Tunuslu Gençler, Cerbe Adasi'ndaki Tarihi Yapilari Görmek Için Kilometrelerce Pedal Çeviriyor

'Camiler Adasi' olarak bilinen Cerbe'ye gelenler, bölgedeki tarihi eserleri alisilmisin disinda bir turla ziyaret ediyor.

HEYSEM MAHSA - Tunuslu gençler, ülkenin güneydogusunda yer alan Cerbe Adasi'ndaki tarihi, dini ve turistik mekanlar arasinda bisiklet turu düzenliyor.

"Camiler Adasi" olarak bilinen Cerbe'ye gelenler, bölgedeki tarihi eserleri alisilmisin disinda bir turla ziyaret ediyor.

Ülkenin güneyindeki Safakes ile Cerbe'den yaklasik 30 bisikletlinin yer aldigi kesif turu çerçevesinde katilimcilar tarihi camiler, turistik mekanlar ve engebeli arazileri kapsayan gezide iki gün boyunca yaklasik 120 kilometre pedal çeviriyor.

Iki yil önce farkli yaslardan bir grup bisikletçi gencin gönüllü olarak baslattigi proje çerçevesinde adada anit, cami ve kilise gibi seyahat acentelerinin düzenledigi gezilerde dahi yer almayan, araçlarla ulasimin imkansiz oldugu turistik güzergahlar ziyaret ediliyor.

Adanin kültürel mirasini tanitmaya çalisan Tunuslu gençler, Cerbe disindan da bisiklet tutkunlarini bu tarihi ve turistik geziye davet ediyor.

- Sehir disindan katilimlar

Bisiklet turuna Safakes'ten katilan Emir el-Fakih ve Rim Lulu çifti, böyle bir organizasyonda ilk kez yer aldiklarini belirtiyor.

Fakih, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bisiklet sürmeyi çok sevdiklerini, arkadaslariyla birlikte her zaman bisiklet gezileri düzenlediklerini söyledi.

Cerbe'deki arkadaslarinin turistik bir tur için kendilerini davet ettigini aktaran Fakih, "Ilk kez böyle farkli bir bisiklet turuna katiliyoruz." dedi.

Fakih, Cerbe'nin daha çok deniz ve konaklama tatilleriyle bilindigini, kendilerinin bu kez adanin tarihi ve kültürel mirasini kesfetmek için sportif bir gezi gerçeklestirdiklerini dile getirdi.

Lulu ise Cerbe Adasi'na, spor yapmaktan ziyade kesif için geldigini, bölge sakinlerinin kendilerini sicakkanli bir sekilde karsiladigini aktardi.

- Ada sakinlerinin rehberliginde bisiklet turu

Bisiklet turunda geziye öncülük eden Hisam ve Seyf, katilimci arkadaslarina camiler ve tarihi mekanlara iliskin bilgi veriyor.

Seyf bin Hilal, gezi sirasinda katilimcilara camiler, tarihi ve kültürel alanlar hakkinda bildigi her seyi aktardiklarini kaydetti.

Bin Hilal, bisiklet turuna katilmalari için Safakes'teki arkadaslarini davet ettiklerini ve onlari spor ve kültür penceresinden ada ile tanistirdiklarini belirtti.

- Tarihin içinde bisikletle gezinti

Bisiklet turunun güzergahinda öncelikle 2014 yilinda farkli ülkelerden 34 sanatçinin evlerin duvarlarini grafitilerle renklendirdigi Er-Riyad bölgesi ve Afrika'daki en eski Yahudi sinagogu El-Griba yer aliyor.

Ada ve çevresinde yer alan pek çok camiyi kapsayan gezide yer altinda insa edilmis, seneler önce müzeye dönüstürülmüs Fadlun Camii ile Kalale Müzesi de bulunuyor.

Bisikletçiler gezi sirasinda adanin farkli sokaklari ile kirsalda yer alan iki yani kaktüslerle çevrili El-Cadiye yolunda da pedal çeviriyor.

- Camiler Adasi: Cerbe

Tunus'un önde gelen turizm merkezlerinden Cerbe, her yil binlerce turiste ev sahipligi yapiyor.

Ada, turistik bir mekan olmanin yani sira dünya çapinda Arap, Amazig, Müslüman, Yahudi, Ibazi, Maliki gibi farkli irk, din ve mezhepten kisilerin bir arada yasadigi bir yer olarak biliniyor.

En eskisi Hicri 4. yüzyilda insa edilen Ebu Mesur Camii olmak üzere yer üstünde 285, yeraltinda ise 21 cami yer aldigi için bölge "Camiler Adasi" olarak isimlendiriliyor.

Cerbe Gençlik Grubu üyesi Hamza Buacile, adada düzenledikleri bisiklet turlari sirasinda araçla ulasimin imkansiz oldugu yerlerde daha önce bilinmeyen yeni camiler kesfettiklerini söyledi.

- "Bisiklet turu, bir tür alternatif turizm"

Es-Seffar Bisiklet Dernegi Baskani Hüsam Katata ise adadaki bisiklet turu mesakkatli bir gezi olmasina ragmen bu tarihi tura yeniden katilmak ve yeni yollar kesfetmek istediklerini aktardi.

"Harika bir geziydi ve ekim ayinda daha uzun bir tur için bir kez daha gelmek istiyoruz." diyen Katata, sunlari söyledi:

"Cerbe'de korunmasi gereken büyük bir geleneksel miras bulunuyor. Bugün bisikletlerimizle gerçeklestirdigimiz gezimizde bu mirasla tanisabildik. Bisiklet turu, Cerbe Adasi'ni kesfetmek için bir tür alternatif turizm olabilir."
Kaynak: AA