Beyaz Saray Açiklamasi Afgan Tercümanlari Geri Çekilme Sürecimiz Bitmeden Ülke Disina Yerlestirecegiz

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Afganistan'daki Amerikan askerleri için tercüman olarak çalisan ve Özel Göçmen Vizesi (SIV) için basvuran Afganlarin, ABD'nin ülkeden çekilme süreci tamamlanmadan önce, baska bir ülkeye yerlestirilecegini ancak güvenlik nedeniyle detayli bilgi vermeyecegini açikladi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenledigi günlük basin toplantisinda, ABD Baskani Joe Biden'in bugün Afganistan Cumhurbaskani Esref Gani ve Afganistan Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Baskani Abdullah Abdullah ile yapacagi görüsmeyi degerlendirdi.

ABD'nin Afganistan'dan geri çekilme sürecini 11 Eylül'de tamamlama planinda bir degisiklik olmadigini vurgulayan Psaki, yine de bölgedeki diplomatik varliklarinin ve Afganistan hükümeti ile iletisimlerinin sürecegini belirtti.

Psaki, bugünkü toplantida, SIV için basvuruda bulunan Afgan çevirmenlerin durumunun da ele alinacagini aktararak, "Tercüman olarak çalisan SIV basvuru sahiplerini belirledik ve bizim geri çekilme sürecimiz tamamlanmadan önce bu kisileri Afganistan disina çikarmis olacagiz. Ayni zamanda eylüle kadar bu kisilerin vize basvurulari sürecini tamamlamayi amaçliyoruz." dedi.

- "Biden'in verecegi en önemli mesaj, Afganistan'da bir birlik cephesi kurulmasi gerektigi olacak"

Söz konusu kisilerin hangi ülkeye ya da ülkelere yerlestirilecegi ve süreç hakkinda güvenlik endisesi nedeniyle daha fazla bilgi veremeyecegini söyleyen Psaki, kisilerin güvenliginin kendileri için öncelikli oldugunu vurguladi.

Psaki, Biden'in Afganistan'daki ABD varligini "kazanilamayacak bir zafer" olarak gördügünü ve bu nedenle de geri çekilme karari aldigini belirterek, "Biden'in Gani ve Abdullah'a verecegi en önemli mesaj, Afganistan'da bir birlik cephesi kurulmasi gerektigi olacak. Biz Afganistan'daki diplomatik baris sürecine iyi niyetli destegimizi sürdürecegiz." diye konustu.

Kaynak: AA