Uzmanlardan YKS Öncesi Beslenme Uyarisi

Hafta sonu yapilacak olan 2021 Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) öncesi Hayat Hastanesi Diyetisyeni Selime Aladag ögrencilere dogru beslenme uyarisi yapti.

Uzmanlardan YKS Öncesi Beslenme Uyarisi
Milyonlarca adayin iyi bir üniversiteye girmek için ter dökecegi sinav öncesi beslenmenin çok önemli oldugunu ifade eden Aladag, sinav öncesi ve sinav sabahlari yapilmasi gereken dogru beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu. Aladag, “Ögün atlamayin, riskli yiyecek ve içecekler tüketmeyin, kafein içeren içeceklere dikkat edin. Sinav sabahi ise hafif bir kahvalti yapin, beynin aktivitesini düsüren ve sindirimi güçlestiren besinlerden kaçinin ve mutlaka sivi tüketin” diye konustu.

Pandeminin en çok ögrencileri etkiledigini ifade eden Aladag, bu süreçte uzaktan egitime geçilmesi ve bu degisikligin olusturdugu stresin; özellikle YKS sinavina hazirlanan ögrencilerin yeme davranislarinda, uyku düzenlerinde ve sosyal hayatlarinda önemli degisikliklere yol açtigini söyledi.



Sinav öncesi beslenme önerilerinde bulunan Aladag, “Beynin performansinin en iyi sekilde olmasi için besinden alinan enerjinin yaninda uykudan alinan enerjinin de önemi büyüktür. Bu dönemde ögrenciler uyanik kalabilmek için genelde kafein içeren kahve, çay ve gazli içeceklere basvururlar. Bu içecekler huzursuzluk, çarpinti, uykusuzluk gibi sorunlara yol açarak sinir sistemini uyarmaktadir. O yüzden kafein içeren içecekler azaltilmali ve uyku düzeni oturtulmaya çalisilmalidir. Herhangi bir gida zehirlenmesi veya besin intoleransina karsi mutlaka evde taze gidalar ile hazirlanmis yemek yenilmelidir. Beslenme ritüeliniz disinda çevreden duyulan ve daha önceden denenmemis yiyecek, içecek ve gida takviyelerinin vücudunuza olan olasi etkileri bilinmediginden tercih edilmemelidir. Mide rahatsizliklarina ve hazimsizlik sorunlarina sebep olabileceginden dolayi aksam yemeginde kizartma, hamur isleri, çok yagli ve agir soslu yemekler tercih edilmemeli, mümkün oldugunca az islenmis ve sade besinler tercih edilmelidir" dedi.

Aladag, sinavdan özellikle bir gün önce; kurubaklagil, lahana, pirasa, kereviz, bezelye, bulgur pilavi, kisir, mercimek köftesi gibi besinlerin gaz problemine neden olabileceginden tüketilmemesi gerektigini söyledi.



Sinav aksami yemegi için örnek bir menü de paylasan Aladag, “Sinav aksami örnek menüde; izgara dana bonfile/biftek/balik, zeytinyagli enginar, bol yesillikli zeytinyagli salata, 1-2 dilim tam bugday ekmegi veya 3 yemek kasigi yagsiz makarna ve ayrica gece ara ögünü olarak ilik süt ile çig badem tüketilebilir” ifadelerini kullandi.

Sinav sabahi beslenme önerilerinden de bahseden Aladag, “Normalde kahvalti yapma aliskanliginiz yoksa veya stresliyken yemek yiyemiyor olsaniz bile sinav sabahi hafif de olsa bir seyler yemek için kendinizi zorlamalisiniz. Beyni kuvvetlendiren ve odaklanmayi arttiran besinler tüketilmeli. B vitaminin yogun oldugu süt ürünlerinden zengin bir kahvalti edilmeli, ayrica kahvalti badem, findik, ceviz, yer fistigi, avokado ile zenginlestirilmelidir. Yine beyaz ekmek yerine B vitamininden zengin tam tahilli ya da çavdarli ekmek tercih edilebilir. Beyin aktivitesini düsüren ve sindirimi güçlestiren besinlerden kaçinilmali. Sinav sabahi daha dinç hissetmek ve uyku açmak adina kafein miktari yüksek Türk kahvesi ya da filtre kahve gibi içecekler tercih edilmemelidir. Sivi alimina dikkat edilmeli. Vücudun hidarete olmasi ve konsantrasyonun saglanmasi açisindan yine su tüketimi oldukça önemlidir. Sinav sirasinda tuvalet ihtiyacinin artmamasi için su asiriya kaçmadan yudum yudum tüketilmelidir” seklinde konustu.

Sinav sabahi kahvalti menüsü örnegi de veren Aladag, “1 bardak taze sikilmis elma suyu, 1 adet haslanmis yumurta veya yagsiz omlet, 1-2 dilim az yagli beyaz peynir, 4-5 adet az tuzlu zeytin, 1 tam ceviz içi + 2-3 adet çig findik + 4 adet kuru erik, sögüs domates, salatalik, biber, maydanoz, 1-2 dilim tam bugday/çavdar ekmegi. Sinava girmeden yarim saat önce; bir avuç kadar kuru meyve, ceviz, findik ve badem ya da küçük kepekli bisküvi tüketilebilir” diyerek sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA