suriye arasindaki Babel Hava sinir kapisinin insani yardimlar için açik tutulmasina iliskin Rusya ile çalismaya olumlu baktiklarini söyledi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in Suriye krizine iliskin Italya'da katilacagi toplanti öncesinde gazetecilere bilgi veren Hood, yaklasik 1 milyon 400 bin Suriye'liye insani yardim ulastirmak için Türkiye ile Suriye arasindaki Babel Hava sinir geçis noktasi da gündeme geldi.

Hood, sinir geçis noktasinin açik tutulmasi konusunda iyimser olup olmadigina iliskin bir soruya "Buna yanitim evettir. Burada, ülkede yardima muhtaç Suriyelilere insani yardim saglanmasi konusunda Rusya ile yapici bir sekilde çalisma firsati görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Suriye'de milyonlarca insanin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini karsisinda yardima muhtaç oldugunu belirten Hood, "Bu büyüyen bir insani sorun ve kimsenin bunun daha da kötülesmesini görmek istemedigini düsünüyorum." dedi.

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, sali günü Rusya'nin Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki toplantida veto yetkisini kullanarak 10 Temmuz'da sona erecek olan sinir geçis iznini engelleyebilecegini ima etmisti.

Ocak 2020'den bu yana Rusya, insani yardim için sinir geçislerinin sayisini dörtten bire indirmek için veto yetkisini kullanmisti.

Moskova, insani yardimin Besar Esad rejimi tarafindan kontrol edilen Sam üzerinden saglanmasi gerektigini savunuyor.

Kaynak: AA