Kobani Eylemleri Davasinda 4 Sanik Tahliye Edildi

Kobani eylemleri davasinda mahkeme, saniklar Ibrahim Binici, Emine Beyza Üstün, Zeki Çelik ve Emine Ayna'nin adli kontrol sartiyla tahliyelerine, diger saniklarin tutukluluk halinin devamina kara verdi.



Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere iliskin, aralarinda PKK'nin sözde üst düzey yöneticilerinin yani sira eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag'in da bulundugu 108 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Ankara 22. Agir Ceza Mahkemesince Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü'ndeki salonda görülen durusmaya tutuklu saniklardan bazilari bulunduklari cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi, diger saniklar ve taraf avukatlari salonda hazir bulundu.

Durusmada saniklar ve avukatlarinin talepleri dinlendi. Beyanlarin ardindan ara karar açiklayan mahkeme, saniklardan Sirri Süreyya Önder'in imza yükümlülügünün kaldirilmasina, yurt disi çikis yasaginin ise devaminin devamina karar verdi. Önder'in durusmalardan vareste tutulma talebi de kabul edildi.

Mahkeme, saniklar Ibrahim Binici, Emine Beyza Üstün, Zeki Çelik ve Emine Ayna'nin adli kontrol sartiyla tahliyelerine, diger saniklarin tutukluluk halinin devamina kara verdi.

Davaya, 20 Eylül ile çarsamba günleri hariç sonraki iki hafta boyunca devam edilecek.

- Iddianameden

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi Terör Suçlarini Sorusturma Bürosunca hazirlanan iddianameye göre, Suriye'deki iç savas nedeniyle DEAS'in Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldirmasi üzerine, Ekim 2014'te HDP yönetimi ile PKK, sokaga çikma çagrisinda bulundu.

Yapilan çagrilarla aralarinda Istanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakir'in da oldugu 35 il ve 96 ilçede yasa disi gösteriler baslatildi, kolluk güçlerinin yani sira siviller de hedef alindi.

Olaylarda 37 kisi hayatini kaybetti, 761 kisi yaralandi, 197 okul yakildi, 269 kamu binasi tahrip edildi, 1731 ev ve is yeri yagmalandi, 1230 araç kullanilamaz hale getirildi.

Aralarinda eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag ile PKK'nin üst düzey yöneticilerinin de oldugu 75'i firari 108 sanigin ülke genelindeki bütün eylemlerden sorumlu tutuldugu iddianamede, saniklarin tamaminin 38'er kez agirlastirilmis müebbet hapis ve süreli hapis cezasina çarptirilmasi isteniyor.

Davanin 15 Haziran'daki durusmasinda saniklar Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Can Memis ve Cihan Erdal, adli kontrol sartiyla tahliye edilmislerdi.

Kaynak: AA