AOSB'nin Ulusal Çaptaki Yarismasinda Umut Veren Projeler

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Bölge Müdürlügü’nün, “Sanayi Odakli AR-GE ve Inovasyon Proje Yarismasi” ödüllerinin detaylari açiklandi.

AOSB'nin Ulusal Çaptaki Yarismasinda Umut Veren Projeler
AOSB Yönetim Kurulu Baskani Bekir Sütcü, yönetim kurulu üyeleri ve AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpinar, Türkiye’nin dört bir yanindan gelen katilimcilari konuk edip, kent ekonomisi ve AOSB’nin bu konudaki öncelikleri konusunda bilgi paylasiminda bulundu.

Bekir Sütcü, AOSB Seyhan Salonu’nda, Adana Valisi Süleyman Elban’i vekaleten Vali Yardimcisi Muzaffer Sahiner ve Zafer Öz, Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Sariçam Belediye Baskani Bilal Uludag, Çukurova Belediye Baskani Soner Çetin, Il Emniyet Müdürü Dogan Inci, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydin, AOSB Yönetim Kurulu Üyeleri, Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Remzi Özdogan, Adana Sanayi Odasi Meclis Baskani Israfil Uçurum, Adana Ticaret Odasi Baskani Atila Menevse, Ticaret Il Müdürü Adnan Ekiz, Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi Baskani Niyazi Göger, KOSGEB Il Müdürü Mehmet Eren, AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpinar, ATÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Müdürü ve AOSB Proje Destek Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Tugçe Demirdelen, sanayiciler, kamu kurumlarinin temsilcileri, akademisyenler ve dereceye giren yarismacilarin katilimiyla gerçeklesen ödül töreninin ardindan, konuklarini agirladi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede ile Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal’in da video mesajla katilim saglayarak, tebriklerini ilettikleri törenin ardindan, AOSB bünyesindeki Kullanma Suyu Tesisleri’nde yer alan doga harikasi mekanda konuklarini agirlayan AOSB Yönetim Kurulu Baskani Bekir Sütcü, Adana ekonomisi ve bu kapsamda yaptiklari çalismalar konusunda sohbet etti.

Baskan Sütcü, kentteki tüm kurum ve kuruluslar basta olmak üzere yerel ve ulusal düzeyde is birligini güçlendirerek üretmeye, istihdami artirmaya, yeni girisimcileri çikarmaya, büyümeye ve katma deger olusturmaya devam ettiklerini bildirdi. Sütcü, bu kapsamda önceliklerinden birisinin de “sadece üretmek degil, katma degerli üretmek” oldugunu belirterek, “Çünkü rekabetin alabildiginde arttigi küresellesen dünyada, sadece üretmek yeterli olmuyor, rekabet gücü yüksek AR-GE ve inovasyon kültürüyle gelistirilmis ürünlerle dünya pazarlarinda boy göstermek zorundayiz” dedi.



Kaynaklarin tespiti ve dogru kullanimi

Tamami sanayicilerin dilinden anlayan sanayicilerden kurulmus AOSB Yönetim Kurulu ve her biri kendi alaninda uzman AOSB Bölge Müdürlügü çalisanlarinin yaptigi çalismalari konuklariyla paylasan Bekir Sütcü, “Kaynaklari kullanmak degil önce kaynaklari tespit etmek sonra dogru kullanmak gerekir. Bu imkanlari bir gardirop olarak düsünebilirsiniz. Biz gardirobumuzda ne var onlari görmeden hangisini seçip üzerimize giyecegimize karar veremeyiz. Bu düsünceden hareketle elimizde bulunan tüm imkanlarin farkinda olup Adana’miz ve güzel ülkemiz için sonuna kadar kullanma gayretindeyiz” diye konustu.



Çevreyi koruyarak sanayilesmek

Sadece sanayilesmek degil çevreyi de koruyarak sanayilesmenin sürdügü Adana OSB’de üniversite sanayi isbirligini her zaman daha yukari noktalara tasima gayretinde olduklarina dikkati çeken Yönetim Kurulu Baskani Bekir Sütcü, sadece bir sanayi bölgesi olmak degil, ekosistem kurmak için çesitli projeleri hayata geçirdiklerine vurgu yapti.

Insan kaynaginin en önemli güç oldugunu belirten Baskan Sütcü, “Bu nedenle OSB olarak dördüncü üniversite modeli olarak adlandirilan yöntem ile Bölgemizdeki insan kaynagini güçlendirmek amaciyla bölgemizde yüksek lisans programlarinin açilmasi talebinde bulunulmus ve ATÜ bu talebe olumlu cevap vermistir. Bu sayede sanayi kuruluslarindaki çalisanlar zaman kaybetmeden sanayi bazli yüksek lisans çalismalarini yürütebilecektir. Bu egitim modelinin sanayici ve çalisanlari ile ayni havayi teneffüs eden akademisyenler açisindan da önemli kazanimlari olacagi kanaatindeyiz” dedi.



Nitelikli insan gücünün önemi

Baskan Bekir Sütcü, nitelikli insan gücünün sanayinin gelisimindeki öneminin bilincinden hareketle bölgedeki egitim kurumlariyla is birligine büyük önem verdiklerini belirterek, “Bu kapsamda lise ögrencilerimizin sanayicilerimizin deneyimlerinden feyz almalarini saglamak ve onlarin gelecegine isik tutmak amaciyla Sanayici-Ögrenci” bulusmasi programlari düzenliyoruz. Pandemi nedeniyle bu etkinliklerimize bir süre ara vermis bulunmakla birlikte ilerleyen dönemde ögrencilerimizden yogun ilgi gören bu bulusmalari tekrar baslatmayi planlamaktayiz” bilgisini verdi.

Umut veren projeler

Yeni teknoloji ve metotlarin sanayiye kazandirilmasi, Ar-Ge ve Inovasyon kültürünün yayginlasmasi, üniversite-sanayi is birliginin güçlenmesi, Ar-Ge ve Inovasyon çalismalarinda yeni ortakliklarin baslatilmasi, Ar-Ge ve Inovasyon fikirlerinin sunulup hayata geçirilebilecegi bir platform saglanmasi amaciyla “AOSB Sanayi Odakli Ar-Ge ve Inovasyon Proje Yarismasi” Türkiye’nin dört bir yanindan gelen yarismacilarin katilimiyla gerçeklesti.

Akademisyen, lisan lisansüstü ve Meslek Yüksek Okullari kategorilerinde, 10 farkli tematik alanda düzenlenen ve toplam 174.000 TL ödüllü yarismada dereceye girenler ve projeleri söyle açiklandi:

Akademisyen Tematik Alan 1 kategorisinde; Adana Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Biyomühendislik Bölümü’nden Yeliz Gürdal Durgun, Kimya alaninda, “Nanogözenekli Malzemeler ile Tibbi Cihaz Tasarim ve Üretimi” ile birinciligi elde etti.

Bahçesehir Üniversitesi, Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi’nden Çaglar Sivri,Tekstil’de, “Otomobil ve Toplu Tasima Araçlari için Virüslerden Koruyucu Klima Filtresi Gelistirilmesi” projesiyle ikinci, Iskenderun Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi’nden Engin Yalçin, “Arilarda Varroa Akarina Karsi Yeni Nesil Ilaç Sentezi ve Uygulama Çalismalari” ile Kimya alaninda üçüncü oldu.

Akademik Tematik Alan 2

Akademisyen Tematik Alan 2 kategorisinde; Tarsus Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisligi’nden Veysel Akan, Tip Teknolojileri alaninda, “Diplejik Serebral Palsili Çocuklar Için Oyuna Dayali Ayak Bilegi Egzersiz Sistemi” projesiyle birinci, Osmaniye Korkut ata Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisligi Bölümü’nden Müslüm Demir, Biyokütleden Süperkapasitör Tasarim ve Üretimi” projesiyle Enerji alaninda ikinci oldu.

Adana Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Ibrahim Cem Baykal, Bilgisayar Teknolojileri alaninda, “Bilgisayarla Görü Kullanarak Kamyon Yükünün Hacimsel Ölçümü” projesiyle Bilgisayar Teknolojileri alaninda üçüncülügü elde etti.

Lisans-Lisanüstü

Lisans lisansüstü kategorisinde; Izmir Bakirçay Üniversitesi’nden Mustafa Alkan, “Türk Pamuk Çesitlerinde Kuraklik Toleransi ve Lif Kalite Özelliklerinin Iliskilendirme Analizleri” ile Tip Teknolojileri alaninda birinci oldu.

Izmir Institute of Technology Department of Molecular Biology & Genetics Urla’dan Asena Akköse Baytar, “Türk Pamuk Çesitlerinde Kuraklik Toleransi ve Lif Kalite Özelliklerinin Iliskilendirme Analizleri” ile Tarim alaninda ikinci, Firat üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Biyoloji Anabilim Dali’ndan Sebnem Nur Keke, Kimya alaninda, “Deterjan Sanayinde Kullanilmak Üzere Yerli ve Milli Enzim Üretimi” ile üçüncülügü elde etti.

Meslek Yüksek Okullari

Meslek Yüksek Okullari kategorisinde; Çukurova Üniversitesi, AOSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Seyda Nisa Demireger, Tekstil alaninda, “Refleksoloji Sistemli Akupunktur Destekli Ayakkabi” projesiyle birinci, yine Tekstil alaninda, ayni üniversiteden Yusuf Akbas, “Solar bisiklet formasi” adli proje ile ikinci, yarismaya Gaziantep Sahinbey’den katilan Özlem Kaya, Tekstil alaninda “Akilli Tulum” ile üçüncü oldu.
Kaynak: İHA