Literatürde Tanimlanmamis 'Üçlü Ayak Deformitesi' Hastalari Için Özel Tabanlik Tasarlandi

Kafkas Üniversitesi Ortopedi Travmatoloji Ana Bilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Kadri Yildiz: 'Hastalarimizdan bazilarinda düz tabanlik, topuk dikeni ile basparmak deformitesinin üçüne de ayni anda rastlandigini ve bu hastalik kompleksinin literatürde tanimlanmamis oldugunu fark ettik. Üç hastaligi bir arada tedavi edebilecek sekilde hastaya özel olarak tabanlik tasarim çalismasi baslattik' Makine Mühendisligi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Fatih Medet Alibeyoglu: 'Bu tabanligi yaparken hastanin rahatsiz olan ayaginin görselini üç boyutlu tarayiciyla bilgisayar ortamina aktardik ve bilgisayar ortaminda tasarladigimiz tabanligi üç boyutlu yazici ile ürettik'

CÜNEYT ÇELIK - Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Dr. ögretim üyeleri Kadri Yildiz ile Fatih Medet Alibeyoglu, tip literatüründe tanimlanmamis üçlü ayak deformitesi hastalari için özel tabanlik tasarladi.

Üniversitenin Tip Fakültesi Ortopedi Travmatoloji Ana Bilim Dalinda görevli Dr. Ögretim Üyesi Kadri Yildiz ile Makine Mühendisligi Ana Bilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Fatih Medet Alibeyoglu, yaptiklari incelemede, düz tabanlik (pes planus), topuk dikeni (kalkaneal spur) ve basparmak deformitesi (halluks valgus) gibi rahatsizliklarin bazi hastalarda ayni anda görüldügünü tespit etti.

Üç rahatsizligin bir hastada ayni anda görülmesinin tip literatüründe tanimlanmamis oldugunu belirleyen Yildiz ve Alibeyoglu, söz konusu rahatsizligi üçlü ayak deformitesi olarak tanimlayip tip literatürüne kazandirdi.

Bu tür rahatsizligi olanlar için üç boyutlu yazicilarda tabanlik tasarlayan bilim insanlarinin her hastanin rahatsizligi ve vücut yapisina göre ürettigi tabanlikla hastaligin tedavisi saglaniyor.

Dr. Ögretim Üyesi Kadri Yildiz, AA muhabirine, hastaneye basvuran bazi vatandaslarda düz tabanlik, topuk dikeni ve basparmak deformitesinin bir arada görüldügünü fark ettiklerini söyledi.

Yaptiklari çalismayla bu üç hastaligin ayni anda ayni hastada yer almasinin tip literatüründe tanimlanmamis oldugunu fark edince bu alana yöneldiklerini dile getiren Yildiz, söyle devam etti:

"Hastalarimizdan bazilarinda düz tabanlik, topuk dikeni ile basparmak deformitesinin üçüne de ayni anda rastlandigini ve bu hastalik kompleksinin literatürde tanimlanmamis oldugunu fark ettik. Üç hastaligi bir arada tedavi edebilecek sekilde hastaya özel olarak tabanlik tasarim çalismasi baslattik. Çalismamiz, makale haline geldikten sonra biyomedikal alaninda dünyaca ünlü olan ve Ingiltere Londra'daki Quenn Marry Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Fakültesinin yayin organi olan Journal of Engineering in Medicine (SCI) dergisinde yayinlandi."

- Kisiye özel tabanlik tasarlandi

Dr. Ögretim Üyesi Fatih Medet Alibeyoglu da çalismayla üçlü ayak deformitesi tanisi konulmus hastalar için bilgisayar ortaminda kisiye özel tabanlik tasarladiklarini bildirdi.

Tabanligi tasarlarken üç boyutlu yazicidan yararlandiklarina isaret eden Alibeyoglu, sunlari kaydetti:

"Bu tabanligi yaparken hastanin rahatsiz olan ayaginin görselini üç boyutlu tarayiciyla bilgisayar ortamina aktardik ve bilgisayar ortaminda tasarladigimiz tabanligi üç boyutlu yazici ile ürettik. Son dönemde birçok bilimsel çalismada tip ve mühendislik uygulamalarinin hastalara sifa dagittigini biliyoruz. Bu anlamda biz de bu gibi disiplinler arasi çalismalarin bir parçasi oldugumuz için oldukça mutluyuz. Umuyoruz ki mühendisler olarak tip alanindaki çalismalari daha ileriye götürerek birçok hastaliga çare bulabiliriz."

- Hastalarin tabanliklari yenilikçi yaklasimla yapildi

Alibeyoglu, prototipi üretilen tabanliklarin hastanin kullanimina sunuldugunu ve olumlu dönüsler aldiklarini dile getirerek, "Yeni bir hastalik tanimi yaptigimiz ve buna üç boyutlu teknolojiler ile yenilikçi yaklasim sundugumuz için mutluyuz. Ülkemizin, sehrimizin ve üniversitemizin böylesine yenilikçi yaklasimlar ile adinin aniliyor olmasi bizi gururlandirdi." diye konustu.

Üçlü ayak deformitesi tanisi konulan ve sifa bulan Zekiye Agyol da doktorlarin basarili bir çalisma yaptigini dile getirerek, "Bir kaza geçirdim ve menisküs yirtigi olustu. Kadri beyle tanistim ve ameliyat oldum. Ameliyattan sonra iki ayagimda da kemik çikintisi vardi. Kadri bey bu hastaliklarla ilgili bir çalismasi oldugunu söyledi. Ben de bu konuda yardimci olabilecegimi söyledim ve çalismalara basladi. Ilk olarak özel bir tabanlik üretildi su anda iyiyim ve herhangi bir sorunum yok. Burada hekimler çok basarili bir çalisma yapti, onlara minnettarim." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA