Bilisim Vadisi'nde 'Italyan Tasarim Günleri' Basliyor

Tasarimin ifade edildigi her alanda Türkiye ve Italya arasindaki etkilesimi artirmayi ve is birliklerini tesvik etmeyi amaçlayan Italyan Tasarim Günleri,'Made in Italy için Sürdürülebilir Yeni Bir Baslangica Yönelik Zorluklar' temasiyla 29 Haziran8 Temmuz tarihlerinde gerçeklestirilecek Etkinlikte dünyaca ünlü Türk ve Italyan konusmacilar, 'Mimari tasarim', 'Endüstriyel tasarim', 'Kamusal sanat' ve 'Giyilebilir teknolojiler' basliklarinda düzenlenen panellerde konusacak.

Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilisim Vadisi, 29 Haziran - 8 Temmuz tarihlerinde web tabanli seminerler halinde gerçeklestirilecek Italyan Tasarim Günleri'ne ev sahipligi yapacak.

Bilisim Vadisinden yapilan açiklamaya göre, etkinligin tanitimi nedeniyle toplanti düzenlendi. Toplantiya Bilisim Vadisi Genel Müdürü Serdar Ibrahimcioglu, Italya Istanbul Baskonsolosu Elena Sgarbi, Bilisim Vadisi Tasarim Kümesi Direktörü Pinar Sipahi, Bilisim Vadisi Kamusal Sanat Koordinatörü Luca Molinari katildi.

Toplantida; Prof. Dr. Mesut Güner, Prof. Dr. Zuhal Ulusoy, Arzu Kaprol, Firat Neziroglu, Koray Malhan ve Hülya Öz gibi is, sanat ve akademi dünyasindan önemli isimler de yer aldi. Bilisim Vadisi tasarim firmalarindan Ortem, Aircar, Erkba ve Octopus da toplantida hazir bulundu.

Ibrahimcioglu, burada yaptigi konusmada, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin 2018 yilinda yayimladigi Tasarim Stratejisi ve Eylem Plani'nda uluslararasi bir tasarim vadisi kurulmasi projesinin bulundugunu belirterek "Bilisim Vadisi olarak bu proje kapsaminda zanaatla özdeslesen, teknolojinin aslinda sanatla bütünlesebilecegi yeni bir tasarim merkezini kuruyoruz." dedi.

- "Gelecegi olusturabilir"

Italya Istanbul Baskonsolosu Sgarbi de Tasarim Günleri kapsaminda Italyan ve Türk firmalarinin karsilikli tanisip anlasabilecegini belirterek "Italya ve Türkiye gelecegi olusturabilir." degerlendirmesinde bulundu.

Bilisim Vadisi Kamusal Sanat Koordinatörü Prof. Molinari ise etkinligin profesyonellerle sanatçilarin bir araya gelebilecekleri yeni bir platform oldugunu vurguladi.

Tanitimda söz alan Avrupa Tasarim Enstitüsü Baskani Prof. Tosi, yillardir devam eden Tasarim Günleri'nin kültürlerarasi alisveriste çok önemli yeri olduguna isaret etti.

Bilisim Vadisi Tasarim Merkezi Direktörü Prof. Sipahi de merkezin, marka ve tasarim çalismalari yapanlara destek oldugunu vurgulayarak "Bizim amacimiz disiplinler arasi birlik olusturmak ve bu birligin teknolojiye bir kaynak olusturmasi." ifadesini kullandi.

Moda Tasarimcisi Arzu Kaprol ise Bilisim Vadisi Tasarim Merkezi'nde modayla teknolojiyi bir araya getirdiklerini söyledi.

- Tasarim Günleri'nde neler var?

Tasarimin ifade edildigi her alanda Türkiye ve Italya arasindaki etkilesimi artirmayi ve is birliklerini tesvik etmeyi amaçlayan Italyan Tasarim Günleri,"Made in Italy için Sürdürülebilir Yeni Bir Baslangica Yönelik Zorluklar" temasiyla gerçeklestirilecek.

Etkinlikte Luca Molinari ve Pinar Sipahi'nin küratörlügünde taninmis Türk ve Italyan konusmacilar, "Mimari tasarim", "Endüstriyel tasarim", "Kamusal sanat" ve "Giyilebilir teknolojiler" basliklarinda düzenlenen panellerde konusacak.

Bilisim Vadisi'nde kurulacak stüdyodan canli yayinlanacak etkinlige moderatörler, Göbeklitepe, Galata Kulesi, Istanbul Bogazi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rihtimi ve Italyan Kültür Merkezi gibi mekanlardan çevrim içi katilacak.

Etkinlik; Koç, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Istanbul Bilgi üniversiteleri ile Izmir Yüksek Teknoloji ve Avrupa Tasarim enstitülerinden ögrencilerin katilacagi "Gelecegin Sehirleri ve Gelecegin Mobilitesi" baslikli atölye çalismasina ev sahipligi yapacak.

Italyan Kültür Merkezince Milano Tasarim Filmleri Festivali'nin (MDFF) organize ettigi kisa ve uzun metrajli film gösterimlerinin yapilacagi etkinlikte, Italyan tasarim ustalariyla gerçeklestirilecek toplantilar ile MDFF Küratörü Silvia Robertazzi ve mimar Carlo Gandolfi'nin katilacagi web tabanli seminer düzenlenecek.
Kaynak: AA