TAB Genel Baskani Sahin Açiklamasi 'Arilarin Sigortasini Attirmayin'

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi (TAB) Baskani Ziya Sahin, “Tarimin sigortasi ari, arilarin sigortasini attirmayin. Sorunlarin çözümü çok önemli” dedi.

TAB Genel Baskani Sahin Açiklamasi 'Arilarin Sigortasini Attirmayin'
Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi ve Güvenilir Ürün Platformu, ari ürünleri ve aricilikla ilgili sektörün bütün bilesenlerini bir araya getirdi. Pandemi dolayisiyla dijital ortamda gerçeklestirilen toplantida ariciligin dünü, bugünü ve yarini konusuldu. Birlik baskanlarinin, sektörün bilesenlerinin katildigi toplantida konusan Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin, “Tarimin sigortasi ari, arilarin sigortasini attirmayin. Sorunlarin çözümü çok önemli” dedi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan TAB Baskani Sahin, “Dününü unutanlar bugünün kiymetini bilemezler” atasözünü hatirlatarak basladigi konusmasinda, “Gerçekten bizim kitle olarak dünü hiç unutmadan bugünün kiymetini bilerek yarinlara dogru kosmamiz gerekiyor. Bugün Türkiye olarak 8.1 milyon arili kovan, 104 bin ton bal üretimi, 81 bin aricilik isletmesi, ve 450 bin ana ariya sahibiz. Koloni sayisinin ve arici sayisinin artmasindan dolayi ariciliktaki problemler artmaktaydi. Örgütlenme ile bu problemlerin çözülebilecegi öngörülerek Ari Yetistiricileri Birlikleri kurulmaya baslandi ve 2003 yilinda Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi kuruldu. Su anda 79 ilde 72 binin üzerindeki üye aricisi ile TAB, ülkemizde aricilik sektörünü temsil eden en büyük sivil toplum kurulusudur. TAB olarak Ulusal Standart/Teblig Çalismalari, Uluslararasi Standartlar Organizasyonu (ISO), birçok ulusal ve uluslararasi projeyi basari ile sürdürdük ve sürdürmeye de devam ediyoruz. Ülkemizde aricilik örgütlenmesi dünya ile kiyaslandiginda 100 yil sonra baslamasina ragmen TAB, ülkemiz ariciligini 18 yilda dünya ariciligina entegre etmeyi basardi. Aricilik Kayit Sistemi (AKS) olusturuldu ve ülkedeki tüm kovanlar ve aricilar kayit altina alinmistir. Su an aricilarimizin yüzde 99’u sisteme kayitlidir” dedi.



“Tekellesmenin önüne ‘sözlesmeli aricilik’ ile geçebiliriz”

Sahin, TAB-Bakanlik is birligi ile dünyaya örnek olacak bir sistem olusturuldugunu belirterek, sözlerini söyle devam etti:

“En az Manuka bali kadar degerli olan çam balimiz ile ilgili arastirmalar yaparak degerinin anlasilmasina ve uluslararasi taninirliginin arttirilmasina yönelik çalismalar yapildi. Dünden bugüne koloni sayisi yüzde 300 artmasina ragmen üretim alanlari ayni oranda artmadigi, aksine azaldigi için aricilarimizin kovan basina elde ettigi verim azaldi. Bununla beraber gezginci aricilik artmis, bu da ürün maliyetlerinin artmasina neden olmustur. Küresel iklim degisikliginden dolayi aricilarimiz ciddi ürün ve koloni kayiplariyla karsi karsiya kalmaktadir. Aricilikta en büyük problem olan pazarlama problemi ve tekellesme hala devam etmektedir. TAB olarak bu durumu sözlesmeli aricilik faaliyetlerinin yürütülmesi ile çözüme kavusturmak için çalismalarimiz devam etmektedir. Birliklerimiz de, aricilarimiza güncel aricilik yöntemleri konusunda egitimler verilmesi, güvenli girdi temininin saglanmasi ve ürünlerini pazarlama konularinda yardimci olmakta, kamu ile arici arasinda iletisimin etkili yürütülmesini saglamaktadir. Kisacasi tarimin sigortasi ari, arinin sigortasi birliklerdir. Lütfen arilarin sigortasini attirmayin.”

"Türkiye ariciligini dünyaya ulastirmaya çalisiyoruz"

Uluslararasi çalismalar ve Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi’nin vizyonuna da deginen TAB Genel Baskani Ziya Sahin, “Bizim yaptigimiz projelerin bugün belki karsiligi görülmeyebilir. Ancak bizim bütün projelerimiz bugünümüz oldugu kadar en temeli de gelecegimizdir. Gelecegimizi kurtarmamiz lazim. Günübirlik yasamamamiz lazim. Günübirlik yasayarak siz sektörü mutlu edemezsiniz. Bugün gelir geçer ama yarinlarimizi kurtarmamiz lazim. Yarinlari kurtarmanin yolu da aricilik sektörü olarak ari ürünlerimizin mutlaka yasadigimiz cografyada üretimini yaptigimiz cografyada stardardini yapmamiz ve bunlari literatür kaynaklarina geçirmemiz gerekiyor. Literatür kaynaklarina geçmeyen AR-GE’lerin hiçbir önemi yok. Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi bugün bunu çalisiyor. Çam balini yaptik bitti. Çam bali uluslararasi literatür kaynaklara girmek üzere. Sirada diger ballarimiz, diger projelerimiz var. Biz 2 yildir ISO diyoruz. Ama ISO’nun ne oldugunu hala kimse bilmiyor. Eger uluslararasi standartlarda ürünlerimizi yerlestiremezsek, rekabetini saglayamazsak gelecekte bu ürünler elinizde kalir. Ülkede tüketemezsiniz. Peki sahte ürünleri neden çalisiyoruz? Eger dünyaya ürün satacaksak, dünya ölçeginde olmasi gerekiyor. Yaptigimiz çalismalarimizin hepsi gelecekle ilgili. Türkiye ariciligini dünyaya ulastirmaya çalisiyoruz” diye konustu.

Toplantida konusan TBMM Tarim Komisyonu Baskani Prof. Dr. Yunus Kiliç da, aricilikta birliklerin önemine deginerek, "Üretilen bal patentlenebilsin, izi sürülebilsin, analizleri yapilabilsin ve o kazanci sadece aricinin cebine girsin ve insanlar mesela aricilar birliginin mührünün bulundugu baldan baskasina güvenmesin ki en azindan gayri mesru ticaret kendiliginden ortadan kalkmis olsun. Hem de bu emegi veren, bununla hayatini devam ettiren, yasamini buna baglamis olan aricinin cebine para girsin” dedi.



"Birliklere ciddi destegim var"

Konusmasinda birlikler konusuna da deginen Kiliç, “Birliklerin Aricilikta Kayit Sistemi (AKS) kaldiriliyor gibi bir endiseleri var. Evet ben bazi seylerin yasandigi günleri hatirliyorum. Fakat ben bunun aksini savunan ve su andaki halihazirda bulunan durumu güçlendirmeye çalisan biriyim. Burada kabullenilmis ve ilerletilmis bir süreç var. Bundan geriye dönülmemesi gerektigi ile alakali ciddi benim destegim var. Birliklere karsi bakista yer yer dalgalanmalar olusuyor. Ama merak etmesinler yerine oturacaktir” ifadelerini kullandi.

Toplantiya çok sayida birlik üyesi, baskani ve bilim adami katilarak görüslerini açikladi.

Sektörün önde gelen isimlerinin de katildigi toplantida Gida Yüksek Mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci ari ürünlerinin gelecegi ile ilgili bilgiler verdi ve Türkiye’nin bu alanda dünya lideri olmasinin mümkün oldugunu vurguladi.
Kaynak: İHA