Kiliçdaroglu Açiklamasi 'Çöplerin Tamami Altin Degerinde Ve Bunu Degerlendiriyoruz'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Izmir’in Ödemis ilçesinde Entegre Kati Atik Yönetimi Tesisi’nin açilisini yapti. Kiliçdaroglu, çöplerin koku ve görüntü kirligine sebep oldugunu söyleyerek, bu sorunu ortadan kaldirmak için tesislerin açilisinin degerli oldugunu söyledi. Kiliçdaroglu, “Çöplerin tamami altin degerinde ve bunu degerlendiriyoruz” dedi.

Kiliçdaroglu Açiklamasi 'Çöplerin Tamami Altin Degerinde Ve Bunu Degerlendiriyoruz'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, bir dizi program için bu sabah saatlerinde Izmir’e geldi. Kemal Kiliçdaroglu, ilk olarak Izmir Büyüksehir Belediyesinin Ödemis ilçesinde hizmete aldigi BIOSUN Ödemis Entegre Kati Atik Yönetimi Tesisi’nin açilis törenine katildi.



“Çöplerin tamami altin degerinde ve bunu degerlendiriyoruz”

Burada konusma yapan Kiliçdaroglu, Ödemis’in bereketli topraklara sahip oldugunu belirterek, “Bu bereketli topraklari cennete dönüstürmemiz lazim. Hepimiz güzel bir ülkede yasamak zorundayiz. Beraber yasamak zorundayiz. Dikkat ederseniz CHP olarak biz ülkemizin neresinde yasarsa yasasin herkesi kucaklamak istiyoruz. Herkesle baris içinde yasamak istiyoruz. Çok güzel bir tesis yapiliyor. Hepimizin atiklari var. Birileri alip onu kentten uzak bir yere döküyor. Oradan geçerken bir koku hissediyorsunuz ve bir görüntü kirliligi oluyor. Bunlari ortadan kaldirmamiz lazim. Iste bu tesis bunu ortadan kaldiran bir tesis. O çöpler alinacak, ayrisacak ve islenecek. Onlari bir kullanacagiz, onlar birer deger. Sanayi onlari ham madde olarak kullaniyor. Demirinden naylonuna kadar bütün her sey üretiliyor. Biz ondan da yararlanmis oluyoruz. Çöplerin tamami altin degerinde ve bunu degerlendiriyoruz. Gübre elde ediyoruz ve ve topraklarimizi koruyoruz. Daha güzel ürünler ortaya çikiyor ve biz onlari tüketiyoruz” dedi.



“Bu tesis eger Avrupa’da bir numaraysa Ödemis de bir numara olmayi hak ediyor”

Tesisten elektrigin de üretildigini söyleyen Kiliçdaroglu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Elektrik çok pahali ama buradan elde edecegimiz elektrikle herkes bundan faydalanacak. Istihdam olusturacak. Disariya attigimiz bir çöpün ekonomiye getirdigi yararlar bunlar. Büyüksehir Baskanimiz Tunç Soyer ve Ödemis Belediye Baskanimiz Mehmet Eris el ele verdiler ve bu tesisi kazandirdilar. Iki baskani da yürekten kutluyorum. Bu tesis eger Avrupa’da bir numaraysa Ödemis de bir numara olmayi hak ediyor. Bu tesisin degerini hepimizin bilmesi gerekir. Bu güzel tesiste emegi geçen herkese yürekten tesekkür ediyorum. Bütün bu çabalari millet ittifaki ile beraber yapacagiz. Demokrasiyi ve bütünü özgürlük alanlarini genisletecegiz. Bütün bunlarin hepsini yapacagiz. Bunlar benim sözümdür ve tamamini yerine getirecegim. Yeter ki destek verin.”

“Çöp, Izmir’de bir atik olmaktan çikmistir”

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer de, tesisin özelliklerinden ve faydalarin bahsetti. Soyer, “Küçük Menderes Havzasinda yer alan Ödemis, Kiraz, Beydag, Bayindir ve Tire ilçelerine hizmet edecek olan bu tesis günlük bin 600 ton kati atik isleme kapasitesine sahip. Tesiste 116 bin hanenin elektrik ihtiyacini karsilamaya denk elektrik üretecek. Ayni anda günde 100 ton da gübre üretilecek. Tüm atigin ham madde ve enerjiye dönüstügü bir modern tesis. Burada mekanik ayristirma, komposto üretimi, elektrik üretimi üniteleriyle modern bir laboratuvar da yer aliyor. Bugün açtigimiz tesis Izmir için gelistirdigimiz geri dönüsüm vizyonunun en önemli parçalarindan biri. Büyük ölçekli bu yatirimlarimizi tamamlamamizin ardindan sokak ve mahalle ölçeginde baslatacagimiz geri dönüsüm seferberligi Izmir’i atik yönetiminde dünyanin öncü sehirlerinden biri olmasini saglayacak. Çöp artik Izmir’de bir atik olmaktan çikmistir. Pesinde kosulan bir ham maddeye dönüsmüstür” diye konustu.

Kiliçdaroglu daha sonra Bornova ilçesinde bulunan Asik Veysel Alani’ndaki havuzun açilisina katilmak üzere Ödemis’ten ayrildi.
Kaynak: İHA