DSÖ'den 'Babülhava Sinir Kapisi'nin Kapatilmasi Insani Felakete Yol Açar' Uyarisi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Suriye'nin kuzeyindeki Babülhava Sinir Kapisi'nin geçislere kapatilmasinin "yeni bir insani felakete yol açacagi" uyarisinda bulundu.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, yaptigi açiklamada, sinir kapisinin Birlesmis Milletler (BM) ve diger yardim kuruluslarinin bölgeye tek erisim noktasi oldugunu vurgulayarak "BM'nin genis kapsamli sinir asiri yardim operasyonunun önümüzdeki 12 ayda da sürmesi yasamsal öneme sahip." dedi.

Babülhava Sinir Kapisi'ndan her ay yaklasik 1000 kamyonun, arasinda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilarinin da oldugu ilaç ve insani yardim malzemesi tasidigini ifade eden Sözcü Lindmeier, "Bu malzemelerin sevkiyatinin aksamasi, hastalik ve ölümlerde artisa yol açacaktir." ifadelerini kullandi.

Lindmeier, "BM'nin sinirdan geçis yetkisinin süresinin uzatilmamasi, insani yardim operasyonlarini büyük ölçüde azaltarak kuzeybati Suriye'yi yeni bir insani felakete sürükleyecektir." degerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de 10 yildir süren çatismalarin ülkedeki altyapiyi yok etmesi ve sosyal hizmetleri kesintiye ugratmasi nedeniyle milyonlarca insan yardima muhtaç durumda bulunuyor.

Sinir kapisindan yardim faaliyetinin sürdürülmesi için verilen yetkinin süresinin uzatilmasina iliskin görüsmeler halen Güvenlik Konseyi'nde yürütülüyor. Ancak Rusya subatta yetki süresinin uzatilmasini engelleyecegi sinyalini vermisti.

Güvenlik Konseyi, 2014'te aldigi kararla BM yardim kuruluslarinin Türkiye, Irak ve Ürdün üzerinden Suriye'ye insani yardim saglama yetkisi vermisti. Ancak Rusya'nin yetkinin süresinin uzatilmasini veto etme tehdidi üzerine Konsey 10 Ocak 2020'de yetki verilen üç sinir kapisindan, Irak'tan geçisleri saglayan Yarubiye Sinir Kapisi ile Ürdün'den geçisleri saglayan Babülselam Sinir Kapisi'ni kapatmisti. Türkiye'den geçisleri saglayan Babülhava Sinir Kapisi, BM'nin ve diger insani yardim kuruluslarinin kullandigi tek yardim hatti haline gelmisti.

Babülhava Sinir Kapisi'nin karsisinda Hatay'in Reyhanli ilçesindeki Cilvegözü Sinir Kapisi bulunuyor.

Kaynak: AA