(ÖZEL) Kopartilmasinin Cezasi 80 Bin Lira Olan Endemik Kardelen Bitkisinin Kozmetik Ve Saglik Sektörü Için Sökümü Basladi

Endemik bir bitki olan ve çevre kanunu ile koruma altina alinip kopartilmasinin cezasi 80 bin lire olan kardelenler, kozmetik ve saglik sektöründe kullanilmak üzere Tarim ve Orman Bakanligi kontrolünde sökülmeye baslandi. Toroslarda Tarim ve Orman Bakanligi kontrolünde 5 bin 500 adet kardelen sogani söküldü.

(ÖZEL) Kopartilmasinin Cezasi 80 Bin Lira Olan Endemik Kardelen Bitkisinin Kozmetik Ve Saglik Sektörü Için Sökümü Basladi
Koparan ve ticari amaçla zarar verip soganlarindan kökleyenlere mevcut cezanin üç kati para cezasi uygulandigi kardelenlerin saglik ve kozmetik sektörü için yolculugu Antalya’dan basladi.

Antalya’nin Akseki ilçesinin Çimi, Çanakpinar ve Geyran yaylalarinda dogal ortamda yetisen kardelen çiçeklerinin soganlarinin sökümü yapildi. Süs bitkisi olarak kullanilan kardelen sogani, kozmetik sanayinin yani sira çiçek ve çocuk felci asisi yapiminda da kullanilmasi nedeniyle, ihracatçi firmalar tarafindan Tarim Bakanliginin izni ile Hollanda’ya ihraç ediliyor.

Çimi, Çanakpinar ve Geyran yaylalarinda bazi yillarda koruma altina alinan kardelen soganlari, bu yil Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan ihracatçi firmalara Akseki’nin Çimi, Çanakpinar ve Geyran yaylalarinda 5 bin 500 kilo kilogram kardelen sogani söküm izni verildi.

Söküm islemleri, Akseki Orman Isletme Müdürlügü ekipleri denetiminde yapiliyor. Göçerlerden kardelen soganlarini alan ihracatçi firma yetkilileri kardelen soganlarini elekle eleyip 4 santimetre ve üzerindeki kardelen soganlarini aliyor. Elek altlarini ise yeniden doga ile bulusturuyorlar. Ihracatçi firmalarin Orman Isletme Müdürlügüne topladiklari kardelen soganinin bir kilogrami için bir lira 42 kurus ödeyecekleri kaydedildi.

Yillardir kardelen sogani ihracati yapan Baykal Veliagagil, Akseki’nin Çimi, Çanakpinar ve Geyran Yaylalarindan Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan kotali olarak toplam 5 bin 500 kilogram kardelen sogani söküm izni verildigini söyledi.

Kendi firmalarina bin 161 kilogram kota verildigini söyleyen Veliagagil, “Ihracatçi firmalara ayri ayri kotalar verilmektedir. Eskiden Hollanda basta olmak üzere Avrupa Birligi ülkelerine ihracat yapiyorduk. Simdi sadece Hollanda’ya ihraç ediyoruz. Söküm ise Tarim Orman Bakanligi görevlilerinin kontrolünde yapilmaktadir” dedi.



"Damizlik üretim tesisi kuracagiz"

Bu yil sonbaharda ciddi bir damizlik üretim tesisi kuracaklarini ve orta ve uzun vadede üretim yapilmadigi sürece ihracatin artirilamayacagini söyleyen Veliagagil, "Dogada daha çok üretim yapip daha fazla ihracat yapmak istiyoruz. Böylece hem ülke ekonomimize hem de bölgemize katki saglamak istiyoruz. Üretimi Akseki’nin Çimi, Çanakpinar ve Geyran yaylalarinda kardelenin yetistigi iklim ve toprak özelligi ayni olan alanlarda yapacagiz" diye konustu.

Kardelen sogani söken firma yetkililerinden Tacettin Küçükbayir, köylüler araciligiyla kardelen sogani sökümüne basladiklarini, verilen yedi günlük süre içerisinde sökümün tamamladiklarini söyledi.

Elek alti denilen çapi küçük kardelen soganlarinin sökülmesi halinde köylüler tarafindan yeniden ekildigini, tohumlari sararmis halde çikarilan kardelen soganlarinin yeniden toprak altina konuldugunu ifade eden Küçükbayir, “Kardelen neslinin yok olmamasina özen gösteriyoruz. Bölgede sökümde çalisan köylüler de bilinçlendi. Çapi küçük ve tohumlari sararmis kardelen soganlarini toplamiyorlar. Yeniden toprakla bulusturuyorlar” diye konustu.

Akseki’nin Çimi Yaylasi Ölü Miyar mevkiinde kardelen sogani söken göçebe Hüseyin Yüksel, kardelen sogani söktügünü ve irilerini alarak küçüklerini ve tohumlarini yeniden yerine koyarak ektigini söyledi.

Kaynak: İHA