Zeytinburnu Belediye Baskani Arisoy Açiklamasi 'Belediyeler Kültürel Mirasin Korunmasinda Büyük Pay Sahibi'

Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy, bu yil besincisi düzenlenen Heritage Istanbul'a konuk oldu.

Lütfi Kirdar Gösteri Merkezinde "Tarihi Belediyeler Paneli"ne konusmaci olarak katilan Arisoy, sunumunda 'Kazliçesme Sanat'a dönüstürülen bina içerisindeki restorasyon sürecinde bulunan Geç Roma - Erken Bizans dönemine ait mozaikleri anlatti.

Arisoy, panel sonrasi AA muhabirine yaptigi açiklamada, sunlari kaydetti:

"Bugün 5. Heritage Istanbul'a Zeytinburnu Kazliçesme Sanat'i anlatmak için geldim. Bildiginiz üzere Zeytinburnu'nda uzun yillar Zeytinburnu Belediye Baskanligi olarak kullanilan binayi restore ettikten sonra kültür fonksiyonuna tahsis ettik. Restorasyon esnasinda mozaik bulundu. Giris katini sergi salonu olarak Mozaik Müzesi, son katini da sanat kütüphanesi olarak tefris ettik. Istanbul'a yeni bir kültür sanat mekani kazandirdigimizi, ayrica mozaigin kesfinin Istanbul'un tarihine yeni bir katki, yeni bir taniklik oldugunu düsünüyoruz. Ben bu fuara daha önce baska vesilelerle gelmistim. Bugün Zeytinburnu Belediye Baskani sifatiyla katilmaktan son derece memnun oldum. Emegi geçenleri kutluyor, katkida bulunanlara tesekkür ediyorum."

- "Istanbul'a sur disinda ilk defa bir mozaik müzesi kazandiracagiz"

Kültürel mirasin korunmasinda belediyeciligin önemine deginen Arisoy, "Daha önce Zeytinburnu Belediyesi'nde görev yaptigim dönemlerde sur boyunca 25'e yakin irili ufakli kültür varligini restore ettik. Bir kismi harap haldeydi baska kurumlara restore ettirttik. Bir kismi yeni fonksiyonlar kazandi. Belediyeler kültürel mirasin, kültür varliginin korunmasinda, gelecek nesillere aktarilmasinda son derece büyük pay sahibidir. Bunlari bakanliklarla ve ilgili kurum ve kuruluslarla, en önemlisi de hemserilerimizle is birligi halinde yapmak zorundayiz." dedi.

Arisoy, 2018 yilinda kesfedilen mozaik motiflerinin disarida da devam ettigini gördükleri için kazi alanini genislettiklerini belirterek, "Mozaik bulundu, bununla ilgili bütün kurul kararlari tamamlandi. Önümüzdeki günlerde disarida kesfettigimiz mozaigin konservasyonu ve koruyucu konstrüksiyonu için çalismalara baslayacagiz. En kisa zamanda Istanbul'a sur disinda ilk defa bir mozaik müzesi kazandiracagiz. Bunun için de çok mutluyuz." diye konustu.

Kaynak: AA