AB'den Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler Için 3 Milyar Euro Ek Fon

Melike Yazir

AB'den Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler Için 3 Milyar Euro Ek Fon
BRÜKSEL - Avrupa Birligi (AB), Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için 3 milyar euroluk ek fon ayiracak.

Avrupa Birligi Liderler Zirvesi’nin ilk günündeki en önemli gündem maddelerden biri Türkiye ile iliskiler olmustu. Liderler, ikinci günde de bir araya geldi. Liderler Zirvesi’nin ardindan basin toplantisi düzenleyen Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, AB’nin Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için 3 milyar euro ek fon ayiracagini açiklayarak, "2024’e kadar Türkiye’deki mültecileri desteklemek için 3 milyar euro daha ayirmaya karar verdik. Bu para tamamen AB bütçesinden ayrilacak" dedi.



"Türkiye’yi desteklemeye devam ettigimizi zaten açikça belirttik"

Bütçenin mültecilere yönelik sosyal ekonomik destege odaklanacaginin altini çizen von der Leyen, "Acil yardima odaklanmayacak, çünkü bu mülteciler yillardir bölgedeler ve bir gelecegi görmeye ihtiyaçlari var" ifadelerini kullandi. Mart ayindan bu yana Türkiye ile bölgedeki Suriyeli mülteciler konusunda görüstügünü belirten von der Leyen, "Milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipligi yapan Ürdün ve Lübnan gibi bölgedeki diger ortaklari ve Türkiye’yi desteklemeye devam ettigimizi zaten açikça belirttik" diye konustu.

Mültecileri korumanin AB’nin çikarina oldugunu kaydeden von der Leyen, "Suriye çatismasinin üzerinden 10 yil geçti. Mültecileri korumak ve Covid-19 ile bu zor zamanlarda ev sahiplerine destek olmak bizim ortak çikarimizadir" açiklamasinda bulundu.

Ursula von der Leyen, AB’nin Türkiye’nin dogu sinirindaki göçü yönetmesine destek olacagini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA